Image default
Επιχειρήσεις

Καθοδική έως ανύπαρκτη η πορεία για τον κλάδο των συνεδρίων

«Η πανδημία βρήκε τη χώρα σε ανοδική τροχιά όσον αφορά τον τομέα των συνεδρίων και δημιούργησε ανυπολόγιστη ζημιά στην τουριστική και συνεδριακή οικονομία. Αυτή την στιγμή είναι καθοδική έως και ανύπαρκτη πορεία για τον κλάδο».

Aυτό επεσήμανε χθές η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO κ. Ειρήνη Τόλη, στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης της πρώτης πανελλαδικής έρευνας που αποτυπώνει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά συνεδρίων και εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή του  Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB).

Οι επαγγελματίες αναφέρθηκαν και στο ΦΕΚ για τον περιορισμό των συνέδρων λόγω της πανδημίας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να βγαίνει ΦΕΚ ότι επιτρέπονται συνέδρια με μόλις …9 άτομα». Αποψη του κλάδου είναι ότι από την στιγμή που η αγορά λειτουργεί με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, η πανδημία βρήκε τον κλάδο σε ανοδική τροχιά όσον αφορά τον συνεδριακό τουρισμό με υψηλότερα- ιστορικά- νούμερα για την περασμένη χρονιά, αφού η Eλλάδα βρέθηκε στην 13η θέση στην Ευρώπη και 21η παγκοσμίως στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού. Ως προς την κατάταξη των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων, η Αθήνα κατατάσσεται 12η σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 17η σε διεθνές επίπεδο, ενώ η Θεσσαλονίκη 39η σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 70η στην παγκόσμια κατάταξη.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο, με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία όπως είχαν καταγραφεί μέσα στον Ιούλιο:

-Ενδεικτικά 76 εταιρείες ανέφεραν απώλεια 1.745 εκδηλώσεων που μεταφράζεται με μείωση 91% συμμετεχόντων από το εξωτερικό.

μείωση τζίρου για τους διοργανωτές και για τους επαγγελματίες συνεδριακών χώρων είναι από 70% έως 76%.

-Σε σύνολο 43 επιχειρήσεων του κλάδου καταγράφεται μείωση εσόδων 67 εκατ. ευρώ.

-Οσον αφορά τη γεωγραφική διασπορά, αυτή κατανέμεται σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων αφορά την Αθήνα.

-Ως προς τις αναβολές τον Ιούλιο, ένα πολύ μεγάλο μέρος τους είχε μεταφερθεί το τελευταίο τετράμηνο. Οσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ακυρώσεων και αναβολών, πάνω από τις μισές απαντήσεις ήταν ‘’ δεν γνωρίζω’’ (51,35%), γεγονός το οποίο υποδηλώνει τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο.

Ποσοστό άνω του 62% των εταιρειών επισημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού.

-Στον κλάδο γίνεται λόγος είτε για επανεκκίνηση ή για μετάβαση σε νέα εποχή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) να τοποθετεί την επανεκκίνηση από την άνοιξη του 2021 και μετά. Η αξία της επανεκκίνησης πάντως είναι μεγάλη αν ληφθεί υπόψη ότι επαναφέρει πάνω από 50 επαγγέλματα που συνδέονται με τον κλάδο.

-Ένα 67% των ερωτηθέντων έχει αναλάβει ήδη διαδικτυακές, υβριδικές εκδηλώσεις.

Πάντως συνολικά όπως προκύπτει αυτή την στιγμή, κύριο ζητούμενο σε αυτή τη φάση για τις επιχειρήσεις είναι η βιωσιμότητά τους, δεδομένου ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη η πανδημία. Πολύ σημαντικές ως προτεραιότητες είναι η οικονομική στήριξη και η διατήρηση θέσεων εργασίας και έπεται η προσαρμογή στις νέες συνθήκες και η επένδυση σε προσωπικό.

 

 

 

Σχετικα αρθρα

Οι Ολλανδοί αγοράζουν με call option το 12,5% του Λ. Μπόμπολα στον Ελλάκτορα

admin

Πρατηριούχοι: Να ενταχθούν τα πρατήρια καυσίμων στους ΚΑΔ – Κίνδυνος λουκέτου

admin

Συμφωνία amazon – Mercedes Benz για την προμήθεια 1.800 ηλεκτρικών βαν

admin

Atalanta Golden Yachts: Συμφωνία με την FAI Air Ambulance Jets για πολυτελείς διακοπές με υγειονομική ασφάλεια

admin

Χρηματιστήριο: Υποτονικός τζίρος τις τελευταίες εβδομάδες

admin

Attica Group: Στα €15,50 εκατ. αυξήθηκαν τα EBITDA στο εξάμηνο

admin

Ιταλία: Στην τσιμπίδα των αρχών, Apple, Dropbox και Google

admin

Πετρέλαιο: Αμερικάνικο 19,78 δολ – Brent 26,44 – Ράλι στο Γ’τρίμηνο βλέπει η Goldman Sachs

admin

Έρευνα Ε.Σ.Α – Η σκληρή πραγματικότητα για τα καταστήματα της Πλάκας

admin

Εθνική Τράπεζα: Παραιτήθηκε ο Andrew McIntyre – Αναλαμβάνει νέα καθήκοντα

admin

Dolphin Capital: Στροφή στα πλωτά ξενοδοχεία πολυτελείας και στην αγορά…ψευδαισθήσεων!

admin

Ο Ευάγγελος Κοντός αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην Intercontinental

admin

Ηλεκτροκίνητα οχήματα με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Συμμετοχή στον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αποκτά η ΔΕΠΑ

admin

Vodafone: Νέος πρόεδρος ο Jean-Francois van Boxmeer της Heineken

admin

ΟΠΑΠ: Ο Jan Karas Acting CEO από την 1η Ιουνίου – O Οδυσσέας Χριστοφόρου αναπληρωτής CEO

admin

ΟΛΠ: Πράσινο φως στο πρόγραμμα ανταμοιβής προσωπικού από τη ΓΣ

admin

ΕΥΔΑΠ: Παράταση της σύμβασης με το Δημόσιο

admin