Image default
Διεθνή

ΟΗΕ : Τα μέτρα κατά του κοροναϊού αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες

Οι περισσότερες χώρες δεν καταφέρνουν να προστατεύσουν επαρκώς τις γυναίκες και τα κορίτσια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με μια νέα βάση δεδομένων του ΟΗΕ που καταγράφει την απόκριση των κυβερνήσεων στην υγειονομική κρίση.

Ο παγκόσμιος δείκτης φύλου έχει εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο 206 χώρες και εδάφη αντιμετωπίζουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, υποστηρίζουν την απλήρωτη οικιακή εργασία και ενισχύουν την οικονομική ασφάλεια των γυναικών.

Σαρανταδύο χώρες δεν είχαν καμία πολιτική υποστήριξης των γυναικών για κανένα από αυτά τα ζητήματα. Μόνο 25 είχαν εισάγει ορισμένα μέτρα και στις τρεις κατηγορίες.

Αύξηση της βίας και της φτώχειας

Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση στο διάστημα της πανδημίας και σύμφωνα με τα δεδομένα 135 χώρες έχουν εισάγει μέτρα αντίδρασης σε περιστατικά έμφυλης βίας, ιδρύοντας γραμμές βοήθειας και καταφύγια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ προέβλεψε ότι το ποσοστό φτώχειας των γυναικών θα αυξηθεί κατά 9,1% εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεών της. Τον Ιούλιο, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey ανακοίνωσε ότι η κρίση κατέστησε τις θέσεις εργασίας των γυναικών 1,8 φορές πιο ευάλωτες σε σχέση με εκείνες των ανδρών. Όμως, αν ληφθεί άμεσα δράση για την έμφυλη ισότητα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να σημειώσει αύξηση 13 τρισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η σημασία των υπηρεσιών φροντίδας

Εξηνταμία χώρες έχουν λάβει μέτρα ώστε να μην πέφτει πάνω στις γυναίκες όλο το βάρος της οικογενειακής φροντίδας, το οποίο έχει αυξηθεί με το κλείσιμο των σχολείων και τις οδηγίες για απομόνωση των ηλικιωμένων.

«Η κρίση του κοροναϊού προσφέρει μια ευκαιρία στις χώρες, να μεταμορφώσουν τα υπάρχοντα οικονομικά μοντέλα προς την κατεύθυνση ενός ανανεωμένου κοινωνικού συμβολαίου που θέτει σε προτεραιότητα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των φύλων», δήλωσε ο Αχίμ Στάινερ του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το οποίο ανακοίνωσε τον νέο δείκτη του ΟΗΕ για τις γυναίκες τη Δευτέρα. «Αυτός ο νέος δείκτης καταγραφής της απόκρισης των κρατών με βάση το φύλο, μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού των πολιτικών, κατευθύνοντάς μας προς τα κενά των εθνικών προσπαθειών και χρηματοδοτώντας και υπογραμμίζοντας τις καλύτερες πρακτικές».

«Κάποια πράγματα θεωρούνταν φυσιολογικά ενώ δεν θα έπρεπε»

Η Μιργιάνα Σπόλγιαριτς Έγκερ, διευθύντρια στο UNDP, δήλωσε ότι πολλά από τα μέτρα που εισάγουν οι κυβερνήσεις για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του κοροναϊού «θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μακροχρόνιες πολιτικές».

Η Χακίμα Αμπάς, διευθύντρια στο Association of Women’s Rights in Development, σημείωσε: «Η πανδημία έχει πραγματικά αποκαλύψει μια αδυναμία στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, και έχει αποκαλύψει τον βαθμό στον οποίο η κοινωνία μας στηρίζεται στις υπηρεσίες φροντίδας. Ταυτόχρονα, έχει αυξήσει και το βάρος αυτής της φροντίδας. Τα κράτη πρέπει να επενδύσουν σε τέτοιου είδους υπηρεσίες».

Επιπλέον, τονίζει ότι είναι απαραίτητο ένα φεμινιστικό σχέδιο ανάκαμψης: «Δεν έχουμε το περιθώριο να επιστρέψουμε στους προηγούμενους ρυθμούς μας, και σε αυτά που θεωρούνταν φυσιολογικά ενώ δεν θα έπρεπε».

Έκθεση που δημοσιεύθηκε στο UN Women τον Μάρτιο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από 170 χώρες, ανακάλυψε ότι η πλειοψηφία των γυναικών πληρώνεται 16% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, ενώ σχεδόν μία στις πέντε έχει βιώσει ενδοοικογενειακή βία εντός του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι άνδρες κατέχουν το 75% των βουλευτικών εδρών, το 73% των διευθυντικών θέσεων και αποτελούσαν έως και 70% των διαπραγματευτών για το κλίμα και την ειρήνη.

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα στην Ισπανία μετά την αύξηση των κρουσμάτων 

admin

ΕΕ : Οι αεροπορικές εταιρείες υπεύθυνες για εγκαύματα από ζεστά ροφήματα σε επιβάτες

admin

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ερντογάν στην Τυνησία

admin

Κουφό: Γάλλος επιχειρηματίας προτείνει να πωληθεί η Μόνα Λίζα και να πάρει το όνομα του αγοραστή της

admin

Το Βερολίνο απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας

admin

Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην πυρηνική απειλή

admin

Αποτροπιασμός στην Αίγυπτο : Η αστυνομία επιτίθεται σε μάρτυρες υπόθεσης ομαδικού βιασμού

admin

Καζάνι που βράζει η Λιβύη: Νέα αεροπορική επίθεση με νεκρούς

admin

Φρίκη στη Ρωσία: 41χρονος κατηγορείται ότι βίασε και τεμάχισε δυο ανήλικα κορίτσια

admin

Απίστευτο περιστατικό στην Ινδία: Δεν έβρισκαν αλκοόλ και ήπιαν… απολυμαντικό τζελ – Εννέα νεκροί

admin

Αυστραλία: Μαίνονται οι πυρκαγιές- Ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός στη Νότια Αυστραλία

admin

Στη Λουιζιάνα ο κυκλώνας Λόρα – Έχει ενισχυθεί στην κατηγορία 4

admin

Κοροναϊός : Θεωρίες συνωμοσίας τροφοδότησε ο θάνατος ερευνητή στις ΗΠΑ

admin

Χάρλεμ : Πέταξαν βαρελότο σε άστεγο την ώρα που κοιμόταν

admin

Σάλος στη Βρετανία: Ύποπτος έφηβος για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών σε νηπιαγωγείο

admin

Κοροναϊος: Συγκέντρωση μηχανόβιων συνδέεται με 200.000 και πλέον κρούσματα στις ΗΠΑ

admin

Κρίση στις σχέσεις Τσεχίας – Ρωσίας: Απελάθηκαν δύο υπάλληλοι της Ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα

admin

Βερολίνο: Η αστυνομία προσφεύγει στο ανώτατο δικαστήριο για να απαγορευθούν διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό

admin