Image default
Ευρώπη

Έρχονται νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Νέα προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, αναμένεται να παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

Σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο αρμόδιος Υπουργός ‘Άδωνις Γεωργιάδης, ο στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα.

«Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζουμε άμεσα καινούρια προγράμματα ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης – ας το πούμε έτσι -, επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Θα το ανακοινώσουμε μόλις είμαστε έτοιμοι στις λεπτομέρειές του και πιστεύω ότι θα κάνει τη διαφορά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, σημειώνοντας ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες έχουν εκταμιευτεί από την Αναπτυξιακή Τράπεζα κεφάλαια άνω των 5 δις ευρώ.

«Χθες [σ.σ. την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου) ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού. Έγινε η προκήρυξη. ‘Αρα σε 15 μέρες θα μπορούν πάλι οι επιχειρήσεις να κάνουν αιτήσεις και να παίρνουν χρήματα εγγυοδοτικού. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το υπόλοιπο 1 δισεκατομμύριο του ΤΕΠΙΧ. ‘Αρα, από το μήνα Μάιο μέχρι σήμερα που ξεκίνησαν τα εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουν ήδη εκταμιευτεί 5,2 δισεκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα τα έχουν λάβει επιχειρήσεις που συνολικά κάνουν τζίρο 110 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι τα προγράμματα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, με το ενδιαφέρον της αγοράς να είναι ιδιαίτερο μεγάλο. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατομμύρια προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Στην «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» ο προϋπολογισμός για εφέτος ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατομμύρια που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψαν πριν από μερικές εβδομάδες ο Υπουργός Ανάπτυξης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάσσονται πλέον και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό άνω των 500 εκατ. ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις αφορούν μεταξύ άλλων τα θερμοκήπια και τις μεγάλες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Σχετικα αρθρα

Απονομή ελληνικού σήματος σε προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ

admin

«Όχι» Τζόνσον σε νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

admin

Ικανοποιημένος ο Ρούτε από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής

admin

Σύνοδος Κορυφής σε υψηλούς τόνους αναμένει ο Ιταλός πρωθυπουργος

admin

22/11: Εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Κρίση και Τοπική Ανάπτυξη» οργανώνει o Π. Κόκκαλης

admin

Φόρος στα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά: ναι στην Ισπανία, η ΕΕ το εξετάζει

admin

Τον Τιερί Μπρετόν προτείνει ο Μακρόν για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

admin

Συνάντηση Δένδια με τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

admin

Γερμανία: Θέλει να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα το Νοϊρούπιν

admin

Η πανδημία επηρεάζει τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

admin

Πώς αποτιμούν οι FT τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

admin

Τελικό πράσινο φως για τη νέα κυβέρνηση Κόντε: Έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία

admin

Μήνυμα Μεϊμαράκη κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί

admin

Η Κροατία αξιολογείται θετικά για ένταξη στη Σένγκεν… αλλά πρέπει να περιμένει

admin

WWF Ελλάς: τα θετικά και αρνητικά του 2019 στην περιβαλλοντική νομοθεσία

admin

Πιο κοντά στο σενάριο των πρόωρων εκλογών η Βρετανία

admin

Brexit: «Αρκετά αισιόδοξος» για μια συμφωνία μετά την έξοδο δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον

admin

Η ΕΕ να μην αφήσει μόνη της την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, τόνισε ο Τζιτζικώστας

admin