Image default
Επιχειρήσεις

ΛΑΡΚΟ: Tέλος Οκτωβρίου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας

Μέχρι τα τέλη του μήνα προβλέπεται να πατήσει το ΤΑΙΠΕΔ το κουμπί για την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ με την δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.  Το δρόμο για την έναρξη  της διαγωνιστικής διαδικασίας ανοίγει η απόφαση της Διαιτησίας που εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες και δικαιώνει το ελληνικό δημόσιο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την προκήρυξη δύο παράλληλων διαγωνισμών, έναν για την παραχώρηση του εργοστασίου που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και έναν για το υπόλοιπο ενεργητικό της εταιρείας ή μέρος αυτού (τα μεταλλεία σε Καστοριά και Εύβοια) που θα τρέξει ο ειδικός εκκαθαριστής.

Ο σχεδιασμός θα «πατήσει» πάνω στο μοντέλο εξυγίανσης της βιομηχανίας που είχε προτείνει η πολιτεία προ εξαετίας και είχε εγκρίνει η Κομισιόν, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και το κλείσιμο του φακέλου με τις κρατικές ενισχύσεις ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και παρά τα διαχρονικά προβλήματα της εταιρείας, η ΛΑΡΚΟ συνέχισε να λειτουργεί με σκανδαλώδη τρόπο και σε βάρος προμηθευτών της όπως η ΔΕΗ, στην οποία το χρέος υπερβαίνει σήμερα τα 350 εκ. ευρώ και παραμένει το μεγαλύτερο.

Το μαχαίρι στο κόκκαλο αποφάσισε να βάλλει αρχές του χρόνου η κυβέρνηση, επιλέγοντας την διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες με στόχο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει βγει στον αέρα η πρόσκληση ενδιαφέροντος, κάτι που τοποθετεί  την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τη νέα χρονιά.

Ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στους υποψήφιους μνηστήρες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, στην αγορά εκτιμούν ότι τα μηνύματα δεν είναι θετικά κάτι που φουντώνει τα σενάρια της προσέγγισης ελληνικής βιομηχανίας, η οποία στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον τόσο για το μεταλλευτικό συγκρότημα παραγωγής νικελίου όσο και τις εξορυκτικές δραστηριότητες» αναφέρει αρμόδια πηγή που βρίσκεται κοντά στην ιδιωτικοποίηση της πολύπαθης βιομηχανίας.

Άλλωστε η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια προβληματική επιχείρηση με πάνω από 1.000 εργαζόμενους για την οποία με συντηρητικές προβλέψεις έχει εκτιμηθεί ότι οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της. Αν δεν υπάρξει επενδυτής, για την εταιρεία δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από την πτώχευση, όπως έχουν επισημάνει κυβερνητικά στελέχη.

Η νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση προ μηνών για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ προβλέπει πως αν η διαγωνιστική διαδικασία κριθεί άγονη, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Εάν αποτύχει και ο δεύτερος  διαγωνισμός, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ενιαία ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση.

Με βάση τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ εφόσον δεν προχωρήσει η μεταβίβαση του 75% του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ μέσα σε διάστημα ενός έτους από την περίοδο ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης ή μέσα σε εννέα μήνες από την ολοκλήρωση της διαιτησίας, τότε ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να κηρύξει το τέλος της διαδικασίας  υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.

 

Σχετικα αρθρα

CNL Capital: Αύξηση των εσόδων κατά 19% το α’ εξάμηνο

admin

ΤτΕ: Έως 30/11 η υποβολή χρηματοοικονομικών καταστάσεων 2019 στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα

admin

Η Dr. Kiran Mazumdar-Shaw κατέκτησε τον τίτλο του EY World Entrepreneur Of The Year™ 2020

admin

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από Πειραιώς

admin

Cosmote: Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έφτασε στην Σπάρτη

admin

Folli Follie: Στην τακτική Γ.Σ. ο διορισμός προσωρινής διοίκησης

admin

Πώς το Facebook Shops μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση σας

admin

Aegean: 1,5 εκατ. επιπλέον διαθέσιμες θέσεις στο πρόγραμμα

admin

Euromedica: Αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 106β – Το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Space Hellas: Επένδυση ύψους 1.275.000 ευρώ στην AgroApps

admin

Folli Follie: Στις 7 Ιουλίου η ανακοίνωση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης

admin

Τρία νέα έργα, αξίας 740 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η ΑΒΑΞ

admin

Στρατηγική Συνεργασία EY- InvestGR Forum για το online 3rd InvestGR Forum 2020

admin

Αγοραστές οι Έλληνες επενδυτές τον Αύγουστο στο ΧΑ

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Καλύφθηκε κατά 100% η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Αντλήθηκαν €68,52 εκατ.

admin

Γεωργιάδης για καζίνο Ελληνικού: Συγκλονιστική επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο

admin

Ερευνες και σε χρηματιστηριακές για το «παιχνίδι» με μετοχές της MLS

admin

Notos Com: Δεν κινδυνεύει το deal με τo M&G Investment fund

admin