Image default
Διεθνή

Κορωνοϊός – Αυστρία: Τέσσερις οι ύποπτοι για τις μολύνσεις τουριστών στο θέρετρο Ισγκλ

Εδώ και εβδομάδες, η Εισαγγελία ερευνά την υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορωνοϊό στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που έγιναν πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο τον περασμένο Μάρτιο και τις κατηγορίες για συγκάλυψη των ευθυνών, τις οποίες τώρα η ίδια εστιάζει σε τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται ως κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται σήμερα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, οι έρευνες στρέφονται πλέον εναντίον του δημάρχου του Ίσγκλ, Βέρνερ Κουρτς, του διοικητή της επαρχίας Λάντεκ, του Μάρκους Μάας, και δύο συνεργατών του, με την κατηγορία για διακινδύνευση ανθρώπων με μεταδοτικές ασθένειες από πρόθεση η αμέλεια.

Χωρίς να θέλει να σχολιάσει τα ονόματα που είχαν αναφερθεί νωρίτερα ως κατηγορούμενοι, η Εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα ότι τέσσερα άτομα αναφέρονται επί του παρόντος ως ύποπτοι, σημειώνοντας ότι η εξέταση των πλέον των 10.000 σελίδων αποδεικτικών στοιχείων οδήγησε στο συμπέρασμα πως πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα η υπόθεση της εφαρμογής ορισμένων διατάξεων στο Ίσγκλ και στην κοιλάδα Πάτσναουν.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι περιορισμοί κυκλοφορίας στο Ίσγκλ, οι οποίοι είχαν οδηγήσει στην αιφνίδια αναχώρηση εκατοντάδων παραθεριστών και στην καραντίνα στην κοιλάδα Πάτσναουν και υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το πότε τέθηκαν σε ισχύ τα διατάγματα, πώς ανακοινώθηκαν και πώς εκδόθηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα Χάνσγεργκ Μάιερ.

Σε σχέση με τις αμφιλεγόμενες εφαρμογές των διατάξεων, ο δήμαρχος του Ίσγκλ, ενώ χθες δήλωνε ότι δεν γνώριζε τίποτα για έρευνα για το πρόσωπό του, σήμερα επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν έρευνες εναντίον του, και ότι, από όσο ο ίδιος γνωρίζει, αυτές αφορούν το διάταγμα για το κλείσιμο των χιονοδρομικών περιοχών, το οποίο είχε παραλάβει το μεσημέρι της 11ης Μαρτίου, αλλά τοιχοκόλλησε την 14η Μαρτίου, οπότε και άρχισε η ισχύς του.

Ο δήμαρχος του Ίσγκλ ανέφερε ότι αυτό είχε συμφωνηθεί με την περιφερειακή αρχή και δεν βλέπει να υπάρχει κάποια λάθος ενέργεια από μέρους του, ενώ από την πλευρά του, ο διοικητής της περιφέρειας Λάντεκ παρέπεμψε στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, το οποίο επικαλούμενο τη δήλωση της Εισαγγελίας τόνιζε εκ νέου ότι οι έρευνες θα υποστηριχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, και ότι υπάρχει “μεγάλη εμπιστοσύνη στην αυστριακή δικαιοσύνη”.

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με το SARS-CoV-2 στο χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είχε καταθέσει την περασμένη Τετάρτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης για αστικές υποθέσεις τις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές ευθύνης από τα θύματα Covid-19.

Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός της, Πέτερ Κόλμπα, η Ένωση θα εκπροσωπήσει αρχικά 1.000 θύματα σε νομικές διαδικασίες, ενώ, συνολικά 6.000 άνθρωποι από 45 χώρες ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Ίσγκλ.

Οι πρώτες περιπτώσεις κορωνοϊού στο Ίσγκλ έγιναν γνωστές στις αρχές Μαρτίου και φέρονταν να είχαν συμβεί κυρίως σε μπαρ, με την Ένωση Καταναλωτών να κατηγορεί τις τοπικές αρχές του Τιρόλου και τους υπεύθυνους πολιτικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για σοβαρά σφάλματα στη διαχείριση πανδημίας στις περιοχές σκι του κρατιδίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Το Ισγκλ θεωρείται το σημείο «μηδέν» για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης, και σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν στο Ισγκλ, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι έχουν μολυνθεί εκεί.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ισγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως σχετική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσας του Τιρόλου, αποδεικνύει ότι ο ιός Sars-CoV-2 πρέπει να είχε διαδοθεί στο Ίσγκλ ήδη από τον Φεβρουάριο, επειδή τόσο οι τουρίστες, όσο και οι ντόπιοι, είχαν μολυνθεί μαζικά.

