Image default
Πολιτική

Κουμουτσάκος για ευρωπαϊκό άσυλο: Βάση διαπραγμάτευσης – όχι αποδοχή κατάληξης η πρόταση της Κομισιόν

-

Ως βάση για την εκκίνηση μίας σκληρής διαπραγμάτευσης – με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας – και όχι αποδεκτή κατάληξη, χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο σχέδιο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις επ’ αυτού στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της χώρας να μην συμφωνηθεί οτιδήποτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των χωρών πρώτης υποδοχής, οι οποίες ζητούν μια ενιαία πολιτική δίκαιης κατανομής του βάρους και υποχρεωτικής αλληλεγγύης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ως έχει η πρόταση της Κομισιόν περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της Ελλάδας, για την εξισορρόπηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αλληλεγγύης. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη «μακρά και δύσκολη», όπως τη χαρακτήρισε διαπραγμάτευση για το τελικό κείμενο, η Ελλάδα θα δώσει επίπονη μάχη για τις θέσεις της και τα πεδία ισχυρών ενστάσεων των χωρών πρώτης υποδοχής, τονίζοντας πως αν χρειαστεί στην πορεία θα πει και «όχι».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε το κοινό μέτωπο που έχουν διαμορφώσει Ελλάδα – Ισπανία – Ιταλία – Κύπρος και Μάλτα, για την αύξηση της πίεσης προς την Ε.Ε. με στόχο μία πρόταση που θα καθιστά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πραγματική. «Δεν είμαστε μόνοι», σημείωσε. 

Έντονη ανησυχία, ότι η Ελλάδα κι οι άλλες χώρες πρώτης υποδοχής θα συνεχίσουν να επωμίζονται το προσφυγικό/μεταναστευτικό βάρος, εάν περάσει η πρόταση περί διακριτικής ευχέρειας των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να δεχτούν τη φιλοξενία τους ή όχι,  εξέφρασαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ευρώπης ότι έχει μετατρέψει τις χώρες πρώτης υποδοχής σε «ασπίδα» της χωρίς να τις στηρίζει ουσιαστικά. 

«Είναι φανερό ότι η Κομισιόν υποχωρεί απέναντι στους σκληρούς της Ε.Ε και οπισθοχωρεί στη βάση για τις επιστροφές», ήταν η ενδεικτική αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος επισήμανε τους κινδύνους μιας «εξαγοράς» της υποχρέωσης φιλοξενίας των κρατών μελών.

«Είναι σημαία μας ότι οι επιστροφές πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός δυναμικού και δίκαιου ευρωπαϊκού μηχανισμού. Να γίνονται κοινά οργανωμένες ευρωπαϊκές πτήσεις επιστροφής με ρόλο της Frontex αν γίνεται.  Μια πολιτική ευρωπαϊκών κινήτρων και αντικινήτρων σε σχέση με τρίτες χώρες και έναν μηχανισμό ενίσχυσης των εθελούσιων επιστροφών, που κι αυτό δεν το βλέπουμε μέσα, αλλά αυτά θα εξελιχθούν στις συζητήσεις των ομάδων εργασίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης.  

Την ανάγκη προώθησης ενός μηχανισμού επιβολής κυρώσεων για τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στην αρχή της αλληλεγγύης, επισήμανε ο Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ να  θέσει η ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρες κόκκινες  γραμμές, ζήτησε ο Γιάννης Μουζάλας (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντας την παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «καταστροφή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Την πίεση για αναθεώρηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε-Τουρκίας, ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην εγκλωβίζονται στα ελληνικά νησιά, προέκρινε ως μείζον ο Γιώργος Καμίνης από το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας τη δέσμευση του Γιώργου Κουμουτσάκου πως η αναθεώρησή της συνιστά μία από τις μάχες που θα δώσει οπωσδήποτε το υπουργείο.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου ότι οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης πρόκειται να αξιοποιηθούν στο «οπλοστάσιο» με το οποίο η κυβέρνηση θα προσέλθει στη σκληρή διαπραγμάτευση για επωφελές για τη χώρα μας σχέδιο. 

Σχετικα αρθρα

Νέος χάρτης από την Τουρκία για το Oruc Reis με… Καστελόριζο και έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο

admin

Γαβρόγλου κατά Κεραμέως: Άγνοια, εμπάθεια, ιδεολογικός πόλεμος ή ασχετοσύνη για επιστημονικά θέματα;

admin

Σκουρλέτης για μεταναστευτικό: Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες αλλά οι ανισότητες

admin

Reuters για μεταναστευτικό: «Στόχος εκβιασμού» από τον Ερντογάν η ΕΕ, αλλά εξετάζει νέα χρηματοδότηση!

admin

Βουλή: Φραγμός σε διορισμό Ζαρούλια με αναδρομικό «κώλυμα» για συζύγους-συγγενείς α' βαθμού

admin

Αχτσιόγλου: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπ. Εργασίας κάλυψη στα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους

admin

Η Μαρέβα Μητσοτάκη χορεύει με τα Ελληνόπουλα της Νέας Υόρκης

admin

Χατζηδάκης: Μειώσεις από 30% έως 65% στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για όσους έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση

admin

Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης αναλαμβάνει πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

admin

Υπεγράφη η πρόσκληση για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

admin

Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

admin

Παναγιωτόπουλος σε Στόλτενμπεργκ: Εθνικά επιζήμια και μη αποδεκτή η Νατοϊκή πολιτική ίσων αποστάσεων

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα

admin

Χρυσοχοΐδης: Προέχει η ασφάλεια των κατοίκων της Λέσβου

admin

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Εκδικητική η αύξηση της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης

admin

Επιμένει ο Μάρδας στην πρότασή του για τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Προτεραιότητά μας η άμεση ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΑ

admin

Oι ατάκες που σημάδεψαν τη δεκαετία των μνημονίων

admin