Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρωζώνη: Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

Η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε για πέμπτο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό καθώς το δεύτερο κύμα λοιμώξεων δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές.

Ο σχετικός δείκτης για το οικονομικό κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέγραψε μεγαλυτερη του αναμενομένου βελτίωση τον Σεπτέμβριο, στέλνοντας το ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν της τελευταίας εβδομάδας.

Ωστόσο, ο δείκτης εμπιστοσύνης (οικονομικό κλίμα) υπολείπεται περισσότερο του 30% από το επίπεδο που είχε πριν από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ επιπλέον τα στοιχεία δείχνουν ότι η απότομη ανάκαμψη που ακολούθησε το τέλος των οριζόντιων lockdown έχει χάσει τη δυναμική της.

Οι προσδοκίες παραγωγής στη βιομηχανία, οι οποίες αρχικά ανέκαμψαν απότομα, κατέγραψαν πολύ μικρή βελτίωση τους τελευταίους δύο μήνες ενώ οι προοπτικές για τη ζήτηση υπηρεσιών μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ένας δείκτης που μετρά τις προοπτικές απασχόλησης βελτιώθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο, αλλά με ασθενέστερη ανάκαμψη.

«Η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει ήδη σημάδια ανάκαμψης,» δήλωσε ο Μπερτ Κόλιν, ανώτερος οικονομολόγος της ING. «Οι ανησυχίες για δεύτερο κύμα αυξάνουν τις προσδοκίες για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.»

Τονωτικά… stand by

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επισημάνει τις ανησυχίες της για την οικονομική κατάσταση και διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερα νομισματικά κίνητρα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – που αναμένονται την Παρασκευή και προβλέπεται να δείξουν άλλη μια φορά αρνητικό δείκτη μεταβολής τιμών – θα μπορούσαν μπορεί να παρέχουν κάποιες ενδείξεις για το πόση περισσότερη υποστήριξη θα μπορούσε να δοθεί.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευτεί να αγοράσει έως και 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του επόμενου έτους, και αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους επέκταση στο πρόγραμμα.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρνε δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι οικονομικές προοπτικές για το μπλοκ είναι πολύ αβέβαιες, ειδικά καθώς η κρίση της δημόσιας υγείας παίρνει τη στροφή προς το χειρότερο. Οι λοιμώξεις Covid αυξάνονται σε ολόκληρη την ήπειρο και έχουν ήδη προκαλέσει ένα μπαράζ νέων περιορισμών που αναμένεται να περιορίσουν την ανάκαμψη.

Επιπλέον, η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δημιουργεί ανησυχίες. Το νόμισμα, το οποίο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος από το 2018 νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέγραφε κέρδη 0,3% λίγο πριν το μεσημέρι στη Φρανκφούρτη.

Διαφορετικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε στον τομέα των υπηρεσιών πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στην Ισπανία, οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν να μειώνονται τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες των Γάλλων προβλέπεται επίσης να μειωθούν.

Σχετικα αρθρα

Citi: Στο 0,70% η απόδοση του 10ετούς το 2020

admin

Τρ:Πειραιώς: 8 φορές υπερκάλυψη-350 επενδυτές πρόσφεραν συνολικά 4 δισ.

admin

Σε πτώση ο κεντρώος χώρος στη Γερμανία μετά τις ευρωεκλογές

admin

Εκ νέου διαβουλεύσεις CDU, CSU και SPD

admin

Η κληρονομιά που αφήνει ο Ντράγκι και το μέλλον της Ευρωζώνης

admin

Tι ετοιμάζει ο μεγιστάνας Ross στις ιχθυοκαλλιέργειες

admin

Μπόρις Τζόνσον: Brexit με κάθε κόστος

admin

Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας σχεδιάζουν ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία

admin

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ:€146 εκατ. κέρδη προ φόρων το 9μηνο 2019

admin

Μια νέα εποχή στη Ρώμη

admin

Κεντρικοί τραπεζίτες: $9 τρισ. – Θα συνεχίσουν;

admin

Ο Ντράγκι φτάνει στα μισά της θητείας του, αλλά παραμένει μακριά από τον στόχο

admin

Tα διαζύγια της Αριστερας

admin

Νέο ελληνικό ομόλογο: Το δημοφιλέστερο χρέος της ευρωζώνης

admin

Το μπλεγμένο… κουβάρι των αποκρατικοποιήσεων

admin

UniCredit:Ύφεση 9,5% φέτος αντί για 16%

admin

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

admin

Το υψηλό χρέος της Κίνας αναστάτωσε το ΔΝΤ

admin