Image default
Επιχειρήσεις

ΑΒΑΞ: Επίσκεψη του Αμερικανού υφ. Εξωτερικών στο εργοτάξιο του αγωγού IGB

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας αρμόδιος για ενεργειακά θέματα κ. Φράνσις Φάνον, επισκέφθηκε τις εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου IGB που κατασκευάζεται από την ΑΒΑΞ, στην Κομοτηνή. Τον κ. Φάνον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της εργοδότριας ICGB και της κατασκευάστριας και τον ενημέρωσαν για την πρόοδο του έργου το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και διασυνδεσιμότητα της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο κ. Κ. Φραγκογιάννης, αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας.

Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός IGB πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora. Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα, έχει διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κ.μ. με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

Η πρόοδος του έργου

Τον Οκτώβριο του 2019, έπειτα από μια μακρά διαγωνιστική διαδικασία, η ΑΒΑΞ  με την εταιρεία ICGB υπέγραψαν την σύμβαση για την κατασκευή του Έργου «Μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδα – Βουλγαρία». Η ΑΒΑΞ, η οποία επιλέχθηκε καθώς κατέθεσε την ανταγωνιστικότερη προσφορά αλλά και βάσει κριτηρίων τεχνογνωσίας σε αντίστοιχα έργα, ξεκίνησε το έργο προϋπολογισμού ύψους €145 εκ. πριν από το τέλος του έτους. Ένα διεθνές έργο τέτοιου μεγέθους που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε δύο χώρες, αποτέλεσε δεδομένα απαιτητική πρόκληση, καθώς στόχος της ΑΒΑΞ και της ICGB ήταν η συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο των δύο χωρών και παράλληλα η βέλτιστη δυνατή πρόοδος του έργου.

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της, δημιούργησαν πρωτοφανείς συνθήκες και σημαντικά εμπόδια σε μια σειρά από διαδικασίες του συγκεκριμένου έργου. Ιδιαίτερα, σήμαναν την ανάγκη για θέσπιση μέτρων τα οποία θα εγγυώνται την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και στη μετακίνηση του προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών. Καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, πλέον, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς όλα τα εμπόδια και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο για την αναπλήρωση του χρόνου που χάθηκε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εκπρόσωπος της ΑΒΑΞ ανέφερε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον κ. Φάνον. Το ενδιαφέρον διεθνών αξιωματούχων επιβεβαιώνει τη σημασία αυτού του έργου όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά για την ενεργειακή διασύνδεση όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία παγκοσμίως, στην ΑΒΑΞ δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε το ιστορικό επιτυχημένων έργων υποδομής, με τη βοήθεια και τη στενή συνεργασία της εργοδότριας ICGB».

Σχετικα αρθρα

Αύξηση τζίρου 15% και ζημιές στο εξάμηνο για την Intracom

admin

Διακρίσεις για τον ΟΠΑΠ στα Sports Marketing Awards

admin

Eurobank: Προβάδισμα σε Fortress-doValue για το mega deal

admin

Accenture: Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης συμβάλλει στην αύξηση της επιχειρηματικής απόδοσης

admin

Σελόντα: Στα 22.596.119,14 ευρώ το τελικό τίμημα πώλησης της ΡΟΛΑΤΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

admin

Διαδικτυακή εκδήλωση ΣΕΒ-HellasCert για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων

admin

Dolphin Capital: Στροφή στα πλωτά ξενοδοχεία πολυτελείας και στην αγορά…ψευδαισθήσεων!

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 18/12 η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου

admin

Sunlight: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Λάμπρος Μπίσαλας

admin

Συνεργασία Interamerican- Ευρωκλινικής και στα ογκολογικά- αιματολογικά περιστατικά

admin

Lamda: Παραιτούνται από την Επιτροπή Ελέγχου Βασιλάκης και Κυριακόπουλος

admin

INTRALOT: Επέκταση συμβολαίου με την Λοταρία του Vermont στις ΗΠΑ

admin

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με στελέχη της Landis+Gyr για την νέα επένδυση στην Κόρινθο

admin

Sato: To 2020 η απόφαση για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης

admin

Νέο πρέσινγκ Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ

admin

Η Κομισιόν ενέκρινε την ολλανδική βοήθεια €3,4 δισ. στην KLM

admin

ΕΛΠΕ: Σε δύο δόσεις και με discount το placement

admin

Καθαρά κέρδη 32,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο για ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

admin