Image default
Οικονομία

Ενρία : Οι τράπεζες πιθανόν να χρειαστεί να παρατείνουν την αναστολή αποπληρωμής δανείων

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να πρέπει να παρατείνουν την αναστολή αποπληρωμής δανείων, στην οποία έχουν προχωρήσει λόγω του κοροναϊού, κάνοντας όμως διαχωρισμό μεταξύ καλών και κακών πελατών, δήλωσε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία σε συνέντευξή που έδωσε στην RTE Morning Ireland.

«Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σαφές ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των αναστολών αποπληρωμής για τους πελάτες τους», απάντησε ο Ενρία στην ερώτηση αν θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα είναι επαρκώς προστατευμένοι, καθώς οι αναστολές αποπληρωμής των δανείων οδεύουν προς το τέλος τους.

Να διακρίνουν τους καλούς από τους κακούς πελάτες

«Ωστόσο» πρόσθεσε, «ως εποπτική Αρχή, θεωρούμε ότι είναι επίσης σημαντικό οι τράπεζες να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην ποιότητα του ενεργητικού τους: θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία μη αναγνωρισμένων δανείων που δεν εξυπηρετούνται και τελικά να διακρίνουν τους καλούς πελάτες από τους κακούς πελάτες , οι οποίοι δεν είναι πιθανό να πληρώσουν.»

» Επομένως, είναι ώρα να αρχίσουν οι τράπεζες να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση θεμάτων ποιότητας του ενεργητικού τους, επίσης να αποφύγουν μεγάλα προβλήματα στο τέλος των αναστολών αποπληρωμής. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο ενεργές από την άποψη αυτή και αυτό είναι κάτι που το επισημάναμε σε αυτές με μία επιστολή τον Ιούλιο».

Οι τράπεζες φαίνεται να αντέχουν την κρίση

Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ είπε ότι, με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντέξουν την κρίση του κοροναϊού.

«Έως τώρα, η ικανότητα αντίδρασης του τραπεζικού τομέα είναι αρκετά καλή. Αλλά, φυσικά, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις ιστορικά και θα έχει αντίκτυπο στους τραπεζικούς ισολογισμούς.»

» Διεξαγάγαμε μία ανάλυση ευαισθησίας τον Ιούλιο και προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε πώς θα άλλαζαν οι ισολογισμοί των τραπεζών με βάση διαφορετικά σενάρια. Με το σενάριο, το οποίο οι οικονομολόγοι μας θεωρούν πιθανότερο, οι τράπεζες θα ήταν σε θέση να αντέξουν μία μορφή σύντομης και βαθιάς ύφεσης, όπως αυτή που έχουμε.»

» Φυσικά, αν η ανάκαμψη είναι ασθενέστερη και πιο αργή από το αναμενόμενο, η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι πιο βαριά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού.»

» Στο κακό σενάριο, πιθανόν θα δημιουργούνταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως και 1,4 τρισ. ευρώ, περισσότερα από αυτά που είχαμε στην τελευταία κρίση. Επομένως πρέπει να ετοιμαστούμε και αυτό είναι που καλούμε τις τράπεζες να κάνουν».

--

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Στα 100 δισ. ευρω οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο – Στο παιχνίδι και η Ελλάδα

admin

Με σημαντικά κέρδη 12,58% έκλεισε το Χρηματιστήριο τον Απρίλιο

admin

Βρετανία – Brexit : Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «μεταξύ ίσων» με την Ευρωπαϊκή Ενωση

admin

Τουρκία : Πωλείται και χερσόνησος μαζί με τέσσερα νησιά

admin

Αντικειμενικές αξίες : Έρχονται πριν το Πάσχα οι αλλαγές στα ακίνητα

admin

Αντιμέτωπη με πτώχευση η Τοξότης

admin

Γερμανία: Μειώνει το φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις στο 25%

admin

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 4: Δείτε τις οδηγίες χρήσης

admin

Ανασφάλιστα οχήματα : Έρχεται μηχανισμός για εντοπισμό τους

admin

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα : Τι θα ισχύει φέτος

admin

ΟΠΕΚΑ : Ποια επιδόματα πληρώνονται τα επιδόματα πριν τα Χριστούγεννα

admin

Κομισιόν: Παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η αυξημένη εποπτεία της Ελλάδας

admin

Σκυλακάκης: Προτεραιότητά μας η διατήρηση των θέσεων εργασίας

admin

Χαρίτσης : Το Ελληνικό υπογραμμίζει την ανικανότητα του επιτελικού κράτους της ΝΔ

admin

Κορωνοϊός: H ΤUI αναστέλλει δραστηριότητές της

admin

Σε πρώτο χρόνο η μείωση εισφορών και σε δεύτερο οι φοροελαφρύνσεις

admin

Θερινές εκπτώσεις : Ξεκινούν τη Δευτέρα – Τι πρέπει να προσέξετε

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υψηλά κέρδη 50,19% από τις αρχές 2019

admin