Image default
Επιχειρήσεις

ΛΑΡΚΟ: Tέλος Οκτωβρίου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας

Μέχρι τα τέλη του μήνα προβλέπεται να πατήσει το ΤΑΙΠΕΔ το κουμπί για την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ με την δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.  Το δρόμο για την έναρξη  της διαγωνιστικής διαδικασίας ανοίγει η απόφαση της Διαιτησίας που εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες και δικαιώνει το ελληνικό δημόσιο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την προκήρυξη δύο παράλληλων διαγωνισμών, έναν για την παραχώρηση του εργοστασίου που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και έναν για το υπόλοιπο ενεργητικό της εταιρείας ή μέρος αυτού (τα μεταλλεία σε Καστοριά και Εύβοια) που θα τρέξει ο ειδικός εκκαθαριστής.

Ο σχεδιασμός θα «πατήσει» πάνω στο μοντέλο εξυγίανσης της βιομηχανίας που είχε προτείνει η πολιτεία προ εξαετίας και είχε εγκρίνει η Κομισιόν, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και το κλείσιμο του φακέλου με τις κρατικές ενισχύσεις ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και παρά τα διαχρονικά προβλήματα της εταιρείας, η ΛΑΡΚΟ συνέχισε να λειτουργεί με σκανδαλώδη τρόπο και σε βάρος προμηθευτών της όπως η ΔΕΗ, στην οποία το χρέος υπερβαίνει σήμερα τα 350 εκ. ευρώ και παραμένει το μεγαλύτερο.

Το μαχαίρι στο κόκκαλο αποφάσισε να βάλλει αρχές του χρόνου η κυβέρνηση, επιλέγοντας την διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες με στόχο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει βγει στον αέρα η πρόσκληση ενδιαφέροντος, κάτι που τοποθετεί  την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τη νέα χρονιά.

Ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στους υποψήφιους μνηστήρες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, στην αγορά εκτιμούν ότι τα μηνύματα δεν είναι θετικά κάτι που φουντώνει τα σενάρια της προσέγγισης ελληνικής βιομηχανίας, η οποία στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον τόσο για το μεταλλευτικό συγκρότημα παραγωγής νικελίου όσο και τις εξορυκτικές δραστηριότητες» αναφέρει αρμόδια πηγή που βρίσκεται κοντά στην ιδιωτικοποίηση της πολύπαθης βιομηχανίας.

Άλλωστε η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια προβληματική επιχείρηση με πάνω από 1.000 εργαζόμενους για την οποία με συντηρητικές προβλέψεις έχει εκτιμηθεί ότι οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της. Αν δεν υπάρξει επενδυτής, για την εταιρεία δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από την πτώχευση, όπως έχουν επισημάνει κυβερνητικά στελέχη.

Η νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση προ μηνών για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ προβλέπει πως αν η διαγωνιστική διαδικασία κριθεί άγονη, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Εάν αποτύχει και ο δεύτερος  διαγωνισμός, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ενιαία ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση.

Με βάση τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ εφόσον δεν προχωρήσει η μεταβίβαση του 75% του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ μέσα σε διάστημα ενός έτους από την περίοδο ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης ή μέσα σε εννέα μήνες από την ολοκλήρωση της διαιτησίας, τότε ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να κηρύξει το τέλος της διαδικασίας  υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.

 

Σχετικα αρθρα

Μαραγκουδάκης (ΤΕΝΕΡΓ): Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά στις ΑΠΕ

admin

Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τηλεφωνικά τα χρέη στη ΔΕΗ

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος Covid-19 για τους εργαζόμενους

admin

Νίκας: Ενέκρινε την ΑΜΚ και το reverse split της μετοχής

admin

Αργυρό βραβείο στα Τοurism Awards 2020 για Palladian Communication και Dasc Branding

admin

Υπερκαλύφθηκε η δημόσια εγγραφή της Entersoft

admin

Μεγάλου: Πρωτοπόρα στην υλοποίηση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής η Πειραιώς

admin

Δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες από την Cosmote

admin

Κlarna: Η σουηδική startup που απέρριψαν τα Η&Μ και σήμερα αξίζει 11 δισ. δολ

admin

H easyJet θα πετάει στα τρία τέταρτα των προορισμών της ως τον Αύγουστο

admin

BriQ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ ενέκρινε η ΓΣ

admin

Στην Andromeda ο έλεγχος της Περσεύς

admin

Παπουτσάνης: Παραγωγή τώρα απολυμαντικών μόνο για την ελληνική αγορά

admin

Eurobank: Αυξάνει την πίεση στην PIMCO μέσω Fortress

admin

Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν τη Δευτέρα πόσο θα διαρκέσουν

admin

Όμιλος Fourlis: Νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας

admin

Κορκίδης: Προτείνει μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα

admin

Νέο πρόγραμμα επιβράβευσης από Alpha Bank για συνεπείς δανειολήπτες

admin