Image default
Οικονομία

Πολωνία : Κλείνει τα ανθρακωρυχεία έως το 2049, συμφωνία κυβέρνησης – συνδικάτων

Η Πολωνία, χώρα που εξαρτάται από τον άνθρακα, θα κλείσει το τελευταίο ορυχείο της το 2049, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ της συντηρητικής κυβέρνησης και των συνδικάτων, κάνοντας έτσι ένα βήμα προς την ουδετερότητα του άνθρακα που ζητεί η ΕΕ.

Η Πολωνία είχε προηγουμένως απορρίψει τον σημερινό στόχο της ΕΕ για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα το 2050, λέγοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να κάνει αυτή τη μετάβαση.

Η Βαρσοβία εξέφρασε επίσης πρόσφατα την ανησυχία της μετά την πρόταση των Βρυξελλών για μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ΕΕ το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έναντι ενός στόχου που έχει οριστεί σήμερα στο -40% .

Τι προβλέπει η συμφωνία

Βάσει της συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν αργότερα, ο τομέας θα επιδοτείται μέχρι την ημερομηνία αυτή από το κράτος.

«Υπογράψαμε την εκκαθάριση μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην ιστορία της Δημοκρατίας της Πολωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντομινίκ Κολόζ, περιφερειακός πρόεδρος του συνδικάτου Αλληλεγγύη.

Ο ‘Αρτουρ Σομπόν, υφυπουργός Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων στην κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), χαρακτήρισε το σχέδιο κατάργησης του άνθρακα «μια δίκαιη και ισότιμη πορεία προς τη μεταμόρφωση της πολωνικής μεταλλευτικής και ενεργειακής βιομηχανίας».

Τα συνδικάτα αρχικά ζητούσαν να παραταθεί η ημερομηνία κλεισίματος των ορυχείων για το 2060, φοβούμενα καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για το ανθρακοφόρο πεδίο της Σιλεσίας, στη νοτιοδυτική Πολωνία.

Κανένας ανθρακωρύχος δεν θα χάσει την δουλειά του

«Κανένας εργαζόμενος ανθρακωρυχείου δεν θα χάσει τη δουλειά του. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό μέρος αυτής της συμφωνίας για εμάς», δήλωσε ο Κολόζ.

«Σε μια κατάσταση όπου αυτό δεν είναι δυνατό, θα τεθεί σε εφαρμογή η κοινωνική προστασία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι όλοι εργαζόμενοι στα ορυχεία να μπορούν να εργαστούν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν», δήλωσε υφυπουργός.

Το θέμα της απασχόλησης στον τομέα του άνθρακα είναι πολιτικά ευαίσθητο στην Πολωνία, όπου οι ανθρακωρύχοι και οι οικογένειές τους αποτελούν πάντα ένα μεγάλο εκλογικό σώμα.

Ο τομέας υπέφερε τα τελευταία χρόνια από την πτώση των τιμών και τα προβλήματά του επιδεινώθηκαν από τη μείωση της ζήτησης που συνδέεται με την πανδημία Covid-19.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες άνθρακα στην Ευρώπη, η πολωνική δημόσια εταιρία PGG, κατέγραψε απώλειες άνω των 400 εκατομμυρίων ζλότι (107 εκατομμύρια ευρώ) το 2019, ενώ φέτος τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 2,7 δισεκατομμύρια ζλότι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η συμφωνία έθεσε τέλος επίσης σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας, που πραγματοποιούσαν από τη Δευτέρα εκατοντάδες ανθρακωρύχοι οι οποίοι παρέμεναν κάτω από τη γη σε δώδεκα ορυχεία της περιοχής.

Η Πολωνία εξαρτάται κατά 80% από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Περίπου 80.000 ανθρακωρύχοι εργάζονται στον τομέα σε σύγκριση έναντι σχεδόν 400.000 στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

---AFP--

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους -Ερχεται ρευστότητα άνευ όρων

admin

Έκκληση Σταϊκούρα : Ενταχθείτε στις ρυθμίσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας

admin

Κοινωνικός τουρισμός : Παράταση για καταλύματα και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβδομη σερί ημέρα που κλείνει με άνοδο

admin

Bloomberg: «Πληγωμένος» ο ευρωπαϊκός τουρισμός – Σε πιο ισχυρή θέση η Ελλάδα

admin

Αντρέα Ενρία: Οι ελληνικές τράπεζες πιάνουν τους στόχους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

admin

e-ΕΦΚΑ: Οι νέες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών

admin

Wall Street : Μικτές τάσεις στο κλείσιμο της Δευτέρας

admin

ΥΠΟΙΚ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού: Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα και στοχευμένα μέτρα κατά περίπτωση

admin

Μέτρα για την ανακούφιση επαγγελματιών και κατοίκων της Σαμοθράκης ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

admin

Στα ύψη τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρωζώνη

admin

ΕΦΚΑ: Σε ισχύ πέντε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

admin

ΔΕΣΦΑ : Αποκαταστάθηκε η ροή φυσικού αερίου από Βουλγαρία

admin

ΕΚΤ: Τι θα φέρει το ντεμπούτο της Λαγκάρντ 

admin

ΔΕΗ: Ποιους προτείνει το Υπερταμείο για το ΔΣ

admin

ΣΒΕ: Άνοδος της Ελλάδας κατά 9 θέσεις στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του IMD

admin

ΕΣΕΕ: Τα σημεία- παγίδες στο νέο πτωχευτικό κώδικα

admin

Γραφείο Προϋπολογισμού : Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού

admin