“Εάν είχαν ελεγχθεί εγκαίρως και λόγω ασαφών συμπτωμάτων, οι αρχές θα έπρεπε να ενεργήσουν νωρίτερα και αυτό θα είχε σώσει χιλιάδες τουρίστες από την μόλυνση, μερικούς από τους οποίους από σοβαρές συνέπειες”, σύμφωνα με τον Πέτερ Κόλμπα.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της διαχείρισης κρίσεων του κορωνοϊού στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου τον περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα παρουσιάσει την έκθεσή της στις 12 Οκτωβρίου στο Ίνσμπρουκ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόναλντ Ρόρερ, η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τις ακροάσεις 53 εμπλεκομένων, που έγιναν σε συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις της, διάρκειας αρκετών ημερών η καθεμία.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή ενδιαφέρεται για την ευρύτερη δυνατή βάση πληροφοριών, έχουν ερωτηθεί και καταθέσει σε αυτή, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του τουρισμού, αρμόδιοι εγκαταστάσεων τελεφερίκ, πρόσωπα που είχαν μολυνθεί με το Covid-19, δημοσιογράφος τηλεόρασης, εκπρόσωπος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, γιατροί και επιστήμονες, εκπρόσωποι της οικονομίας και υπεύθυνοι της περιφέρειας, της τοπικής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι ακροάσεις, συνολικής διάρκειας 40 ωρών και 55 λεπτών, καταγράφηκαν σε 703 σελίδες, ενώ εξετάστηκαν περίπου 5.800 σελίδες διαφόρων εγγράφων και, σύμφωνα με την Επιτροπή, η συνεργασία του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου σχετικά με την υποβολή εγγράφων και την παροχή υλικού, όπως οι εγκαταστάσεις τηλεδιάσκεψης, ήταν εξαιρετική.

- ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένος 25χρονος στο Ασκληπιείο – Πώς βρέθηκε στη ΜΕΘ έπειτα από δύο αρνητικά τεστ

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο thetimes.gr: Σηκώνομαι 4:30, στις 5:30 βάζω τις τυρόπιτες να ψηθούν

Αυθαίρετα: «Φράκαρε» το σύστημα – «Παράθυρο» για ρύθμιση και μετά την 1η Οκτωβρίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός – Ιταλία: Σημαντική μείωση στις νέες μολύνσεις

admin

ΗΠΑ: Μπλόκο ρεπουμπλικανών στα ΜΜΕ…λόγω Covid-19

admin

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα: «Σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη

admin

Τραμπ: Θέλει live ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν ενώ είναι ακόμη φορέας του κορωνοϊού

admin

Προειδοποίηση Τραμπ στον Ερντογάν για τους S-400

admin

Ο ΠΟΥ αδειάζει τον Τραμπ: Είμαστε επιφυλακτικοί για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς

admin

Δημοσκόπηση : Μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας ο Τραμπ και οι ΗΠΑ

admin

Έγραψε ιστορία η πρώτη επίσημη πτήση από το Τελ Αβίβ στο Αμπού Ντάμπι

admin

Κοροναϊός: Η στιγμή που όλοι περίμεναν στο Μπέργκαμο – Κανένας ασθενής σε ΜΕΘ

admin

Αργεντινή : Θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων τρεις μέρες μετά τη διαδήλωση κατά των μέτρων

admin

Φινλανδία : Παντρεύτηκε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν

admin

Έκρηξη στη Βηρυτό: Είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν μετακινηθεί το νιτρικό αμμώνιο «θα ανατινάξει όλη την πόλη»

admin

Καλπάζει ο κοροναϊός στην Αργεντινή – Πάνω από οι 2.000 οι νεκροί

admin

Γιούνκερ: Η στάση της Αυστρίας συνιστά εμπόδιο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ

admin

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: 839 νέοι θάνατοι

admin

Κλιματική αλλαγή: Φέτος έλιωσε η μεγαλύτερη ποσότητα πάγου της Αρκτικής από το 1979

admin

Ο τυφώνας Ησαΐας έφθασε στη Β. Καρολίνα -Προειδοποίηση για καταστροφικές πλημμύρες

admin

Η νεοθωμανική αλαζονεία του Ερντογάν και τα όριά της

admin