Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

UniCredit: Υφεση φέτος, στο 9,1% – “Κλειδί” τα μέτρα της κυβέρνησης

UniCredit:

Ακόμα χαμηλότερα εκτιμά η UniCredit ότι θα κινηθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 9,1% από 9,5% πριν δύο εβδομάδες και από 16% που ήταν η εκτίμησή της τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά το 2021, η ιταλική τράπεζα προβλέπει πιο αργή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την οποία τοποθετεί στο 3,8% από 4,3% πριν.

Όπως επισημαίνει, οι επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της ανάπτυξης το β’ τρίμηνο (όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά “μόνο” 14,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά την πτώση 0,7% στο α’ τρίμηνο) δεν ήταν τόσο άσχημες όσο είχε προβλέψει τον Ιούνιο,  λόγω της έγκαιρης αρχικής “απάντησης” στην πανδημία από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βοήθησε την ελληνική οικονομία να συγκρατήσει τη μετάδοση του κορονοϊού και να ξανανοίξει πολύ νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες (4 Μαΐου).

κλ

Επιπλέον, η αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ανάπτυξης (GVA) στις κατασκευές και τις δημόσιες υπηρεσίες ήταν εκπληκτικά ισχυρή, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο των υπηρεσιών που αναπόφευκτα θα δεχόταν χτύπημα από την πανδημία.

Ωστόσο, η ανθεκτικότητα στις δημόσιες υπηρεσίες (αύξηση 2,4% σε τριμηνιαία βάση σε όρους GVA στο β’ τρίμηνο μετά το +0,1% στο α’ τρίμηνο) πιθανώς να βασίζεται στην (αισιόδοξη) υπόθεση της ελληνικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ότι η παροχή δημόσιων υπηρεσιών επηρεάστηκε ελάχιστα από τα περιοριστικά μέτρα.

μ,

Η ιταλική τράπεζα επισημαίνει ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν θολές λόγω της έντονης αύξησης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού από τα τέλη Ιουλίου, όταν τα σύνορα της χώρας άνοιξαν εκ νέου. Αυτό ώθησε μέχρι τώρα την κυβέρνηση να επαναφέρει τοπικούς περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα, αλλά αξιωματούχοι ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασής τους στην υπόλοιπη χώρα εάν ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη συνεχίσει να αυξάνεται.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπως σημειώνει, η ανταπόκριση της εγχώριας ζήτησης στα ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση (προστέθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 4,0 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020 για την επέκταση των μέτρων στήριξης στο γ’ τρίμηνο) θα είναι το “κλειδί” για τον περιορισμό της πτώσης του τουρισμού που αναμένεται να προκύψει από την νέα έξαρση της πανδημίας και τις αδύναμες προοπτικές στους εξαγωγικούς τομείς.

γβ

Το ενθαρρυντικό είναι, όπως υπογραμμίζει η UniCredit, ότι τα δεδομένα κινητικότητας βελτιώθηκαν ξανά από τα τέλη Αυγούστου, επιστρέφοντας στα προ κρίσης επίπεδα. Κατά την άποψή της, η δυναμική της ανάπτυξης θα μειωθεί σημαντικά προς τα τέλη του έτους, μετά από την “τεχνική” ανάκαμψη που αναμένεται στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου λόγω της χαλάρωσης των προηγούμενων περιορισμών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Τέλος, η UniCredit αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος όπως τονίζει θα επικεντρωθεί σε τρεις προτεραιότητες: την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, την εισαγωγή νέων φορολογικών ελαφρύνσεων και την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ), σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις θα περιλαμβάνουν μια προσωρινή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και στην εισφορά  αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, με στόχο τη στήριξη των εισοδημάτων και της οικονομικής ανάκαμψης.

Η UniCredit έτσι αναμένει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα φθάσει το 4,8% του ΑΕΠ το 2021 (μετά από περίπου 8% του ΑΕΠ το 2020), ενώ το χρέος θα κινηθεί στο 198,8% από 202% του ΑΕΠ φέτος.

ξκ

Σχετικα αρθρα

Les Echos: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» η τουρκική οικονομία

admin

Φωτιά στο Νταβός από Τσίπρα και Σόιμπλε

admin

Γερμανία : Η Bundestag ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο της Κομισιόν

admin

Κοροναϊός : Προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων προτείνει ο ΕΣΑ

admin

HΠΑ: 3 τρισ. δολάρια στη μάχη κατά του Covid-19 από την κυβέρνηση Τραμπ

admin

Ρετιρέ σε τιμή μικρού ΙΧ και ενοικίαση… χωρίς ενοίκιο φέρνει η κρίση στην Θεσσαλονίκη

admin

Τα χρέη που παγώνουν μέχρι το Μάιο του 2021

admin

Ράλι στα ομόλογα της νότιας Ευρώπης, μετά την πρόταση της Κομισιόν

admin

XA:Θετική τάση με -0,58% και πολύ αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές…

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Και ξανά προς την δόξα τραβά…

admin

«Ξανά στην Ελλάδα»: Μέσα στο μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για 500 νέους, που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ, τι γίνεται με τις ενστάσεις

admin

Hard Rock για Καζίνο Ελληνικού: Αποκλειστήκαμε λόγω συμφερόντων

admin

Πώς μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ

admin

ΟΟΣΑ:4 δράσεις για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

admin

Ανοίγει η βεντάλια για την επιστρεπτέα προκαταβολή – Οι νέοι δικαιούχοι

admin

Το Τέλος της Βραζιλίας

admin