Image default
Επιχειρήσεις

ΝΤΟΠΛΕΡ: Αύξηση 11,1% του κύκλου εργασιών το 2019

Στην παρουσίαση της επιχειρηματικής εξέλιξης της εταιρείας για τη χρήση 2019, προχώρησε τη Δευτέρα, η ΝΤΟΠΛΕΡ ΑΒΕΕ.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου την περίοδο 01.01.2019 έως 31.12.2019 ανήλθε σε 17,7εκ€ έναντι 16,0εκ€ της αντίστοιχης περιόδου του 2018 σημειώνοντας αύξηση 11,1%. Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθε σε 1,2εκ€ αυξημένο κατά 866χιλ € σε σχέση με το 2018.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,6εκ€ αυξημένα κατά 875χιλ€ σε σχέση με το 2018. Τα αντίστοιχα προσαρμοσμένα, μετά την αφαίρεση της επίπτωσης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, μεγέθη EBIT και EBITDA για το 2019 διαμορφώνονται σε 1,92εκ€ και 2,35εκ€ αντίστοιχα.

Η σημαντική αυτή βελτίωση των αποτελεσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων που συνοδεύτηκε και με βελτίωση του μικτού περιθωρίου κατά επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες από 15,4% σε 22,4% επί των πωλήσεων.

Η βελτίωση του μικτού περιθωρίου οφείλεται στην αύξηση της τιμής πώλησης και στην συγκράτηση του κόστους των Α’ Υλών (από 66,2% σε 60,8% επί των πωλήσεων, βελτίωση δλδ κατά 8%) και των ΓΒΕ (από 16,1% σε 14,7% επί των πωλήσεων, βελτίωση δλδ κατά 9%).

Τα λειτουργικά έξοδα προ προβλέψεων για επισφάλειες και προ αποσβέσεων διατηρήθηκαν σταθερά στα επίπεδα του 2018, δλδ σε 2,9εκ€ ανερχόμενα σε 16,3% επί των πωλήσεων του 2019, από 18,3% το 2018. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα περιορίστηκαν σε 787χιλ€ έναντι των 969χιλ€ κατά το 2018.

Ο τραπεζικός δανεισμός συνέχισε την πτωτική πορεία καθώς το 2019 περιορίσθηκε κατά 569χιλ€ σε σχέση με το 2018 ενώ και τα χρηματικά διαθέσιμα ενισχύθηκαν το 2019 κατά 491χιλ€ ανερχόμενα σε 833χιλ€, διαμορφώνοντας έτσι μια καθαρή δανειακή θέση (Δάνεια-Διαθέσιμα) ύψους 11,7εκ€.

Ο βασικός δείκτης μόχλευσης Debt/EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,34x με το EBITDA να λαμβάνεται στην προσαρμοσμένη, όπως πιο πάνω αναλύθηκε, βάση του.

Η τιμή αυτή είναι η καλύτερη της τελευταίας 5ετίας και είναι ενδεικτική της χρηματοοικονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της φερεγγυότητας και του αξιόχρεου του Ομίλου.

Η μέση επιτοκιακή επιβάρυνση επίσης συνέχισε την πτωτική της πορεία και στο 2019 και αναμένεται να συνεχίσει αυτήν την πορεία και στο μέλλον.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών της Εταιρείας κατά τη λήξη του 2019 ανέρχονταν σε 12,6εκ€.

ddop

Η προβλεπόμενη πορεία κατά το τρέχον έτος Το 2020 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της ενσκήψασας πανδημίας του Covid-19 η οποία προκάλεσε μια παγκόσμια οικονομική διαταραχή έντασης συγκρίσιμης με αυτήν του Β’ΠΠ.

Ο Όμιλος, παρά το παγκόσμιο δυσμενές κλίμα, έχει καταφέρει να συγκρατήσει τον κύκλο εργασιών σε επίπεδα παραπλήσια με αυτά του 2019 και η πλέον επίκαιρη πρόβλεψη για το κλείσιμο του 2020 εμφανίζει τον κύκλο εργασιών να υπολείπεται ελαφρά μόνο του αντίστοιχου του 2019.

Η επίδοση αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως εξαιρετικά ικανοποιητική. Δεδομένης της συγκράτησης του κύκλου εργασιών, τα αποτελέσματα και κατά το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα παραπλήσια των αντίστοιχων του 2019.

Σε προχωρημένο στάδιο σχεδίασης βρίσκεται πληθώρα ενεργειών που αφορούν στην επέκταση της γεωγραφικής παρουσίας με τοπικές εγκαταστάσεις σε Αμερική, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Κατάρ, ενώ τάχιστα προχωρά και η επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με επικλινείς ανελκυστήρες (Inclined lifts), οικιακούς ανελκυστήρες (home lifts), ρομποτικά συστήματα Parking κ.α.

Οι ενέργειες αυτές στην πλήρη τους ωρίμανση αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον Όμιλο τόσο σε ότι αφορά στον κύκλο εργασιών όσο και σε ότι αφορά στα αποτελέσματα.

Ο Όμιλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και στηριζόμενος τόσο στο διαθέσιμο υψηλών ικανοτήτων και πεπειραμένο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στο σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο, αισθάνεται ασφαλής και έτοιμος να αναλάβει δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής του θέσης.

Σχετικα αρθρα

Triton: Το μεγαλύτερο πλοίο που διέσχισε ποτέ τη Διώρυγα του Παναμά

admin

Σκηνικό αποφυγής του επενδυτικού κινδύνου…

admin

Αριστοφάνης Στεφάτος: Από τη Νορβηγία στο τιμόνι της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων

admin

Alpha Trust: Στις 17 Ιουνίου η ΓΣ για διανομή μερίσματος

admin

ΕΥΑΘ: Ετοιμάζει επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία

admin

ΑΔΜΗΕ: Tο 4ο τρίμηνο η πώληση νέου πακέτου μετοχών

admin

Autohellas: Καμία επίπτωση από την πτώχευση της Hertz Global Holdings

admin

Τί λέει η TUI για τα 12 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6

admin

Αλουμύλ: Προφορική συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση

admin

Raynair: Κλείνει τη βάση στη Φρανκφούρτη μετά την άρνηση των Γερμανών πιλότων για μισθολογικές μειώσεις

admin

Cosmote: Δωρεάν για 3 μήνες η υπηρεσία Office 365 Business Premium σε ΜμΕ

admin

Συνεργασία της Φυσικό Αέριο ΕΕΕ με την ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Σπυρίδων Κοκκόλης νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Διαφημιστική καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Εμείς στην Ευρωπαϊκή Πίστη»

admin

Τζούλη Χαϊδά (ΙΚΤΙΝΟΣ) : «Οι επιχειρήσεις να στηρίξουν υλικά και ψυχολογικά τους εργαζομένους τους»

admin

Αir France: Προσθέτει δρομολόγια για Ελλάδα τον Ιούλιο- Αύγουστο

admin

Grant Thornton: Στη “μετά κορονοϊού” εποχή χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία

admin

Cosmote: Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έφτασε στην Σπάρτη

admin