Image default
Ευρώπη

Κομοτηνή: Ιδρύεται η πρώτη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ

Τα «Οικοτροφεία» είναι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, υψηλού βαθμού υποστήριξης, στα οποία φιλοξενούνται για διαβίωση, υποστήριξη και θεραπεία άτομα με ψυχικές διαταραχές, με σκοπό να διασφαλιστεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων αυτών των ατόμων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας. Ο αριθμός των ατόμων, που φιλοξενούνται σε ένα Οικοτροφείο, δεν μπορεί να ξεπερνά τα είκοσι πέντε (25) άτομα, ενώ ενδέχεται να πρόκειται για άτομα που χρήζουν ψυχογηριατρικής φροντίδας είτε άτομα με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές ή άτομα, που μπορούν να ζουν στην κοινότητα, αλλά επειδή έχουν χαμηλό βαθμό αυτοδυναμίας έχουν ανάγκη από μια στεγαστική δομή υψηλής προστασίας.

Εν έτει 2020 η Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη συγκεκριμένα, μέσω των πόρων του προγράμματος πολιτικής συνοχής ΕΣΠΑ, επιχειρεί με την ίδρυση και λειτουργία της πρώτης Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στην Ροδόπη, να εκμοντερνίσει την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, υπέγραψε την απόφαση για την χρηματοδότηση αυτής της πρώτης δομής, ύψους 1.049.980 ευρώ, ενώ είχε και συνάντηση με τον Επιστημονικό Διευθυντή της δομής ψυχίατρο-ψυχαναλυτή, Γκάρο Εσαγιάν, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία της. Το παρών του σε αυτή την συνάντηση έδωσε και ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Λουκάς Γεωργίου.

Η δομή θα στεγασθεί στον οικισμό του Θρυλορίου, καθώς εντός του αστικού ιστού της Κομοτηνής, δεν βρέθηκε κτήριο που να πληροί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που προβλέπονται για την λειτουργία της δομής.

Η δομή θα αφορά την εμβέλεια της Θράκης, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το νέο έτος 2021, με 15 ασθενείς από όλη τη Θράκη.

Το επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώνει την μονάδα και μάλιστα σε μόνιμη βάση, θα είναι Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί. Σε πρώτη φάση ο αριθμός των ατόμων αυτών θα φτάνει τους 20.

Μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου Υγείας, ο φορέας υλοποίησης που επιλέχθηκε είναι το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Πρόληψης και Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας «Ίκελος».

Η μονάδα ίσως αν δεν ήταν και οι καθυστερήσεις με τις ενστάσεις στο διαγωνιστικό κομμάτι, μπορεί και να ήταν έτοιμη και να λειτουργούσε εδώ και δύο χρόνια.

Σκοπός της νέας αυτής δομής είναι να υποστηρίξει τους χρονίως ψυχικά πάσχοντες ασθενείς, κάνοντας το πρώτο βήμα με την αποσυλοποίησή τους. Σε ένα πιο κατάλληλα ανθρώπινο περιβάλλον, χωρίς εκείνο το αυστηρό, άχρωμο, κρύο και ίσως απάνθρωπο περιβάλλον των Ψυχιατρείων που γνωρίσαμε-ουκ ολίγες φορές- την κατάλληλη καθοδήγηση με τους ειδικούς επιστήμονες και την επαφή με την κοινωνία, στην οποία και θα επιχειρηθεί να γίνει ομαλή ένταξη. Η δομή λόγω του ότι θα είναι εκτός του ιστού της πόλης θα διαθέτει και λεωφορείο για να συνδέει τους ωφελούμενους της δομής με την δρώσα κοινωνία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιεί.

Ανθρωπιά ! Είναι αυτό που χρωστάει αυτός ο αιώνας που διανύουμε, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους τους ψυχικά ασθενείς, που κατά τους αιώνες που πέρασαν πολλοί στιγματίστηκαν, κουρελιάστηκαν και ίσως λόγω αυτών των σκληρών συνθηκών που βίωσαν να επηρέασε αρνητικά και την ψυχή τους και να επιδείνωσε το πρόβλημα τους. Ξεχνώντας όλοι πως η θεραπεία μιας ψυχής που πονάει είναι η Αγάπη, το παλαιότερο κατεστημένο, αλλά ακόμα και το σύγχρονο, φοβάται να πλησιάσει και να δώσει αυτό το φάρμακο στους ανθρώπους αυτούς. Τα τελευταία χρόνια με μια ενδεικτική προσπάθεια το Ψυχιατρείο της Λέρου, η κοινωνία και ειδικοί επιστήμονες επιχειρούν να σπάσουν τα ταμπού που υπάρχουν σχετικά με τους ψυχικά ασθενείς.

Σύμφωνα και με τον Επιστημονικό υπεύθυνο της Δομής, Ψυχίατρο-Ψυχαναλυτή, Γκάρο Εσαγιάν, αυτή η δομή ήλθε για να ριζώσει στην περιοχή μας και να κάνει μια επανεκκίνηση σωστή για την στήριξη των ψυχικώς πασχόντων, από πλευράς Ειδικών και κοινωνίας.

