Image default
Ευρώπη

Η ώρα της διπλωματίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία τίθεται ως στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες 1 και 2 Οκτωβρίου.

«Το δείπνο θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», αναφέρεται στην επιστολή.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας». Μιλώντας από τα Χανιά κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία διαταράσσει την ηρεμία στην περιοχή  «με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της».

«Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η ‘Αγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνόψισε τις ελληνικές θέσεις σε τέσσερις λέξεις, «όχι σε μονομερείς ενέργειες».

Από την πλευρά του ο κ. Πομπέο στήριξε τις πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην περιοχή εκφράζοντας την ελπίδα να καρποφορήσουν οι διερευνητικές επαφές που ξεκινούν.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ήρθε δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο στην Ελλάδα, γεγονός που καλλιέργησε ενόχληση στην τουρκική πλευρά.

«Δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα καθώς και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη της πολιτική» σημείωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

Παράλληλα στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ερωτηθείς μάλιστα για τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε χθες ότι η χώρα μας είναι σε συντονισμό με την Κύπρο για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Σχετικα αρθρα

Αλεξάνδρεια: Κοινωνική συμμαχία για τους ευάλωτους πολίτες

admin

Πιερρακάκης σε EURACTIV.gr: το 5G δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα

admin

Η Ευρώπη αποχαιρετά την Βρετανία: Αντίο, auf Wiedersehen, adieu, arrivederci…

admin

Προστασία των αξιών της ΕΕ: Πρόταση για δεσμευτικό και αποτελεσματικό μηχανισμό

admin

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θέτει υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

admin

Η λειτουργία του TurkStream ως νέα κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα

admin

Ευρωπαϊκό «τελεσίγραφο» στην Τουρκία

admin

Τί ζητά ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης από τον ΓΓ του ΟΗΕ – τί λέει για Ελλάδα – Τουρκία – ΑΟΖ κλπ

admin

Η Κομισιόν στοχεύει σε εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε 12 με 18 μήνες

admin

Αμελητέα η μακροπρόθεσμη επίπτωση του lockdown στην κλιματική αλλαγή

admin

«Ναι» από γερμανικές πόλεις στη φιλοξενία ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα

admin

Υποτροφίες σε Έλληνες μαθητές για να φοιτήσουν σε αμερικανικό σχολείο – Προθεσμίες

admin

Κομισιόν: Η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού

admin

Η επόμενη ημέρα για τον East Med: Νίκη για την Αθήνα, αναβρασμός στην Άγκυρα

admin

Μητσοτάκης: Θετική εξέλιξη η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια – Τι απάντησε για οικονομία, εξοπλιστικά και προσφυγικό

admin

Επίτροπος Johansson σε Καϊλή «Η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες»

admin

Ελεγκτικό Συνέδριο ΕΕ: απαραίτητη η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες κατά τις δημόσιες διαβουλεύσεις της Επιτροπής

admin

Ξεκίνησε το πρώτο πακέτο βοήθειας της ΕΕ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

admin