Image default
Επιχειρήσεις

Οι 20 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ζήτημα ημερών – και συγκεκριμένα 20 – είναι η πώληση ή μη της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΝΜ, οι Αμερικανοί κατέθεσαν την νέα πρότασή τους την περασμένη Παρασκευή, με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συμβούλους, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, ήτοι:

  • Να αποδεχθούν την παραπάνω προσφορά, η οποία κινείται πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα με εκείνη του περασμένου Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως τότε η ΕΤΕ την είχε απορρίψει, κρίνοντας ότι το τίμημα, ύψους 480 εκατ. ευρώ, δεν ήταν ικανοποιητικό. Δεδομένου, ωστόσο, ότι αφενός, το επικαιροποιημένο business plan δείχνει τα οικονομικά μεγέθη του ασφαλιστικού της βραχίονα και δη, στο κομμάτι του bancassurance, να έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και αφετέρου, η απομείωση της αξίας της, που έχει υπολογίσει η τράπεζα στα βιβλία της – από το ένα δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ – αλλάζουν τα δεδομένα.
  • Να επιλέξουν τη λύση του ΙΡΟ, εισαγωγή, δηλαδή, ποσοστού των μετοχών της στο χρηματιστήριο το α’ τρίμηνο του 2021.
  • Να εκκινήσουν συνομιλίες με έτερο διεκδικητή – εν προκειμένω τη Fosun, που φέρεται να… καραδοκεί. Όπως εξηγούν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, που παρακολουθούν από την αρχή τον «μαραθώνιο» της πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας στην χώρα, το επίμαχο σενάριο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένων των χρονικών περιθωρίων, που έχει η ΕΤΕ. «Πρέπει μέχρι τέλος του 2020 να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία, γεγονός, που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνει να ξανανοίξει εκ νέου τον διαγωνισμό», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Είναι γεγονός, πάντως, πως λίγες ώρες πριν οι Αμερικανοί καταθέσουν και επισήμως την ανανεωμένη πρότασή τους «φούντωναν» οι φήμες για comeback του κινεζικού Ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΕ δεν πρόκειται να χάσει επαφή με τα στελέχη της CVC, αφού υπάρχει και το ζήτημα της Vivartia, με τις πληροφορίες να θέλουν την τράπεζα – όπως, επίσης και την Eurobank – να παραμένει στην αρχική της πρόθεση για πώληση των δανείων, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι η προσφορά του private equity fund για την αγορά του 92% της Vivartia (το υπόλοιπο ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), έναντι 175 εκατ. ευρώ, με, ταυτόχρονη, παροχή ρευστότητας έως 35 εκατ. ευρώ, δεν περιλαμβάνει δέσμευση για τα δάνεια της εταιρίας, φαίνεται να ενισχύει την παραπάνω άποψη.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία – Δεκέμβριος 2019 – τα δανειακά ανοίγματα της Vivartia «άγγιζαν» τα 424 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 370 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε καθαρό δανεισμό.

Το ποσό των Αμερικανών προσομοιάζει με εκείνο της EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiri Smejc, η οποία είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2019 την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών (ελέγχει τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, GOODY’ S, EVERESΤ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ) έναντι περίπου 600 εκατ. ευρώ σε συνολική αξία εξαγοράς, που μετά την αφαίρεση του χρέους του Ομίλου αντιστοιχούσαν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ μετρητά.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Ασφαλιστική: Πούλησε ακίνητο «βαρίδι» έναντι 5,5 εκατ. ευρώ

admin

Μελέτη ΕΜΠ: Έως 157 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από την αποθήκευση ενέργειας

admin

Οι παράπλευρες συνέπειες του Black Lives Matter: Η J&J σταματά την πώληση λευκαντικών κρεμών

admin

Ερευνες και σε χρηματιστηριακές για το «παιχνίδι» με μετοχές της MLS

admin

Ήπειρος: Συνεχίζεται απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο των 20 εκατ. ευρώ παρά την πανδημία

admin

Lufthansa: Επεκτείνει την περίοδο δωρεάν επανακράτησης εισιτηρίων  

admin

Βρούτσης: Πώς θα καταβληθούν τα 800 ευρώ – Προθεσμίες για επιχειρήσεις -Η κάλυψη των ανέργων

admin

Ναυτεμπορική: Νέα Πρόεδρος και CEO η Αγγέλα Κοντογούρη

admin

ΣΙΔΜΑ: Μεταβίβαση στοιχείων Ενεργητικού- Παθητικού €8 εκατ. από την Μπήτρος

admin

Intrasoft: Υπέγραψε νέα σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση

admin

Account Aggregation από την Eurobank: Όλες οι πληροφορίες σε μια οθόνη

admin

Μύλοι Λούλη: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικών

admin

Zoom: Η πανδημία την έστειλε… στα αστέρια – Αύξησε τα έσοδα κατά 355%!

admin

Energean: Σχέδιο διάσωσης για τα πετρέλαια του Πρίνου με ένεση ρευστότητας €75 εκατ.

admin

Την ICAP πιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών

admin

Open Day από Emirates στην Ελλάδα

admin

Η Royal Sugar φαβορί για εκμίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ

admin

Η άγνωστη μάχη του botox: Ανταγωνισμός μέχρι τελευταίας ρυτίδας

admin