Image default
Επιχειρήσεις

FT: Η Γερμανία ετοιμάζει να αποκλείσει με νόμο τη Huawei από τα δίκτυα 5G

Στην επιβολή νέων αυστηρότερων περιορισμών στους παρόχους εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, θα προχωρήσει η Γερμανία, περιορισμοί οι οποίοι αναμένεται να αποκλείσουν την Huawei από την ανάπτυξη των τηλεφωνικών δικτύων 5G της χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια της πληροφορικής που σχεδιάζει να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες δεν θα αποκλείει τη Huawei, όμως θα δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανυπέρβλητα για την κινεζική εταιρεία, σύμφωνα με βουλευτές που γνωρίζουν το σχέδιο.

Μία ενδεχομένη κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει τη Huawei ως προμηθευτή εξοπλισμού στα δίκτυα 5G θα αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα στις διεθνείς φιλοδοξίες της κινεζικής εταιρείας. Η Γερμανία, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μία από τις βασικές αγορές της Huawei για επέκτασής εκτός της Κίνας και οι συμφωνίες της με εταιρείες όπως η Vodafone και η Deutsche Telekom, έχουν συμβάλει στη μετατροπή της στον μεγαλύτερο προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο.

Οι βουλευτές που έχουν δει το νέο νομοσχέδιο, αναφέρουν ότι αυτό θα εισάγει μια διαδικασία έγκρισης δύο σταδίων για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, τεχνικό έλεγχο μεμονωμένων εξαρτημάτων σε συνδυασμό με μία πολιτική αξιολόγηση της «αξιοπιστίας» του κατασκευαστή.

«Το γερμανικό κοινοβούλιο απαιτεί νομικά μέσα για να είναι σε θέση να αποκλείσει αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Huawei από την ανάπτυξη δικτύων 5G και αυτός ο νόμος φαίνεται να το κάνει ακριβώς», δήλωσε ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής στους Σοσιαλδημοκράτες,

Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να υποστεί τεχνικές αλλαγές. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή της Huawei στο δίκτυα 5G της Γερμανίας.

«Πώς μπορεί η Huawei, μια εταιρεία με ύποπτους δεσμούς με το κινεζικό κράτος, να περάσει το τεστ πολιτικής αξιοπιστίας;» αναρωτήθηκε βουλευτής που συμμετείχε στις συζητήσεις για το νέο νόμο. «Είναι αδύνατο».

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης έναν βασικό ρόλο για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας, οι οποίες εδώ και καιρό εκφράζουν δυσπιστία για την Huawei. «Στην τρέχουσα μορφή του το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όταν δημιουργηθούν αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία μιας εταιρείας, τότε η κυβέρνηση μπορεί να την ερευνήσει, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που παρέχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ο Τόρσεν Φρέι βουλευτής του CDU/CSU.

Η Γερμανία εντάσσεται σε μία λίστα με χώρες που επιβάλουν περιορισμούς στην Huawei, για την οποία κυκλοφορούν φήμες ότι το Πεκίνο τη χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή κατασκοπείας ή σαμποτάζ στον κυβερνοχώρο.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε στους φορείς εκμετάλλευσης να αγοράζουν εξοπλισμό 5G από την Huawei από το 2021, ενώ η Γαλλία έχει δημιουργήσει ρυθμιστικά εμπόδια που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιούν τα κιτ της εταιρείας.

Η Deutsche Telekom και η Telefónica, δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία, αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Vodafone είπε ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα συμμορφώνεται πάντα με τους κανονισμούς».

Και οι τρεις εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Huawei για τα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Σχετικα αρθρα

Κίνηση-ορόσημο για την κοινή πορεία Public-MediaMarkt με επένδυση ύψους 1,5 εκ. ευρώ

admin

Νηρέας: Στα €51 εκατ. το τίμημα από την πώληση παραγωγικών εγκαταστάσεων

admin

Κλειστές ελέω κορωνοϊου 205.984 επιχειρήσεις, με 1.063.098 εργαζόμενους

admin

Tην DAS Hellas εξαγοράζει η Ergo Ασφαλιστική

admin

Daimler: Καλύτερες του αναμενόμενου η πορεία το β’ τρίμηνο – Αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους ενόψει της αναδιάρθρωσης

admin

Ελισάβετ: Το Η.Β. “θα κερδίσει” τη μάχη με τον κορονοϊό

admin

ADB: Το παγκόσμιο κόστος του κορονοϊού μπορεί να φτάσει τα 4,1 τρισ. δολ.

admin

Γαλλία: Χωροφύλακες εμπόδισαν άνδρα με ειδική άδεια να πάει στον ετοιμοθάνατο πατέρα του

admin

ATTICA: Προσδιορισμός τόκων για τους δικαιούχους του ΚΟΔ την Παρασκευή

admin

Frigoglass: Σε ανοδική τροχιά το Α’ 3μηνο 2020

admin

Ρωσία: Νέα αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων σε μία ημέρα

admin

Orilina Properties: «Δεν αγοράσαμε εμείς μετοχές της Lamda»

admin

Δώδεκα βραβεύσεις για τον Όμιλο AVAX

admin

Πλαίσιο Computers: Σε τροχιά κερδοφορίας και το 2019

admin

Γύρο από… όσπρια λανσάρει η Megas Yeeros

admin

Οι παράπλευρες συνέπειες του Black Lives Matter: Η J&J σταματά την πώληση λευκαντικών κρεμών

admin

Ιταλία: Ενισχυμένοι έλεγχοι στους δρόμους

admin

AstraZeneca: «Θα γνωρίζουμε μέχρι το τέλος του έτους αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό»

admin