Image default
Οικονομία

Αισιόδοξες ενδείξεις ανάκαμψης παρουσίασε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας

Στις 50 μονάδες έκλεισε στο τέλος του τρίτου τριμήνου ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, τιμή υψηλότερη από τις 49,4 μονάδες του Αυγούστου. Ο κύριος δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο, ενώ η μέση τιμή τριμήνου υπέδειξε μικρή συρρίκνωση των λειτουργικών συνθηκών, ουσιαστικά βελτίωση σε σύγκριση με τη σημαντική επιδείνωση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020.

Σύμφωνα με την IHS Markit, η ευρεία σταθεροποίηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου συνέβαλε εν μέρει στην αύξηση της τιμής του κύριου δείκτη. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Παραγωγής έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, δεδομένου ότι υπήρξαν ορισμένες αναφορές για βελτίωση των συνθηκών ζήτησης

Παρότι οι νέες πωλήσεις εξακολούθησαν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο, ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε και ήταν οριακός, αλλά και ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασε περαιτέρω τη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν με ασθενέστερο ρυθμό.

Τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων τους. Παρότι μόλις οριακός σε γενικές γραμμές, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ωστόσο, οι εργασίες σε εκκρεμότητα μειώθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών.

Οι τιμές εισροών εξακολούθησαν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο, καθώς οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν ταχύτερο ρυθμό αύξησης. Η σταθερή αύξηση της επιβάρυνσης κόστους συνδέθηκε συχνά με τις ελλείψεις πρώτων υλών και με τα προβλήματα εργατικού δυναμικού από την πλευρά των προμηθευτών. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, ωστόσο οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές πώλησης λόγω του ανταγωνισμού και των προσπαθειών ενίσχυσης των πωλήσεων. Ο ρυθμός μείωσης των χρεώσεων επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού από την πλευρά των προμηθευτών ήταν επίσης ένδειξη της δριμείας επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, δεδομένου ότι υπήρξαν αναφορές για υλικοτεχνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, η περαιτέρω υποχώρηση της αγοραστικής δραστηριότητας προκάλεσε τη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους. Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα τον Σεπτέμβριο, παρότι ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Σύμφωνα με αναφορές, η αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία επηρέασε αρνητικά τις προσδοκίες.

--

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Μετά τη FED μπορεί και η ΕΚΤ να απογοητεύσει τις αγορές;

admin

ΗΠΑ : Κρούσμα του κοροναϊού και η… Wall Street

admin

Οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες: Μικρή μείωση τον Ιούνιο

admin

Το κυβερνητικό σχέδιο για φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις

admin

Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ στην μετά καραντινά εποχή

admin

Δώρο Πάσχα : Πώς και πότε θα δοθεί στους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης

admin

Συντάξεις : Ποιοι θα περιμένουν αυξήσεις μετά το καλοκαίρι

admin

Τουρισμός : Φτάνουν οι πρώτες πτήσεις στα αεροδρόμια – Τα μέτρα και οι νέοι κανόνες

admin

ΥΠΕΝ : Αρχές Ιανουαρίου η λύση για την ΛΑΡΚΟ

admin

Eurostat: Στο 7,9% η ανεργία τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, στο 17% στην Ελλάδα τον Μάιο

admin

Όλο το νέο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

admin

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του brain drain

admin

Χονγκ Κονγκ: Οι διαδηλώσεις «γονατίζουν» την εθνική οικονομία

admin

«Καμπανάκι» ΔΝΤ : Τζόγος η εκτόξευση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων

admin

Τέσσερις μεγάλες γερμανικές επενδύσεις παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα της αγοράς

admin

Χειμερινές εκπτώσεις : Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

admin

Προϋπολογισμος : Οι πρώτες αρρυθμίες λόγω κοροναϊού – Μείωση εσόδων, ποιοι φόροι υστερούν

admin