Image default
Οικονομία

Bruegel: Η Ελλάδα αναμένεται να έχει την 3η καλύτερη επίδοση φέτος στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

Εκτιμήσεις για τις δυνατότητες αξιοποίησης των χρημάτων από το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης με βάση τη δυναμική που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι απορροφήσεις στα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ ανά την ΕΕ περιλαμβάνει νέα μελέτη του Bruegel. Προβλέπει πως θα φτάσει στο 60% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους, από 39% το 2019, μία επίδοση που είναι η 3η υψηλότερη ανά την ΕΕ μετά από αυτή της Λιθουανίας και της Εσθονίας.

Αντιθέτως, η Ιταλία και η Ισπανία, οι δύο μεγαλύτεροι δικαιούχοι έχουν κάποιες από τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την απορρόφηση των μέχρι σήμερα κονδυλίων της ΕΕ (τύπου ΕΣΠΑ). Εξηγεί πως το μεγάλο στοίχημα είναι η εμπροσθοβαρής απορρόφηση κάτι το οποίο δεν είναι δεδομένο για κανένα κράτος, αφού είναι διπλάσια τα κονδύλια που θα πρέπει να διαχειρισθούν τα κράτη τα επόμενα χρόνια: πέρα από το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ και τα χρήματα από το Σχέδιο ανάκαμψης. Κατά συνέπεια  εξηγεί πως “η απορρόφηση όλων αυτών των κονδυλίων της ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί τεράστια πρόκληση”.

Εξηγεί και πως η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι συνήθως αργή και ορισμένες χώρες ενδέχεται να δυσκολευτούν να δαπανήσουν ό, τι μπορούν. Επισημαίνει επίσης πως είναι πρόβλημα η οπισθοβαρής κατανομή των πληρωμών που θα γίνουν έως και το 2026. Οι πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με βάση μελέτη του Bruegel  αναμένεται να καταβάλλονται με υστέρηση στα κράτη μέλη. Εν μέρει επειδή τα προγράμματα πρέπει να σχεδιαστούν, να εγκριθούν και να εφαρμοστούν και πρέπει επίσης να περάσουν διάφορους ελέγχους για να διασφαλιστεί η ορθή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Το Bruegel επικαλείται τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση αυτά, το 1/4 των κονδυλίων του σχεδίου ανάκαμψης θα καταβληθεί το 2021-2022, ενώ τα 3/4 θα καταβληθούν από το 2023 και μετά.  Πάντως, όπως εξηγεί, ακόμη και αυτή η μάλλον αργή αναμενόμενη ταχύτητα εκταμίευσης είναι ταχύτερη σε σύγκριση με το ιστορικό απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ (που επίσης είναι οπισθοβαρή στις απορροφήσεις).

Εξηγεί πως οι χώρες θα πρέπει να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους με τα σχέδια ανάκαμψης, τα οποία θα αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκριθούν από το Συμβούλιο.

Στη μελέτη για να υπολογιστεί το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2020  εκτιμήθηκε το μέσο ημερήσιο ποσό πληρωμής από την 1η Ιανουαρίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2020 (με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν) ανά κράτος και υπολογίσθηκε η προβολή πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν κατά μέσο όρο από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Σημειώνεται πάντως πως τα στοιχεία βασίζονται στην πορεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (που έχει συνήθως μικρότερες επιδόσεις).

Σχετικα αρθρα

DBRS: Τα δύο σενάρια ύφεσης για την ελληνική οικονομία

admin

Eurogroup : Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και αναβολές στην έναρξη – Δραματική έκκληση Σεντένο

admin

Έρευνα και ανάπτυξη, 5G και κυβερνοασφάλεια οι στρατηγικές προτεραιότητες της Huawei

admin

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου το 10ετές ομόλογο

admin

Επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ για αγορά εξωτερικής θερμάστρας στα εστιατόρια

admin

Προς 3μηνη παράταση η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

admin

BBC: Ελλάδα και Κροατία έδρασαν γρήγορα – Τώρα πρέπει να σώσουν το καλοκαίρι

admin

ΕΚΤ: Περιμένει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

admin

«Σε καλό δρόμο» το Eurogroup λέει ο εκπρόσωπος του Σεντένο

admin

Μητσοτάκης : Η Γαλλία συμπαραστάτης στην προσπάθεια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

ΕΚΤ:Αμετάβλητα τα επιτόκια εν αναμονή συμφωνίας…

admin

Ecofin : Ιστορική απόφαση για παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

admin

Κοροναϊός : Οι «ευκαιρίες» που δημιουργεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης

admin

“Πράσινο φως” από το ΣτΕ για στρατηγική τουριστική επένδυση 60 εκατ. ευρώ στη Μύκονο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με άνοδο 0,30%

admin

Εφορίες: Τραπεζικές επιταγές για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων 30 και 31 Δεκεμβρίου

admin

Μείωση 55% των αεροπορικών πτήσεων το 2020

admin

Μάκης Βορίδης: Καταστροφή για τους αγρότες οι κατώτατες εγγυημένες τιμές

admin