Παράλληλα ο κ. Εσαγιάν τόνισε πως και στην Ξάνθη θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει ανάλογη δομή, ενώ στην Αλεξανδρούπολη έχει μια πολύ καλή παράδοση στο κομμάτι της προσφοράς με καλές δομές για τους Ψυχικά πάσχοντες, καθώς εδώ και χρόνια λειτουργεί τέτοια δομή στην περιοχή.

«Φανταστείτε πως αυτές οι δομές στη Θράκη θα λειτουργήσουν ως κρίκοι μιας αλυσίδας ενός δικτύου, που προβλέπει τον εκμοντερνισμό της συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Ψυχική Υγεία και των πασχόντων στην Ελλάδα.

Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, είναι απαραίτητη η λειτουργία Ψυχιατρικής Μονάδας, κάτι που προβλέπεται για την λειτουργία του νέου Νοσοκομείου σε 2-3 χρόνια.

Η προκήρυξη του Προγράμματος «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ»

Ανάπτυξη μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης έχουν σκοπό την τοποθέτηση και ψυχιατρική παρακολούθηση σε χώρους διαβίωσης, θεραπείας και υποστήριξης, για μακρόχρονη ή βραχεία παραμονή των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όταν δεν έχουν στέγη ή κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, μετά την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ψυχιάτρου ή της θεραπευτικής ψυχιατρικής ομάδας.

Ως Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, τα Οικοτροφεία είναι ανοικτά στην κοινότητα. Η σχέση των οικοτροφείων με τον κοινωνικό ιστό αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής αλληλεπίδρασης μαζί τους, ώστε να βρίσκεται μέσα στην πόλη με έναν τρόπο ουσιαστικό. Τα οικοτροφεία λειτουργούν ως εστία κοινωνικότητας και κοινωνικοποίησης. Αποσκοπούν αφενός στην παροχή στέγης για άτομα με ψυχικές διαταραχές, αφετέρου στην παροχή εξειδικευμένων θεραπευτικών και αποκαταστασιακών υπηρεσιών στη κατεύθυνση της διασφάλισης του δικαιώματος του κάθε πολίτη να διαβιώνει στην κοινότητα, γι΄ αυτό και κατά κανόνα εγκαθίστανται σε περιοχές κατοικίας και είναι προσβάσιμες με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Η συγχρηματοδότηση της Δράσης θα είναι για 24 μήνες με δυνατότητα παράτασης εντός της επιλέξιμης προγραμματικής περιόδου και της διαθεσιμότητας των πόρων του προγράμματος.

Το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε κάθε μία από τις παραπάνω Δομές περιλαμβάνει είκοσι άτομα ως ακολούθως:

– Έναν Ψυχολόγο (ΠΕ)

– Έναν Κοινωνικό Λειτουργό (ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας)

– Έναν Εργοθεραπευτή (ΤΕ Εργοθεραπευτών)

– Έναν Διοικητικό (ΠΕ/ΤΕ Διοικητικού – Οικονομικού)

– Έξι Νοσηλευτές (ΤΕ Νοσηλευτών)

– Έξι ΠΕ/ΤΕ Φροντιστών

– Τέσσερις Γενικών Καθηκόντων

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Η Ιταλία ζητά περιορισμούς για τις αφίξεις εκτός ΕΕ

admin

Εφαρμόστηκε το GDPR μέσα στην πανδημία;

admin

Μπορεί η Ευρώπη να αντέξει μια νέα προσφυγική κρίση;

admin

FT: Ο Τζόνσον σχεδιάζει να παρακάμψει μέρη της συμφωνίας για το Brexit

admin

Η Ουάσινγκτον απειλεί τη Γαλλία με αντίποινα για τον φόρο Gafa

admin

COP25: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

admin

Tο ερώτημα για την ΕΕ είναι: στοχευμένη χρηματοδότηση σε κλάδους καινοτομίας ή όχι;

admin

Αύξηση χρηματοδότησης και ώθηση από την EBRD στους σιδηροδρόμους της Τουρκίας

admin

Δωρεάν εισιτήρια μετρό, αν ανακυκλώσεις στη Ρώμη

admin

Τζόνσον: Βελτιώνονται οι ευκαιρίες για συμφωνία – Δεν φοβόμαστε ένα άτακτο Brexit

admin

Ξεκίνησε το πρώτο πακέτο βοήθειας της ΕΕ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

admin

Πράσινο φως ΠΟΕ στις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς-αντίποινα στην ΕΕ

admin

Μέρκελ: Το Βερολίνο είναι έτοιμο για no deal Brexit

admin

«Ιστορικό λάθος η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία»

admin

Πορτογαλία: Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού στην περιφέρεια της Λισαβόνας

admin

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Erasmus+

admin

Η ΕΚΤ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων

admin

Σπασμωδική η ενέργεια της Άγκυρας με Γιαβούζ – Οι καταδίκες, οι κυρώσεις και η επόμενη μέρα

admin