Image default
Ευρώπη

ΕΣΠΑ: Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι έκλεισε 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας

του Τάσου Λάμπρου*

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι λειτουργεί εδώ και 13 συνεχή χρόνια. Λειτούργησε για πρώτη φορά την εκπαιδευτική χρονιά 2007-2008. Στεγάζεται στο φιλόξενο χώρο του Γυμνασίου Κρανιδίου. Το ΣΔΕ στο Κρανίδι λειτουργεί ως παράρτημα του ΣΔΕ Ναυπλίου, άρα υπάρχει ενιαία διεύθυνση στις δύο δομές της Διά Βίου Μάθησης στην Π.Ε. Αργολίδας.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας πρωτοποριακός, καινοτόμος, εκπαιδευτικός θεσμός που υπηρετεί την έννοια της Διά Βίου Μάθησης και δίνει τη δυνατότητα σε ενήλικους μαθητές να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση (Υ/Ε) και να αποκτήσουν το Απολυτήριο Γυμνασίου, απαραίτητο και υποχρεωτικό για τους Έλληνες πολίτες και ευρύτερα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Εντάσσεται στα ΕΣΠΑ (2014-2020) και στοχεύει:

Να μειώσει τους εκπαιδευτικούς αποκλεισμούς και να δώσει μία μεγάλη δεύτερη ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους μαθητές να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Να μειώσει την κοινωνική ανισότητα και να στηρίξει τις προσπάθειες των ενήλικων μαθητών να αποκτήσουν τις βασικές – τυπικές γνώσεις, απαραίτητες στην σύγχρονη κοινωνία μας.
Να υποστηρίξει το θεσμό της Διά Βίου Μάθησης ως μία σημαντική λειτουργία με διαχρονική αξία η οποία θα υπηρετεί την ανάγκη για γνώση, για κατάρτιση, για εξειδίκευση και απόκτηση τυπικών και άτυπων προσόντων.

Να τους δώσει μία μεγάλη δυνατότητα να ακολουθήσουν και άλλους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς δρόμους, να εγγραφούν σε

Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, σε Τεχνικές Σχολές, σε Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα και να κερδίσουν μία θέση στην αγορά εργασίας.

Τέλος η υποχρεωτική εκπαίδευση (Υ/Ε) στην Ελλάδα και στην Ε.Ε είναι και το εισιτήριο για να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι σε κοινωνικά προγράμματα κατάκτησης εργασιακών και εκπαιδευτικών εμπειριών που συνεχώς υλοποιούνται στα πλαίσια εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρία εποπτεύονται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο σχεδιάζει και εφαρμόζει την χάραξη της πολιτικής της Διά Βίου Μάθησης σε όλη την επικράτεια της χώρας, με κύριο μέλημα να δοθεί μία μεγάλη δεύτερη ευκαιρία στην υποχρεωτική εκπαίδευση για να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το ΣΔΕ που λειτουργεί στο Κρανίδι με αριθμούς

13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας
200 περίπου ενήλικες μαθητές κέρδισαν το στοίχημα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
20 ενήλικες μαθητές μας συνέχισαν το ταξίδι της γνώσης, γράφτηκαν σε Επαγγελματικό Λύκειο και κάποιοι από αυτούς συνέχισαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η 14η σχολική χρονιά ξεκινάει τις επόμενες μέρες, οι εγγραφές ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο, το ΣΔΕ τηρεί ευλαβικά όλους τους κανονισμούς υγειονομικών πρωτοκόλλων
8 μαθήματα – Εκπαιδευτικοί Γραμματισμοί
1 Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
1 Σύμβουλος με εξειδίκευση στην σχολική ψυχολογία για ενήλικους μαθητές

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρχικά ο Δήμος Κρανιδίου και στην συνέχεια ο Δήμος Ερμιονίδας στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο τη λειτουργία του ΣΔΕ στο Κρανίδι. Κύρια ευθύνη του η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα λειτουργίας του σχολείου όσο υφίσταται η ανάγκη να ολοκληρώσουν οι ενήλικες μαθητές, δημότες και κάτοικοι του Δήμου μας την υποχρεωτική εκπαίδευση, καθώς επίσης να πρωταγωνιστήσει στην ενημέρωση του συνόλου των κατοίκων του τόπου μας για την αξία της Διά Βίου Μάθησης και του θεσμού της Εκπαίδευσης Ενηλίκων μέσω δύο δομών – του ΣΔΕ στο Κρανίδι και του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης στο Δήμο Ερμιονίδας.

Δύο νέες προκλήσεις

Η ένταξη και η εγγραφή στο ΣΔΕ μόνιμων αλλοδαπών κατοίκων του Δήμου μας που επιθυμούν να ενταχθούν στο θεσμό της εκπαίδευσης ενηλικών να κερδίσουν το στοίχημα της Ελληνικής παιδείας – πολιτισμού και να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα
Οι ενήλικες μαθητές μας παράλληλα με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν σε γνώσεις πληροφορικής, άρα κερδίζουν ένα ακόμη σημαντικό εφόδιο στην κατάκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Σας περιμένουμε καθημερινά στο Γυμνάσιο Κρανιδίου από τις 6-8 μ.μ για να σας ενημερώσουμε και να σας δώσουμε όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες για να αξιοποιήσετε αυτή τη μεγάλη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σας.

*Ο Τάσος Γ. Λάμπρου είναι Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αναγνώστης και το anagnostis.org και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Προχωράει ο EuroAsia Interconnector – Πήρε πολεοδομική άδεια για τον σταθμό μετατροπής στην Κύπρο

admin

Η ΕΕ επενδύει 50 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία δικτύου κέντρων τεχνητής νοημοσύνης

admin

Το 1/3 των νέων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικό μέχρι το 2030

admin

Η Επιτροπή αναζητά ιδέες για την κλιματική αλλαγή, πράσινες πόλεις και την καταπολέμηση του καρκίνου

admin

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

admin

Κομισιόν: Απροετοίμαστη η Ε.Ε. για το νέο κύμα – Το 50% των χωρών στο «κόκκινο»

admin

Ηνωμένο Βασίλειο: Αντιδράσεις σε ενδεχόμενα νέα μέτρα από αρνητές του κορωνοϊού και μέλη κινημάτων

admin

Και με τη «βούλα» του Eurogroup ο Τόμας Σαρανχέιμο στο EWG

admin

Ποιό είναι το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα; Η Νίκη Κεραμέως μιλά στην EURACTIV (video)

admin

Σκρέκας: Με «μπουτίκ» προϊόντα θα μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική

admin

Γκαριμπόλντι: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε Silicon Valley της Ελλάδας

admin

Covid-19: Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κλείνει εργοστάσια και μειώνει την παραγωγή

admin

Στη Ρώμη μεταβαίνει η Μέρκελ για συνομιλίες με τον Τζουζέπε Κόντε

admin

Το Tinder στη μάχη του Χονγκ Κονγκ – ένας νέος τεχνολογικός πόλεμος

admin

SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ – σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους

admin

Δημοσκόπηση: Ο Μπάιντεν προηγείται και στις 6 αμφίρροπες Πολιτείες – Κλείνει την ψαλίδα ο Τραμπ

admin

Η Γαλλία προτείνει την κεντρική τραπεζίτη Σιλβί Γκουλάρ ως Επίτροπο στην Ε.Ε.

admin

Μακρόν προς Τζόνσον: Η τύχη της Βρετανίας αποκλειστικά δική σας επιλογή

admin