Image default
BLOOMBERG

Ολικό μπλακ άουτ στο Χρηματιστήριο του Τόκιο

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) σταμάτησε τις συναλλαγές για ολόκληρη την ημέρα την Πέμπτη, λόγω σοβαρής βλάβης, παγώνοντας τις αγορές και τις πωλήσεις μετοχών στην τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη.

Ο όμιλος Japan Exchange Group, φορέας λειτουργίας του TSE, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι θα ανακοινώσει αργότερα τα σχέδια για την αυριανή συνεδρίαση.

Η διακοπή σημαίνει ότι παγώνουν οι συναλλαγές επί χιλιάδων μετοχών την πρώτη ημέρα του νέου τριμήνου. Στο παρελθόν, οι όποιες αναστολές λειτουργίας είχαν επηρεάσει μέρος μόνο της διαπραγμάτευσης και όχι ολόκληρη τη συνεδρίαση.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε επηρεάζει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, μετά τις θετικές επιδόσεις που σημείωσαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια και άλλες μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν. Η παύση θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ιαπωνικό σύστημα αγορών.

Σύμφωνα με το ίδιο το χρηματιστήριο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακοπή της συνεδρίασης σχετίζεται με επίθεση χάκερ.

Πλήγμα στην εμπιστοσύνη

Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για τυχόν δυσλειτουργίες, μετά από μια κυβερνοεπίθεση στη Νέα Ζηλανδία που προκάλεσε διακοπή των συναλλαγών για τέσσερις ημέρες τον Αύγουστο.

Οι συναλλαγές ανεστάλησαν και σε άλλες ιαπωνικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηρίων του Σαπόρο, της Ναγκόγια και της Φουκουόκα. Τα παράγωγα, συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Οσάκα, το οποίο δεν επηρεάζεται από το πρόβλημα. Στις 12:44 μ.μ. (τοπική ώρα) τα futures του δείκτη Nikkei 225 σημείωναν άνοδο 0,2% στην Οσάκα. Η μετοχή του Japan Exchange στην πλατφόρμα PTS του Japannext κατέγραφε απώλειες 4,7%.

Ο δείκτης αναφοράς Topix υποχώρησε χθες κατά 2%, περιορίζοντας τα κέρδη του για τον Σεπτέμβριο στο 0,5% και κλείνοντας το τελευταίο τρίμηνο με κέρδη 4,3%. Σύμφωνα με trader τοπικής χρηματιστηριακής, με έδρα το Τόκιο, οι ροές στα αμοιβαία κεφάλαια για τις αρχές του μήνα και το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους θα μπουν τώρα στην ουρά, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα αύριο, εάν το χρηματιστήριο δεν ανοίξει σήμερα.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας, ύψους 6,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά των ΗΠΑ και της Κίνας. Στην κύρια αγορά του Τόκιο είναι εισηγμένες 2.167 μετοχές, με συνολικό μέσο ημερήσιο τζίρο περί τα 22 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο.

Ιστορικό προβλημάτων

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σήμερα στο σύστημα είναι το μεγαλύτερο που έχει συμβεί ποτέ μετά τα προβλήματα που υπήρξαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου του χρηματιστηρίου.

Το 2005, η διαπραγμάτευση σταμάτησε για 4,5 ώρες λόγω προβλήματος στην αναβάθμιση του συστήματος. Ήταν η πρώτη φορά που η διαπραγμάτευση διακόπηκε εντελώς. Τον Ιανουάριο του 2006, το χρηματιστήριο σταμάτησε τις συναλλαγές νωρίς, μετά από απότομη αύξηση των εντολών, η οποία πυροδοτήθηκε από έρευνα σχετικά με την εταιρεία διαδικτύου Livedoor και η οποία υπερφόρτωσε τα συστήματα υπολογιστών του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ωρών της συνεδρίασης για τρεις μήνες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο υιοθέτησε το γρηγορότερο σύστημα Arrowhead, το οποίο ανέπτυξε η Fujitsu μαζί με άλλες εταιρείες, τον Ιανουάριο του 2010, αλλά αυτό δεν έλυσε εντελώς τα προβλήματα. Μια δυσλειτουργία στο σύστημα το 2012 είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι συναλλαγές επί 241 τίτλων, ενώ ένα σφάλμα συστήματος την ίδια χρονιά έβγαλε offline τις συναλλαγές παραγώγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διακοπή συνέπεσε με τη δημοσίευση ενός από τους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες για τη χώρα, της έρευνας Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις 10 λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Η έρευνα έδειξε ότι το κλίμα στις μεγάλες βιομηχανίες ανέκαμψε από το ναδίρ του, ενισχύοντας την άποψη ότι η ιαπωνική οικονομία μπορεί και να πέρασε τον κάβο, αν και η εμπιστοσύνη παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την πανδημία.

Σχετικα αρθρα

Κοντά σε νέο ρεκόρ ο χρυσός, εκτοξεύεται και το ασήμι

admin

Το fund των 125 δισ. δολαρίων που αγοράζει μετοχές ποντάροντας στην ανάκαμψη

admin

Τουρκία: Παγιδευμένη η κεντρική τράπεζα, «πειράζει» τα repos για να αυξήσει το κόστος του χρήματος

admin

Αυτή είναι η επένδυση που προτιμούν οι δισεκατομμυριούχοι εν μέσω πανδημίας

admin

Fiat Chrysler: Συμφωνία για επενδύσεις 1,1 δισ. δολαρίων στο εργοστάσιο της στο Οντάριο του Καναδά

admin

Αύξηση κατά 26% των περιστατικών πειρατείας το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με πέρυσι

admin

Άκρως προκλητικός ο Αλμπαϊράκ για Ελλάδα-Γαλλία: «Ελπίζουμε να βάλουν μυαλό πριν είναι πολύ αργά»

admin

Συνεχίζεται το ράλι της στερλίνας – Κάλυψε τις προηγούμενες απώλειες

admin

Η Estee Lauder ανακοίνωσε μείωση μέχρι 2.000 θέσεων εργασίας και κλείσιμο καταστημάτων

admin

Bloomberg: Οι καλύτερες ημέρες για το φετινό ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να έχουν περάσει

admin

Νέες επενδύσεις από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη αλυσίδας παιχνιδιών παρά την πανδημία

admin

Καταρρέουν τα ενοίκια στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου

admin

Η μετοχή με απόδοση 1.900% από τις αρχές του έτους

admin

Πώς ο ιδρυτής της SoftBank αύξησε την περιουσία του κατά 12 δισ. δολάρια σε 3 μήνες

admin

Θετικά στον κορονοϊό δείγματα από κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλου

admin

Οκτώ αναλυτές προειδοποιούν: Τι θα γίνει στις αγορές μετά τη διάγνωση του Τραμπ με κορονοϊό

admin

Citi: Ο χρυσός μπορεί να καταγράψει νέο ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους

admin

Μήπως το ράλι του χρυσού έφτασε στο τέλος του; Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του

admin