Image default
Επιχειρήσεις

Aegean: «Έκαψε» μετρητά αξίας €110 εκατ. το α’εξάμηνο του 2020

Για ένα ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα έκανε λόγο κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών που ολοκληρώθηκε πριν λίγο το απόγευμα της Δευτέρας ο επικεφαλής της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης. Όπως τόνισε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν προβλέψεις το πώς θα πάει η χρονιά, ενώ τόνισε ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα θα χρειαστεί ένα μακρύ χρονικό διάστημα, με την παρούσα συγκυρία να είναι η χειρότερη που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος των αερομεταφορών.

Επίσης ο κ. Βασιλάκης εκτίμησε ότι το γ’ τρίμηνο της φετινής, πολύ δύσκολης χρονιάς, θα είναι κοντά στα 2 εκατ. πελάτες και κοντά στο 50% όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων, ενώ στα 25- 30 εκατ. ευρώ θα είναι τα αρνητικά αποτελέσματα για την περίοδο αυτή. «Δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό το γ’ τρίμηνο- που είναι παραδοσιακά και το πιο δυνατό λόγω της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού- με αυτά τα νούμερα» τόνισε.

Πάντως ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αεροπορικής στην Ελλάδα σημείωσε ότι η χώρα κέρδισε τη σεζόν που πέρασε μερίδια από τον ανταγωνισμό. «Πήγαμε καλύτερα από  άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Κέρδισε σε αξιοπιστία ο ελληνικός τουρισμός» είπε και καθόρισε ως πρώτο στόχο της ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως ασφαλούς  και αξιόπιστου τουριστικού προορισμού. Αξίζει μα σημειωθεί ότι ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι διαδικασίες που παραπέμπουν σε καραντίνας και lockdowns είναι καταστροφικές σημειώνοντας ότι εξελίξεις στα Μέτωπο των γρήγορων τεστ και στις διαγνώσεις θα δώσουν λύσεις για ασφαλή ταξίδια.

Σε σχέση με το νέο στόλο όπως διευκρίνισε o Ευτύχης Βασιλάκης μπορεί να παρατείνει τις προθεσμίες παράδοσης των νέων αεροσκαφών. Έτσι, αναμένεται να παραλάβει το σύνολο των αεροσκαφών της μέχρι το 2026, ενώ κατά το διάστημα 2020-2022 θα παραληφθούν 15, έναντι 26 αεροπλάνων που προγραμματιζόταν, αρχικά, να παραληφθούν. Ήδη, κατά το τελευταίο διάστημα, η Aegean παρέλαβε 5 από τα 15 αεροπλάνα που πρόκειται να παραλάβει το διάστημα 2020-2022.

Με την κίνηση αυτή, η αεροπορική επιτυγχάνει να μειώσει, κατά 90 εκατ. ευρώ, το ποσό των προκαταβολών για τις νέες παραλαβές που είναι καταβλητέο την περίοδο μεταξύ πρώτου εξαμήνου 2020 και 2021.Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη λήξη συμφωνιών leasing για 26 αεροσκάφη jet από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2021, προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στην Aegean, επιτρέποντας την εξοικονόμηση κεφαλαιουχικών δαπανών.

Όπως είπε ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης, στο πρώτο εξάμηνο η Aegean «έκαψε» μετρητά αξίας 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του έτους, ενώ οι ανάγκες για το τρέχον τρίμηνο αντιστοιχούν σε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα τέλος με την έκθεση της διοίκησης για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο όμιλος τον Αύγουστο του 2020, υπέγραψε ενδεικτικό σύμφωνο όρων (Indicative Term Sheet) με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες για την χορήγηση Ομολογιακού Δανείου ποσού 150 εκατ. ευρώ, διάρκειας 5 ετών, κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Ο όμιλος τον Αύγουστο του 2020, υπέγραψε ενδεικτικό σύμφωνο όρων (Indicative Term Sheet) με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες για τη μετατροπή της υπάρχουσας γραμμής κεφαλαίου κίνησης ύψους 120 εκατ. ευρώ σε Κοινοπρακτικό δάνειο σε μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης (Syndicated Revolving Credit Facility), συνολικού ποσού 120 εκατ. ευρώ λήξης τον Σεπτέμβριο 2022. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 92 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Σχετικα αρθρα

Fairfax: Ποσοστό 33,02% στην εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά Cairo Mezz

admin

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τους νέους βουλευτές της ΝΔ

admin

Χατζηιωάννου: «Αχρείοι» στην easyJet, απολύουν κόσμο και πληρώνουν την Airbus

admin

Σαντορινιός: Νίκη της νομιμότητας η απόφαση ΕΣΑΛ για τον ΟΛΠ

admin

Γ. Θωμάς: Ενισχύουμε τις ΑΠΕ, αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στη νέα ενεργειακή εποχή

admin

Γερμανία: Τα νοσοκομεία, ιδίως στη γερμανο-πολωνική μεθόριο, εξαρτώνται απόλυτα από το προσωπικό από την Πολωνία

admin

Βαριά «καμπάνα» σε ινστιτούτο αισθητικής από τη ΓΓ Εμπορίου

admin

Mytilineos: Αγορά 10.000 κοινών ονομαστικών μετοχών από τη Gioralex Holdings

admin

ΤΕΝΕΡΓ: Ο Γεώργιος Κούβαρης εξελέγη νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Στη ζώνη 4,25 – 4,5% το επιτόκιο για το ομόλογο της Wind

admin

Μυτιληναίος: Η κρίση που βιώνουμε αποτελεί μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις

admin

Νέα κάρτα από την Alpha Bank και το Χαμόγελο του Παιδιού

admin

Χάρης Μπρουμίδης: «H Vodafone θα καλύψει έως το 2023 με 5G το 60% της Ελλάδας»

admin

Vodafone TV: Διαθέσιμο πάνω από όλα τα δίκτυα, χωρίς αποκωδικοποιητή

admin

ΔΕΗ: Λειτουργικά κέρδη 700 εκατ. ευρώ αναμένονται το 2020

admin

Creta Farms: Αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου

admin

Agrino: Έλαβε το Χρυσό Βραβείο στα Packaging Αwards

admin

Η Γαλλία θα διαθέσει 4 δισ. ευρώ στην παραγωγή ”στρατηγικών” υγειονομικών προϊόντων

admin