Image default
Επιχειρήσεις

Tι έδειξαν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2020 για τις εισηγμένες εταιρίες

Η πανδημία προκάλεσε κραδασμούς στις εισηγμένες εταιρίες με αποτέλεσμα το 2020 να συγκαταλέγεται στις ζημιογόνες χρονιές και ενώ απομένουν ακόμη 64 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί το τρέχον οικονομικό έτος.

Η ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου του 2020 για τις εισηγμένες εξέπνευσε χθες με τη πρώτη εικόνα να δείχνει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 20%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 30% και συνολικές ζημιές που προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Οι περισσότερες ζημιές προέρχονται κυρίως από την συναλλαγή της Eurobank και την απόσχιση του Cairo.

Σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών εταιριών οι εισηγμένες δείχνουν κέρδη 109 εκατ. ευρώ ενώ αν αφαιρεθούν τα δύο διυλιστήρια τα κέρδη διαμορφώνονται σε 597 εκατ. ευρώ ή 3% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Η γενική εικόνα σαφώς και αδικεί πολλές εταιρίες που μπαίνουν στον κουβά μιας πολύ ειδικής περιόδου όταν πρακτικά η οικονομική δραστηριότητα για δύο μήνες σε πολλούς κλάδους ήταν μηδέν, ο δε τουρισμός είχε ελάχιστη συνεισφορά.

Οι αντοχές για ένα σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών δείχνουν πως είναι εξαιρετικές, ενώ λίγες είναι αυτές οι εταιρείες που μέσα στην πανδημία κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους και τις πωλήσεις τους.

Με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2020 που έχουν ανακοινωθεί ο κλάδος των διυλιστηρίων έχει πληγεί σημαντικά με μεγάλες ζημιές σε δημοσιευμένη βάση. Επιπλέον τα χαμηλά περιθώρια διύλισης που διατηρούνται έχουν κάνει πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο.

Επίσης ζημιές 85,9 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Marfin Investment Group το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι ζημιών 33,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Παράλληλα, ο όμιλος εμφάνισε μείωση πωλήσεων και EBITDA, εξέλιξη που αποδίδεται εν πολλοίς στην πανδημία που έπληξε τις θυγατρικές.

Η έκπληξη του εξαμήνου είναι η ΔΕΗ η οποία όχι μόνο δημοσίευσε κέρδη από μεγάλες ζημιές αλλά αύξησε η διοίκηση και την εκτίμηση για τα EBITDA της χρήσης.

Πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν ΟΤΕ και Μytilineos και έφεραν τοποθετήσεις στις μετοχές. Η Τιτάν παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα δεν έχει τραβήξει επενδυτικά βλέμματα.

Για τη Jumbo το ενδιαφέρον έχει στραφεί πλέον στο 2021 καθώς η καθυστέρηση στο άνοιγμα των νέων καταστημάτων πιθανότατα θα φέρει μειώσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ελλάκτωρ και Frigoglass ανακοίνωσαν νέες ζημιές, με την τελευταία να φαίνεται πως έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία. Μεγάλες ζημιές εμφάνισε και η Ιντραλότ.

Πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα της Τέρνα Ενεργειακή και ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει γίνει hot με τους αναλυτές να αυξάνουν τις τιμές στόχους και τους επενδυτές να αγοράζουν σε ιστορικά υψηλά.

Η Κρι-Κρι βγαίνει ωφελημένη από την πανδημία όπως και η Παπουτσάνης, ενώ και ο κλάδος της πληροφορικής φαίνεται πως έχει ισχυρό momentum στα κέρδη. Οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων έχουν μείωση στα κέρδη λόγω της έκπτωσης που έδωσε το κράτος στα ενοίκια (40%) για κάποιους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τα προσαρμοσμένα κέρδη ικανοποίησαν τους αναλυτές και πλέον αρκετοί διατηρούν ή δίνουν συστάσεις αγοράς για τις μετοχές του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές εισηγμένες κατά το ξέσπασμα της πανδημίας αύξησαν το δανεισμό τους προκειμένου να έχουν υψηλή ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

-

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Η 1η Μαΐου ως μία ημερομηνία-στόχος για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

admin

Το Reboot σε εστίαση και τουρισμό θα κρίνει το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων

admin

Αμβυξ: Αύξηση τζίρου και κερδών το 2018

admin

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις κάθε Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε ο Ερντογάν

admin

Der Spiegel: Μικροπρεπής και δειλή η άρνηση του Βερολίνου για ευρωομόλογα

admin

EY: Προτεραιότητα η θέσπιση καναλιών καταγγελίας περιστατικών εταιρικής απάτης και άλλων οικονομικών εγκλημάτων

admin

Φουρλής: Νέες επενδύσεις σε καταστήματα «πόλης» για την ΙΚΕΑ

admin

Ξεκινούν οι δημοπρασίες για το «Σύζευξις ΙΙ»

admin

TÜV AUSTRIA: CoVid Shield για τον ελληνικό Τουρισμό

admin

Intercontinental International: Καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

admin

The winter is coming…

admin

Όμιλος Fourlis: Νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας

admin

Πειραιώς: Μόνη εναπομείνασα επιλογή η απόλυση των 24 εργαζομένων

admin

Πρωτοβουλία στήριξης της ΕΛΕΠΑΠ από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Δύο νέα δρομολόγια από τη Seajets

admin

Ξεκίνησε το παζάρι με Βρυξέλλες για τη ΛΑΡΚΟ

admin

Daimler: Συμφωνία για περικοπές ωρών εργασίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μείωση του κόστους

admin

Το 7,25% του ΟΠΑΠ συγκέντρωσε η «SAZKA Group» από τη ΔΠ

admin