Image default
Ευρώπη

Αλλάζουν εικόνα τα χωριά του Μυλοποτάμου

Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα ορεινά χωριά του Δήμου Μυλοποτάμου, αποτελεί μια απτή απόδειξη της συμβολής των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην τοπική ανάπτυξη.

Μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2013-2020 ο Δήμος Μυλοποτάμου έφερε σε πέρας μια μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων σε μικρά και μεγάλα χωριά, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και διαμορφώνοντας νέες συνθήκες για τους κατοίκους.

Τα τελευταία χρόνια άλλαξε η όψη του οικισμού Μαργαριτών με ποσό 900.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, με το οποίο ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του συνόλου των δευτερευόντων οδών του οικισμού Μαργαριτών που περιελάμβανε την επίστρωση τους με φυσικούς λίθους, κατασκευή υπερυψωμένων νησίδων (πεζοδρομίων με κράσπεδο) και διαμορφώσεις με βαθμίδες στα σημεία όπου η τοπογραφία ήταν ανάγλυφη, καθώς και οδοφωτισμό, εξοπλισμό με καθιστικά, κατασκευή πλινθοδομών και αργολιθοδομών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ, με κατασκευή όδευσης για τυφλούς στους διαμορφούμενους κατά την ανάπλαση δρόμους. Λόγω του σημαντικού αριθμού επισκεπτών, που υποδέχονται οι Μαργαρίτες, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο κρίθηκε απαραίτητη και η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στην είσοδο του χωριού. Η τυπική διαμόρφωση της ανάπλασης των οδών έγινε με επίστρωση φυσικών λίθων χρώματος μπεζ, σε ομοιομορφία με τα υφιστάμενα κτίρια και κατασκευές, που εξορύχθηκαν από λατομεία της ευρύτερης περιοχής. Στο μέσο περίπου των οδών τοποθετήθηκε η λωρίδα όδευσης των τυφλών (πλάτους 40 εκ.). Τοποθετήθηκε οδοφωτισμός αποτελούμενος από τρεις τύπους φωτιστικών: επιτοίχεια κρεμαστά, φωτιστικούς στύλους και φωτιστικά χωνευτά σε τοίχο.

Στόχος του έργου που επετεύχθη, ήταν η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του κοινόχρηστου περιβάλλοντος του δομημένου τμήματος του οικισμού Μαργαριτών. Η δημιουργία σύγχρονων καλαίσθητων και αρμονικών με την παράδοση χώρων για την κοινωνική συνεύρεση των κατοίκων και διερχομένων, δηλαδή, για επισκέπτες και τουρίστες. Απώτερος στόχος, ο τοπικός πολιτισμός, η προστασία και η ανύψωση του κοινωνικού επιπέδου, η οικονομική ενίσχυση και η τουριστική ανάπτυξη. Στόχοι επίσης της όλης παρέμβασης είναι η δημιουργία και εξασφάλιση υψηλής ποιότητας δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων υποδομής, η αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αγοράς εργασίας με τη βελτίωση της ελκυστικότητας για ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η χρήση κατάλληλων υλικών για την πλακόστρωση των οδών, με επιφάνεια που διευκολύνει το βάδισμα των πεζών χωρίς να παρεμποδίζει τη διέλευση των οχημάτων, θα συμβάλει στην ποιοτική και βιώσιμη αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΡΓΑ

Αντίστοιχα έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων έγιναν τα τελευταία χρόνια σε πολλά χωριά του Δήμου Μυλοποτάμου. Στα Αγγελιανά αξιοποιήθηκε ποσό 1.205.400 ευρώ από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ΟΠΑΑΧ του ΕΣΠΑ. Επίσης με ευρωπαϊκούς πόρους έγιναν παρεμβάσεις στους μικρούς οικισμούς Καλλέργος , Καλανδαρέ, Καλαμά, Πασαλίτες και Μελισσουργάκι, όπου υλοποιήθηκαν αναπλάσεις προϋπολογισμού 420.000 ευρώ ενώ στις Αλόιδες του Μέσα Μυλοποτάμου, η ανάπλαση του οικισμού ανήλθε σε 140.000. Αντίστοιχα η ανάπλαση του οικισμού Λιβαδίων, επίσης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΟΠΑΑΧ κόστισε 1.000.000 ευρώ και δημιούργησε νέες προοπτικές για τους κατοίκους.

Μιλώντας για τα έργα αυτά ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, δήλωσε τα εξής: «Σε περιοχές όπως η δική μας, που βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κρήτης και πολλά χωριά του είναι ορεινά και απομακρυσμένα, η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ διαμόρφωσαν νέες συνθήκες και άνοιξαν ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια, τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα στον δήμο μας, γίνονται με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και για τα επόμενα χρόνια, η προετοιμασία μας και οι μελέτες που εκπονούμε, αποσκοπούν στην αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα κονδύλια των οποίων θα συμβάλουν καθοριστικά στο μέλλον του τόπου και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ρέθεμνος και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

IGB: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για την υλοποίηση του αγωγού – Οι παράγοντες επιρροής

admin

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει μέτρα 25 δισ. ευρώ

admin

WWF: Η υγεία του πλανήτη περνάει μέσα από το πιάτο μας

admin

Δίκη Siemens: Ελαφρυντικά σε πέντε Γερμανούς και σε δύο χρηματιστές

admin

Νέο αίτημα Τζιτζικώστα για δράση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

admin

Αλέξης Ζορμπάς, το νέο brand του δήμου Αριστοτέλη

admin

Η Λαγκάρντ για την πολιτική διάσταση του ευρώ και τη συμβολή Σόιμπλε

admin

Ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Ρουμανικής κυβέρνησης

admin

Τελικό πράσινο φως για τη νέα κυβέρνηση Κόντε: Έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία

admin

Covid-19: Προσφέρει 150 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ιατρικών ειδών η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΑΔ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση Μαγκνίτσκι

admin

Η ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή μετά την πανδημία

admin

Κομισιόν: «Ένεση» ρευστότητας 2,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη επιχερήσεων κι εργαζομένων

admin

Προς επαναφορά της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών

admin

Το τέλος του «εμβολιαστικού εθνικισμού» ζήτησε ο ΠΟΥ

admin

5G: Η Γαλλία δεν απαγορεύει την Huawei, αλλά βάζει ημερομηνία λήξης

admin

Μεγάλες οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές τον Μάιο

admin

Ευρωπαϊκή «Ένωση Ασφάλειας»: Απολογισμός της Επιτροπής Γιούνκερ

admin