Image default
Οικονομία Τράπεζες

Θετική “έκπληξη” από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικές διαπιστώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, εν μέσω της χειρότερης κρίσης από το 2008, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαπιστώνοντας ότι αυτές αποτελούν τη λύση μέσα στην κρίση, και όχι πια το πρόβλημα.

Ο “παραδοσιακά” πιο αιχμηρός κριτής των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται πλέον πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο βρίσκονται σε σταθερή τροχιά, έχουν ήδη επιτευχθεί “κατορθώματα” σε επίπεδο μείωσης των κόκκινων δανείων με όχημα τον “Ηρακλή” και η κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, περιλαμβάνοντας χρηματιστήριο και κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο της ετήσιας φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που φέτος, λόγω κορονοϊού, έγινε διαδικτυακά, η αντιπροσωπεία των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ (2nd IMF Post–Program Monitoring Mission, Reforming the Financial Sector) είχε χθες διάσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι στη χειρότερη διεθνή κρίση από το 2008, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν, χωρίς ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, με πολύ βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας, τόσο λόγω της ανόδου των καταθέσεων, όσο και της άπλετης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και με δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις.

Η “έκπληξη” από το ΔΝΤ έρχεται στον τομέα των κόκκινων δανείων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τον Μάρτιο, με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, “το εγχείρημα του ελληνικού σχήματος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (“Ηρακλής”), θεωρούσαμε  ότι θα αποτύχει και αντ΄ αυτού, εδραιώθηκε και πιάνει τους στόχους για να καθαρίσει τα μισά από το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών”.

Όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ από τη “συνάντηση” με την ελληνική πλευρά, ο “Ηρακλής” μπορεί να πάρει παράταση (“Ηρακλής 2”) ώστε να αντιμετωπίσει και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την κρίση του Covid-19, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για τιτλοποίηση, ενώ παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ανοιχτή να διερευνήσει και άλλες λύσεις για τη μείωση των NPLs. Αναφορικά με τον “Ηρακλή” επισημάνθηκε η πολύ καλή συγκυρία για τις τράπεζες να “κλειδώσουν” χαμηλή προμήθεια (λόγω της υποχώρησης των CDS), καθώς και τα πλεονεκτήματα του μηδενικού RWA για τους τίτλους των τιτλοποιήσεων που θα διακρατήσουν οι τράπεζες, όπως και η αξιολόγηση των τίτλων με ΒΒ-.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ αξιολογεί πολύ θετικά και το επικείμενο νέο πτωχευτικό δίκαιο (πλαίσιο για την φερεγγυότητα), καθώς εκτιμά ότι θα είναι καταλύτης για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς NPLs, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αποτελώντας κίνητρο για επενδύσεις.

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο θέμα που το ΔΝΤ αναδείκνυε πάντα για τις ελληνικές τράπεζες, αυτό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, το Ταμείο θεωρεί ότι ύστερα από τα τρία τραπεζικά hive – down (εταιρικός μετασχηματισμός), επί του παρόντος δεν συνιστά θέμα ανησυχίας.

Το ΔΝΤ βλέπει βελτιωμένες τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών ύστερα από τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και με ορίζοντα τους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα βελτιώσουν τις μακροοικονομικές συνθήκες και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα επερχόμενα κεφάλαια από το Recovery Fund και η θετική επίδρασή τους στην Οικονομία, θα βοηθήσουν στο να αποφευχθούν περαιτέρω ζημίες σε επιχειρήσεις και τράπεζες και αυτό είναι κάτι που “βλέπουν” ήδη οι επενδυτές και αξιολογούν θετικά για τα επόμενα 1 – 2 χρόνια. Σημειώνεται ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Recovery Fund είναι ο πλήρης μετασχηματισμός του παραγωγικού δυναμικού της χώρας (το οποίο τώρα είναι κατακερματισμένο και επίσης, σε μεγάλο βαθμό, χωρίς πιστοληπτική ικανότητα για να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες), καθώς και η μεταρρύθμιση σε όλο το φάσμα του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, χρηματιστήριο, ασφαλιστικές εταιρείες).

Σχετικα αρθρα

Διεθνής διάκριση για το Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ο εποχικός τουρισμός, εάν ανοίξει, θα βοηθηθεί από την Πολιτεία

admin

Οι εταιρικές πωλήσεις κράτησαν ζωντανή την αγορά του αυτοκινήτου στα χρόνια της κρίσης

admin

Είναι το 2020 η χρονιά που θα λάμψει το ρούβλι;

admin

Eurogroup : Πράσινο φως για τα 767 εκατ. από τα κέρδη των ομολόγων

admin

Κοροναϊός : Τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα

admin

Για πρώτη φορά μπόνους αποδοτικότητας στο δημόσιο τομέα

admin

Τα 20 πλουσιότερα παιδιά της Ρωσίας, σύμφωνα με το Forbes

admin

Εγκρίθηκε η εξαγορά των κερκυραϊκών «Δήμητρα Μάρκετς» και «Μαρκάτο»

admin

Κοροναϊός : Οι εκατό ημέρες που έφεραν την οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης

admin

Για δάνεια 300 εκατ. συμφώνησαν υπουργείο Οικονομικών και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

admin

Πόροι-μαμούθ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη

admin

Φορολογικοί έλεγχοι: Τα «λουκέτα» και τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

admin

Λαγκάρντ: Χρειάζεται νέο μείγμα ευρωπαϊκών πολιτικών

admin

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Κοροναϊός: Πώς θα γίνονται στο εξής τα αεροπορικά ταξίδια

admin

Κ. Μίχαλος: Να μετατραπεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε βασικό όχημα για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης

admin

Στα 12,9 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ

admin