Image default
Οικονομία

Μείωση ενοικίου : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Οι προϋποθέσεις

Σαφείς οδηγίες για τη διαδικασία της προαιρετικής μείωσης ενοικίου εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, με το νόμο 4722/2020 και τις αποφάσεις που ακολουθούν, υλοποιήθηκε η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για φοροεπιδοτούμενες προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων, που είναι ο μοναδικός τρόπος να τεθεί οριστικό τέρμα στις αναγκαστικές μειώσεις.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία ισχύουν πλέον τα εξής:

Η δυνατότητα φορολογικά «επιδοτούμενων» προαιρετικών μειώσεων ενοικίων τουλάχιστον κατά 30%, κατόπιν συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, στις ακόλουθες περιπτώσεις μισθώσεων:

* Επαγγελματικές μισθώσεις εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από τον κοροναϊό.

* Μισθώσεις κύριας κατοικίας, όταν ενοικιαστής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος εργαζομένου στις ανωτέρω «πληττόμενες» επιχειρήσεις, εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του λόγω Covid-19.

* Φοιτητικές μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω Covid-19.

* Μισθώσεις κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή. Η μείωση στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να ισχύσει από τον Οκτώβριο.

Διευκρινίζεται ότι προαιρετική μείωση σε μίσθωμα μπορεί να γίνει ελεύθερα για οποιαδήποτε κατηγορία μίσθωσης, και να δηλωθεί στο TAXISNET. Αν όμως ο κωδικός δραστηριότητας του ενοικιαστή δεν περιλαμβάνεται στους παρακάτω ΚΑΔ, δεν υπάρχει δικαίωμα φορολογικής επιστροφής του 12% του πλήρους μισθώματος.

Ο πλήρης κατάλογος των ΚΑΔ για τις οποίες ισχύει η φοροεπιδοτούμενη προαιρετική μείωση (κυρίως στο λιανεμπόριο) παρατίθεται αναλυτικά κατωτέρω.

Οι 3 προϋποθέσεις για τις μειώσεις ενοικίου

Οι 3 προϋποθέσεις για να ισχύσουν οι μειώσεις των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% είναι οι εξής:

  • Να υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, που μπορεί να αποτυπωθεί σε τροποποιητικό ιδιωτικό συμφωνητικό, ή και στην ίδια την τροποποιητική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που θα αναρτηθεί από τον εκμισθωτή στην εφαρμογή μισθώσεων της ΑΑΔΕ.
  • Να υποβληθεί ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη η τροποποιητική δήλωση στην εφαρμογή μισθώσεων της ΑΑΔΕ. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναγραφεί το νέο συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
  • Να καταβάλλει ο ενοικιαστής εμπρόθεσμα κάθε μήνα ο συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο, δηλαδή να γίνεται καταβολή του ενοικίου στην ώρα του. Διαφορετικά ο ιδιοκτήτης δικαιούται να διεκδικήσει ολόκληρο το μίσθωμα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ: Στο πεδίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ της ηλεκτρονικής δήλωσης ο εκμισθωτής είναι χρήσιμο να αναγράψει τα εξής:

«Η παρούσα συμφωνία αφορά σύμφωνα με το νόμο αποκλειστικά το τετράμηνο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 το μίσθωμα επανέρχεται στο κανονικό ύψος των ……… ευρώ.», ο δε χρόνος διάρκειας της μίσθωσης παραμένει αμετάβλητος.

Οπως ορίζει ο νόμος, η παρούσα συμφωνία ισχύει υπό την προυπόθεση εμπρόθεσμης καταβολής των μειωμένων μηνιαίων μισθωμάτων, διαφορετικά ο εκμισθωτής δικαιούται να τα διεκδικήσει ολόκληρα.»

Τι κερδίζει ο ιδιοκτήτης που θα δεχθεί τη μείωση

Εκτός από το ότι διευκολύνοντας τον ενοικιαστή του ο κάθε ιδιοκτήτης μειώνει τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς ενοικιαστή, που είναι και το σημαντικότερο στη σημερινή συγκυρία, στις παραπάνω περιπτώσεις συμφωνημένης μείωσης ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% ο ιδιοκτήτης θα έχει τα ακόλουθα ευεργετήματα:

* Δεν θα θεωρείται εισόδημα και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης το ανείσπραχτο ποσό λόγω συμφωνίας του με τον ενοικιαστή για μείωση του ενοικίου.

* Ο ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου, ανεξάρτητα αν η συμφωνούμενη μείωση ανέρχεται σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσοστό. Για να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει στο TAXISΝΕΤ δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid).

*Το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις παρακάτω κατηγορίες φορολογικών οφειλών του:

α) φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης που βεβαιώθηκαν μαζί στο φετινό εκκαθαριστικό,

β) ΕΝΦΙΑ έτους 2020,

γ) ΦΠΑ τρίτου τριμήνου 2020, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί απλογραφικά βιβλία,

δ) ΦΠΑ ενός ή περισσοτέρων από τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και ενός ή περισσοτέρων από τους μήνες του 2021, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

«Επειδή είναι άγνωστο πότε θα γίνει η εκκαθάριση και ο συμψηφισμός των επιστροφών που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες για τους επόμενους μήνες αναγκαστικής ή προαιρετικής μείωσης μισθωμάτων, είναι σκόπιμο οι δικαιούχοι σημαντικών ποσών τέτοιων εκπτώσεων να μην σπεύσουν να εξοφλήσουν πρόωρα τις εφετινές φορολογικές τους υποχρεώσεις σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, προκειμένου οι επόμενες επιστροφές τους να αφαιρεθούν από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις, και όχι από τις υποχρεώσεις τους του επομένου έτους», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός: Παράταση έως 31 Μαΐου για την τηλεργασία – Τι ισχύει με ωράριο, υπερωρίες

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα : «Μια σημαντική οικονομική ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη σε όλες τις χώρες»

admin

Οι μετοχές χάνουν… το πετρέλαιο συνεχίζει

admin

«Βόμβα» Μητσοτάκη για τους δημοσιονομικούς στόχους λόγω κοροναϊού

admin

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street

admin

La Stampa : Γιατί τα ελληνικά ομόλογα υπερτερούν των ιταλικών

admin

Ωριμάζει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρημαστιστήριο Αθηνών : Ποδαρικό με κέρδη 1,53% έκανε το 2020

admin

Ιστορική βουτιά για τον δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη

admin

Beer Day: Ο κόσμος της μπύρας στη HORECA 2020

admin

Στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών η ανεργία στην Ισπανία

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία – Πώς θα καταβληθούν οι δόσεις του φόρου

admin

Δάνεια : Σε ποιους και πώς θα χορηγούνται έως 25.000 ευρώ

admin

Καζίνο : Ρυθμίστηκαν 61,7 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Ασφαλιστικό: Διορθώνεται η αδικία με την ανταποδοτική σύνταξη των ένστολων

admin

Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό: Σε ποιες χώρες η Ελλάδα ρίχνει «άκυρο»

admin