Image default
Επιχειρήσεις

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Μείωση ζημιών το πρώτο εξάμηνο

Ζημιές 0,9 εκ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο 2020 η ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ έναντι ζημιών 1,3 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Κάμψη σημείωσε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά το 1ο εξάμηνο της χρήσης και ανήλθε σε ευρώ 47,3 εκ. από ευρώ 58,1 εκ. πέρυσι. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε ευρώ 5,3 εκ. ή 11,3% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 5,7 εκ. ή 9,8% επί των πωλήσεων το 1ο εξάμηνο του 2019. Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε ευρώ 0,2 εκ. έναντι ευρώ 0,3 εκ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 1,4 εκ. έναντι ευρώ 1,8 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2019. Tα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν αρνητικά σε ευρώ 0,8 εκ. έναντι επίσης αρνητικών ευρώ 0,8 εκ. πέρυσι.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση και ανήλθε σε ευρώ 46,6 εκ. έναντι ευρώ 57,4 εκ. πέρυσι, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε ευρώ 4,9 εκ. ή 10,4% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 5,3 εκ. ή 9,3% επί των πωλήσεων το 1ο εξάμηνο του 2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 0,9 εκ. έναντι ευρώ 1,5 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν αρνητικά σε ευρώ 0,9 εκ. έναντι αρνητικών ευρώ 0,7 εκ. το αντίστοιχο 6μηνο του 2019. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους σημείωσαν βελτίωση και ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 0,9 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 1,0 εκ. πέρυσι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισηγμένης, η δραστηριότητα και η πορεία των αποτελεσμάτων του χαλυβουργικού τομέα του Ομίλου κατά το 1ο εξάμηνο του έτους επηρεάστηκε αναπόφευκτα από την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της πανδημίας τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά, με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της ζήτησης και την κάμψη των τιμών των ‘A υλών. Στο πλαίσιο αυτό ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε πτώση κατά 19% επηρεαζόμενος κυρίως από τις πωλήσεις εξωτερικού οι οποίες σημείωσαν κάμψη κατά 33%. Αντιθέτως, βελτίωση και συγκράτηση σημείωσε το περιθώριο μικτού και λειτουργικού κέρδους αντίστοιχα ως αποτέλεσμα υλοποίησης σημαντικού ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών και στοχευμένων αγορών ‘A υλών που βελτίωσαν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον συνεχίστηκε η προσπάθεια περιορισμού του χρηματοοικονομικού κόστους με την εικόνα να αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω κατά την διάρκεια του 2ου εξαμήνου.

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα του Ομίλου, ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία εντός του 1ου εξαμήνου νέος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1,5 ΜWp που λειτουργεί με την μορφή του ενεργειακού συμψηφισμού και θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους των μονάδων παραγωγής. Η συνολική ισχύς του ενεργειακού τομέα του Ομίλου ανέρχεται σε 5,05 ΜWp.

Στον αγροτικό τομέα του ομίλου τέθηκε σε λειτουργία εντός του 2020 το σύνολο των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρίας Θερμοκήπια Θράκης ΑΕ στην Ξάνθη, συνολικής επιφάνειας 185 στρεμμάτων, καθιστώντας την εταιρεία την μεγαλύτερη στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί τη γεωθερμία ως μέσο θέρμανσης, εξασφαλίζοντας σταθερές συνθήκες καλλιέργειας με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Η συνολική παραγωγή της εταιρείας απορροφάται από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της Ελληνικής αγοράς στηρίζοντας την ελληνική παραγωγή, υποκαθιστώντας εισαγωγές, και αξιοποιώντας το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό.

Όσον αφορά την πορεία του Ομίλου κατά το τρέχον 3ο τρίμηνο, βελτίωση παρουσιάζει το επίπεδο δραστηριότητας με σημαντική αύξηση της ζήτησης, οδηγούμενη κυρίως από τους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, το ναυπηγοεπισκευαστικό, των κατασκευών, καθώς και των νέων αγορών του εξωτερικού. Ταυτοχρόνως, η άνοδος των τιμών των ‘A υλών από το τέλος του 2ου τριμήνου συνετέλεσε στην βελτίωση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.

Για το τελευταίο 3μηνο του έτους ασφαλείς προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τις ευμετάβλητες συνθήκες ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, τα μέτρα που ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν και τον βαθμό στον οποίο θα επηρεάσουν την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η βελτίωση ωστόσο του μεγέθους της ζήτησης εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας από την ένταση και την διάρκεια της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει προσηλωμένη πρωτίστως στην ασφάλεια των εργαζομένων και συνεργατών του, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας εντός του χώρου εργασίας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του. Παράλληλα, συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση του υφιστάμενού και την απόκτηση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την επέκταση της γκάμας των προσφερόμενων ειδών, την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Σχετικα αρθρα

Epsilon Net: Την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ενέκρινε η ΓΣ

admin

Η Singapore Airlines περικόπτει 4.300 θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας

admin

Πράσινο φως από το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση δανείων της Pasal

admin

Euromedica: Επειγόντως κεφαλαιακή και δανειακή αναδιάρθρωση! 

admin

Alpha: Μεταφορά 800 ατόμων στη νέα CEPAL

admin

Facebook Shops: Νέα λειτουργία για απευθείας αγορές

admin

Ξεκίνησαν οι εργασίες σε Αττική και Ηράκλειο για τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης

admin

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει ότι στηρίζει τον Τζο Μπάιντεν για την προεδρία

admin

Ρωσία: Τουλάχιστον 1 νεκρός από φωτιά σε εργοτάξιο

admin

Δραματική η κατάσταση στις ΗΠΑ – 1.783 νεκροί σε 24 ώρες

admin

Toms: Πώς χρεοκόπησε η εταιρεία των 625 εκατ. δολαρίων

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Στο 94,89% το ποσοστό των ELTRAK CP και Ν. Κόβας

admin

Boeing: Παραίτηση του υπεύθυνου επικοινωνίας για άρθρο του πριν από 33 χρόνια

admin

Κορονοϊός: Η Σουηδία πέρασε το όριο των 1.000 θανάτων

admin

Θρίλερ με τα δάνεια και τον έλεγχο της ΑΝΕΚ

admin

Η Microsoft εξαγόρασε την ελληνικών συμφερόντων Softomotive

admin

Orilina Properties: «Δεν αγοράσαμε εμείς μετοχές της Lamda»

admin

VKN Capital: Ενδιαφέρον για την Creta Farms

admin