Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ο COVID σπρώχνει τις ΗΠΑ στο «χείλος του γκρεμού» του… χρέους

Ο coronavirus έθεσε τέλος στη μεγαλύτερη οικονομική αναπτυξη των ΗΠΑ στην ιστορία. Αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Όταν οι ΗΠΑ βρέθηκαν στη βαθιά ύφεση που ακολούθησε, ήταν φορτωμένες με χρέος. Ο υπόλοιπος κόσμος έντρομος παρακολουθεί…

Γιατί έχει σημασία; Οι οικονομίες που φέρουν μεγάλο χρέος έχουν γενικά ασθενέστερες ανακτήσεις. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές επικεντρώνονται στη μείωση των υποχρεώσεών τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης αντί να δαπανούν μετρητά – και οι δαπάνες είναι αυτό που χρειάζεται μια οικονομία για ανάκαμψη.

Συνολικά, ο δανεισμός που προκαλείται από χρόνια χαμηλών επιτοκίων προσθέτει έως και 64 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτικά, επιχειρηματικά και κυβερνητικά χρέη. Πόσο κοστίζει αυτό; Είναι κάτι παραπάνω από τριπλάσιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Η σειρά διαγραμμάτων παρακάτω δείχνει πώς φτάσαμε εδώ και τι σημαίνει για οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Μερικά είδη χρέους έχουν σημασία περισσότερο από άλλα. Το πιο σημαντικό κομμάτι της ανάκαμψης είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ. Τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών τείνουν να επιμηκύνουν την ύφεση και να ενισχύουν τη σοβαρότητά τους, σύμφωνα με μια μελέτη των προηγμένων οικονομιών από ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η οικονομική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κερδών στο χρηματιστήριο και στις τιμές σπιτιού στις ΗΠΑ- έχει ωφελήσει περισσότερο τα πλουσιότερα νοικοκυριά, ενώ εκείνα με χαμηλότερα εισοδήματα έμειναν πίσω. Το πραγματικό μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε μετά την οικονομική κρίση και δεν ξεπέρασε το ρεκόρ του 1999, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, στα 61.526 $ μέχρι το 2016.

Το στεγαστικό χρέος, το οποίο διατηρείται κυρίως από τους εργαζόμενους με καλύτερη αμοιβή, δεν έχει αλλάξει πολύ. Αντίθετα, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν αυξήσει το δανεισμό τους με δάνεια αυτοκινήτων, φοιτητικό χρέος και πιστωτικές κάρτες. Πριν από την πανδημία, το ποσοστό των καθυστερημένων υπολοίπων αυτόματων δανείων είχε φτάσει σχεδόν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία στην οικονομική κρίση. Οι καταναλωτές μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα από τα κέρδη τους, έτσι τα υψηλά επίπεδα χρέους σημαίνουν ότι πιθανότατα θα καταναλώνουν λιγότερα.

Οι επιχειρήσεις έχουν επίσης δανειστεί με ρυθμό ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας ορισμένους οικονομολόγους να ανησυχούν πέρυσι ότι τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις εταιρείες να επιβραδύνουν τις δαπάνες και να προσλάβουν να εξοφλήσουν όσα οφείλουν – ή να «συγκλονιστούν» απλώς από τις αποπληρωμές τους .

Αντί να χρησιμοποιούν μετρητά για να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους, πολλές εταιρείες αγόρασαν πίσω μετοχές για να αυξήσουν τις τιμές των μετοχών. Τα buybacks σημείωσαν ρεκόρ 806 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, μετά την αναθεώρηση του φόρου που μείωσε τα ποσοστά για πολλές εταιρείες.

Μέχρι στιγμής, το κυβερνητικό κίνητρο και τα χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει τις εταιρείες να αποφύγουν οικονομικούς αγώνες.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν διαθέσει αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν το όλο και πιο ακριβό κόστος των συντάξεων. Αυτό θα επιδεινώσει τα προβλήματά τους τώρα που οι φόροι επί των πωλήσεων και των εσόδων έχουν μειωθεί. Πολλές πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις έχουν ήδη διακόψει τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους.

Προηγούμενες κρισεις έχουν μειώσει την ικανότητα των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν συντάξεις. Ορισμένες πολιτείες με βαριές υποχρεώσεις έχουν πάρει δάνεια που συνδέονται με συγκεκριμένες ροές εσόδων, όπως ο φόρος επί των πωλήσεων, για να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό, το οποίο τώρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξοφληθεί.

Και μετα υπάρχει ομοσπονδιακό χρέος.

Οι νομοθέτες και στα δύο πολιτικά κόμματα δεν ασχολήθηκαν πολύ με το αυξανόμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα τα τελευταία χρόνια. Αυξήθηκε κάθε χρόνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Τραμπ, λόγω των αυξημένων δαπανών για την άμυνα, των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο και της αύξησης του κόστους Κοινωνικής Ασφάλισης. Προσθήκη στο έλλειμμα φέτος: 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικά μέτρα.

Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένοι οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι το ομοσπονδιακό χρέος είναι λιγότερο ανησυχητικό από ό, τι κατά τις προηγούμενες κρίσεις, χάρη στα χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ελλείμματα σημαίνουν μεγαλύτερες πληρωμές τόκων, οι οποίες έχουν τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Ακόμα και μετά τη λήξη των δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία, το έλλειμμα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για να καλύψει το αυξανόμενο κόστος των δικαιωμάτων όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και τα μεγάλα προγράμματα υγείας.

Σχετικα αρθρα

Η ακύρωση του Σένγκεν δε θα κάνει την Ευρώπη πιο ασφαλή

admin

Μέτρα για πλοία: Θερμομέτρηση, μάσκες, αποστάσεις και μονόκλινες καμπίνες

admin

Ανησυχία στις Βρυξέλλες εν αναμονή του βρετανικού δημοψηφίσματος

admin

Σε ποιες γειτονιές έρχονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης

admin

Απώλειες 0,77% για το ΓΔ και 1,44% στις Τράπεζες

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin

Airbnb : Ανακάμπτει παγκοσμίως μετά το σοκ από τον κοροναϊό

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κοροναϊός : Με διαδικασίες εξπρές η επιστροφή φόρων και ΦΠΑ

admin

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους

admin

Eurostat: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην Ε.Ε. στις δαπάνες για επικοινωνία

admin

«Ρωγμές» στη μυστική συμφωνία για τις συντάξεις!

admin

Σταϊκούρας για πλειστηριασμούς: Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο τα ευάλωτα νοικοκυριά

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Προς παράταση η αγορά για όσους πήραν το επίδομα, σήμερα η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης

admin

ΣΕΒ: Σε φάση δυναμικής επανεκκίνησης η οικονομία, αλλά παραμένουν μικτές οι τάσεις

admin

Γιατί η δολοφονία ενός ρώσου στην Τουρκία είχε να κάνει με τη Συρία

admin

«Ιδέες & Προτάσεις γιά ένα Ελληνικό New Deal!»

admin

Υπ. Εργασίας: Tι αλλάζει σε αναστολές, Δώρο Χριστουγέννων και κατώτατο μισθό

admin