Image default
Οικονομία

Γερμανία: Σε ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε το χρέος το α΄ εξάμηνο του 2020, στα 2,1 τρισ. ευρώ

Στα 2,1089 τρισ. ευρώ σκαρφάλωσε το δημόσιο χρέος της Γερμανίας κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, καθώς οι τεράστιες δαπάνες του Βερολίνου για να προστατεύσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το σοκ του κορωνοϊού, εκτίναξαν το συνολικό χρέος σε επίπεδα ρεκόρ.

Το δημοσιονομικό χρέος κατέγραψε αύξηση 11% σε σύγκριση με τους προηγούμενους 6 μήνες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε κατά το β΄ εξάμηνο του 2012 και αφορά συνολικά τις δαπάνες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις περιφερειακές πολιτείες, δήμους και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.  

«Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι δημόσιοι προϋπολογισμοί δανείστηκαν κεφάλαια με σκοπό τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρει η Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, το οποίο περιλαμβάνει νέο καθαρό χρέος ύψους 96,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο πρόσθετος δανεισμός σηματοδοτεί το δεύτερο υψηλότερο ποσό καθαρού νέου χρέους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με την κυβέρνηση να έχει ήδη αντλήσει περί των 218 δισ. ευρώ φέτος από την έκδοση χρέους.

Ο Σολτς αναμένεται να συζητήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 στο κοινοβούλιο της Bundestag, αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Reuters

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

Το Starlink (και) στα πλοία της Neda Maritime

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin