Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Διάψευση προσδοκιών

Για άλλη μια εβδομάδα η ελληνική Αγορά δεν κατάφερε να αλλάξει διαθέσεις και τάση με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα γνώριμα επίπεδα διαπραγμάτευσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Αυτή την φορά αφορμή ήταν η πιθανότητα ενός νέου lockdown που αύξησε το σκεπτικισμό των επενδυτών παρά το διαφαινόμενο κλείσιμο του γεωπολιτικού μετώπου.

 Η επενδυτική κοινότητα πέριξ της ελληνικής αγοράς διανύει ένα νέο γύρο κόπωσης ο οποίος μετά τα πολλά και σοβαρά φαινόμενα που επηρέασαν αρνητικά το Χρηματιστήριο τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνει ότι θα χρειαστεί ακόμα πολλά καλά νέα για να ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη. Ακόμα και όταν το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας διαψεύστηκε επισήμως η Αγορά έδειξε έλλειψη αντανακλαστικών επιβεβαιώνοντας το βαθμό χαμηλής εκτίμησης που έχει στην παρούσα φάση.

 Από την άλλη πλευρά, η σταθεροποίηση των μέσων ημερήσιων τζίρων στα 45 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα ήταν μια μάλλον θετική ένδειξη ενδιαφέροντος καθώς δεν περιείχαν τον όποιο θόρυβο συνεπάγονται οι αναδιαρθρώσεις δεικτών.

Σε ότι αφορά τις εισηγμένες η δημοσίευση των μεγεθών του εξαμήνου μπαίνει στην τελική ευθεία την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής 61 εταιρίες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα από τα οποία προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 20,5%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 30% και συνολικές ζημιές 786 εκατ. ευρώ οι οποίες έρχονται κυρίως από την συναλλαγή της Eurobank και την απόσχιση του Cairo.

Σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών εταιριών οι εισηγμένες δείχνουν κέρδη 109 εκατ. ευρώ ενώ αν αφαιρεθούν τα δύο διυλιστήρια τα κέρδη διαμορφώνονται σε 597 εκατ. ευρώ ή 3% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Η γενική εικόνα σαφώς και αδικεί πολλές εταιρίες που μπαίνουν στον κουβά μιας πολύ ειδικής περιόδου όταν πρακτικά η οικονομική δραστηριότητα για δύο μήνες σε πολλούς κλάδους ήταν μηδέν, ο δε τουρισμός είχε ελάχιστη συνεισφορά.

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων οφείλει να λάβει υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες, ειδικά σε όσες εταιρίες έχουν δείξει «χαρακτήρα» στην διατήρηση των μεγεθών τους σε αξιοπρεπή επίπεδα καθώς δεν λείπουν φαινόμενα εξαγωγής γενικών συμπερασμάτων για την δίκαιη αποτίμηση της Αγοράς με δείγμα γραφής από… τέσσερις εταιρίες.

Η τεχνική εικόνα έχει αλλάξει άρδην, όχι όμως προς την κατεύθυνση που αναμέναμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Με ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο αναίρεσε το ανοδικό σενάριο αλλά πλέον απειλεί με πτωτική διαφυγή με νέο επίπεδο στήριξης τις 590 μονάδες. Τα νέα για τους αισιόδοξους δεν είναι καλά αφού MACD και κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί καθοδικά από την συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας ενώ οι ταλαντωτές απέχουν από το να δείξουν κορεσμό στην πτωτική εικόνα.

Οι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις ενδέχεται να βγάλουν αντίδραση προσεχώς ωστόσο όλα θα κριθούν στην ένταση και το τζίρο που θα συνοδεύει την κίνηση. Οι 635 μονάδες είναι το επίπεδο αλλαγής τάσης που θα επαναφέρουν το χαρακτήρα της συσσώρευσης στην μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Την Τετάρτη ολοκληρώνεται ημερολογιακά το εννεάμηνο και είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας για όσες εταιρίες ανακοινώνουν εξάμηνο. Στις κυριότερες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της δημοσίευσης επισημαίνονται η Αεροπορία Αιγαίου (28/9) MIG, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (30/9), Ευρωπαϊκή Πίστη (30/9) και Αβαξ.

Κατά τα λοιπά την Δευτέρα θα κάνει το ντεμπούτο του στην Εναλλακτική Αγορά Plus του ΧΑ το όχημα ειδικού σκοπού της Eurobank το οποίο περιλαμβάνει τις ομολογίες μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης από την τιτλοποίηση Cairo. Επισημαίνεται τέλος ότι την προσεχή εβδομάδα θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Ο Ντράγκι παρακολουθεί την Ελλάδα…

admin

Σόιμπλε προς Γερμανούς βουλευτές: Στηρίξτε την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα

admin

Ιστορική μείωση επιτοκίων από τη FED

admin

Ποιες είναι οι εταιρείες που τιμωρήθηκαν για το short selling

admin

M.Draghi: Αν ο ηθικός κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί … διαγράψτε ιδιωτικά δάνεια!

admin

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

admin

Οι διαπραγματεύσεις του Brexit ξεμένουν από χρόνο

admin

H μάχη για το ελληνικό χρέος

admin

Αποχωρεί από την προεδρία του CDU η Μέρκελ

admin

Έβδομη επίθεση με όχημα στην Ευρώπη: Τι μπορεί να γίνει;

admin

Στρατηγική σύγκρουσης επιλέγει ο κ. Σαμαράς

admin

Η Μαδρίτη ετοιμάζει άμεση κυριαρχία στην Καταλονία και η ΕΕ είναι συνεργός

admin

Economist: Κύμα πτωχεύσεων απειλεί την Ευρώπη

admin

Το «παιχνίδι» της Ρωσίας σε Συρία και Ουκρανία

admin

ΕΒΕΠ-έρευνα: Πώς κινήθηκε η εορταστική αγορά – Στα 3,5 δισ. ο τζίρος

admin

Αναλυτικός οδηγός για την προστασία της α’ κατοικίας – Παραδείγματα

admin

Ο καθηγητής που προβλέπει τις χρεοκοπίες προειδοποιεί: Τα χειρότερα έρχονται

admin

“Μάχη των μαχών” για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027

admin