Image default
Οικονομία

Ανοίγουν τα καυτά μέτωπα του Ασφαλιστικού και των εργασιακών – Ερχεται θύελλα αντιδράσεων

Διπλό μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό. Συνδικάτα και αντιπολίτευση εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές επισημαίνοντας ότι σχεδιάζεται ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ενώ παράλληλα εξυφαίνονται αντεργατικές ρυθμίσεις στα εργασιακά. Στον αντίποδα η κυβέρνηση μιλάει για δύο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα διορθώσουν αδικίες και αγκυλώσεις, με θετικό αποτύπωμα σε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί, κατ’ αρχάς, το νέο μοντέλο της επικουρικής ασφάλισης από το 2022. Στον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου βρίσκεται ένα νέο, δημόσιο επικουρικό ταμείο, που θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ύπαρξη μιας μίνιμουμ εξασφάλισης του αρχικού κεφαλαίου, υπό τη μορφή εγγύησης από το κράτος. Καθώς το σύστημα παραμένει στο πλαίσιο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, κάλυψη θα υπάρχει, τόσο για τον κίνδυνο θανάτου όσο και αναπηρίας.

Ο πρώτος πυλώνας – η κύρια σύνταξη – θα παραμένει αμιγώς διανεμητικός. Συμπληρωματικά, με… μπούσουλα το σουηδικό μοντέλο τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς τη διαδικασία διαλόγου που ακολουθήθηκε προκειμένου το νέο σύστημα να ψηφιστεί από το 80% του κοινοβουλίου της χώρας, θα δημιουργηθεί για τους νέους εργαζομένους ένας ατομικός «κουμπαράς», όπου οι επικουρικές τους εισφορές, της τάξης του 6%, θα αθροίζονται, θα τοκίζονται και θα επενδύονται. Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται πρόταση ώστε τη διαχείριση να μπορούν να ασκούν και ιδιώτες, υπό την αιγίδα του δημόσιου επικουρικού φορέα. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν χαρτοφυλάκια διαβαθμισμένου επενδυτικού κινδύνου, που δυνητικά θα αλλάζει με βάση και την ηλικία των ασφαλισμένων (υψηλότερο επενδυτικό ρίσκο για τους νεότερους, χαμηλότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία). Αρχικά και χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η δυνατότητα επένδυσης των κεφαλαίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιωχθεί η στήριξη της εγχώριας αγοράς χρήματος και κεφαλαίου.

Το νέο νομοσχέδιο

Οσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών, εντός Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αγορά εργασίας, νέο καθεστώς για την τηλεργασία και πλήρη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μαζί με αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των υπερωριών. Θα προβλέπεται η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης. Ετσι θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κ.λπ., κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο. Ως γνωστόν η επιτροπή Πισσαρίδη περιλαμβάνει στις προτάσεις της τον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα και ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ». Επίσης στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχει πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.

Στις αλλαγές που προωθούν θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα συνδικάτα για τη λήψη αποφάσεων όπως την κήρυξη απεργιών.

Παράλληλα προβλέπεται η καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας. Ηδη, στο πλαίσιο του «Εργάνη ΙΙ», το υπουργείο Εργασίας προωθεί την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου, παράλληλα με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, που πιλοτικά αναμένεται να ξεκινήσει από επιχειρήσεις, όπως τράπεζες και σουπερμάρκετ, προκειμένου στη συνέχεια να επεκταθεί σε επιχειρήσεις με περισσότερα από 50 άτομα προσωπικό και έως το τέλος του 2021 να τεθεί σε καθολική εφαρμογή. Στην πράξη, τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων και εργασίας των εργαζομένων, καθώς και κάθε τροποποίηση αυτών, θα δηλώνονται ψηφιακά, αυτόματα, ώστε η διασταύρωση και κατά συνέπεια ο έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Συντάξεις χηρείας : Πότε θα καταβληθούν – Τι αποκάλυψε ο Βρούτσης

admin

Μείωση ΦΠΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα πλοία για τα νησιά [ενδεικτικά παραδείγματα]

admin

Η αβεβαιότητα του Brexit και οι εκπλήξεις της στερλίνας

admin

Ράλι στα ομόλογα της νότιας Ευρώπης, μετά την πρόταση της Κομισιόν

admin

ΑΑΔΕ: Δημοπρασία σκαφών με τιμές εκκίνησης από 300 ευρώ

admin

Γερμανία: Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν μειώσει προσωπικό

admin

Κοινωνικός τουρισμός: Αυξάνονται σε 370 χιλιάδες οι δικαιούχοι

admin

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Σταϊκούρα : Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στο Eurogroup

admin

Σε ξένα χέρια περνούν τα επόμενα χρόνια χρέη 90 δισ. ευρώ

admin

ΟΛΠ : Ξεκινούν τα έργα κατασκευής της επέκτασης του νέου προβλήτα κρουαζιέρας

admin

Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;

admin

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις

admin

Αναλύτρια DBRS: Η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγει γρήγορα την οικονομία

admin

Κοροναϊός : Ποια μέτρα εξετάζονται για τις άδειες γονέων λόγω του «λουκέτου» στα σχολεία

admin

Στα 900 εκατ. αυξήθηκαν οι ταμειακές ανάγκες της ΔΕΗ

admin

Τράπεζες : Έως 30 Σεπτεμβρίου το όριο των 50 ευρώ για τις ανέπαφες συναλλαγές

admin

Κοροναϊός : Ύφεση έως 32% στο παγκόσμιο εμπόριο βλέπει ο ΠΟΕ – Φόβος για ενίσχυση προστατευτισμού

admin