Image default
Οικονομία

Αδήλωτα τετραγωνικά : Τα πρόστιμα της επόμενης μέρας

Πρόστιμα-φωτιά φέρνει η επόμενη μέρα της ρύθμισης των αδήλωτων τετραγωνικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν δήλωσαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους.

Η μη υποβολή δήλωσης για τα κρυμμένα τετραγωνικά ενεργοποιεί πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις για μία πενταετία. Στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, η μη δήλωση επιφάνειας για μία πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Πιο βαριές θα είναι οι καμπάνες για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των επαγγελματικών ακινήτων, καθώς τα δημοτικά τέλη με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τετραπλάσια ή και πενταπλάσια των δημοτικών τελών που ισχύουν για τις κατοικίες.

Μπορεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά να έληξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όμως η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ήταν και προχθές ανοιχτή και παρά τις αρρυθμίες που παρουσίαζε το σύστημα δεχόταν τις δηλώσεις με τις διορθώσεις στην επιφάνεια των ακινήτων που «έτρεχαν» να υποβάλουν στο «και πέντε» της διορίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οσοι πάντως επιχείρησαν να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους την τελευταία ημέρα της ρύθμισης ήταν σχεδόν αδύνατον, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ είχε «φρακάρει» και παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα. Η προθεσμία για τη δήλωση των τετραγωνικών στους δήμους έχει παραταθεί μόνο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Η ρύθμιση αποκάλυψε 60 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα τα οποία δηλώθηκαν από 2,6 εκατομμύρια πολίτες. «Οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν τις δηλώσεις γλίτωσαν από τέλη και πρόστιμα που συνολικά αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ» δήλωσε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (Οpen), για να προσθέσει ότι τα επιπλέον έσοδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως. «Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τους δήμους είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, ανάλογα με την επιλογή κάθε δημοτικής αρχής» ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «μια παθογένεια δεκαετιών λύθηκε με αυτόν τον τρόπο».

Νέες χρεώσεις

Οι ιδιοκτήτες που εμφάνισαν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους θα δουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τις νέες χρεώσεις για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ οι οποίες τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Μετά τον έλεγχο που θα γίνει από τους δήμους στα στοιχεία που υπέβαλαν οι  ιδιοκτήτες ακινήτων, αναμένεται να ενσωματωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Εξαιρούνται όσοι δήλωσαν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

  • Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
  • Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Tα αυθαίρετα

Σε σιωπηρή παράταση μέχρι να διεκπεραιωθούν οι δηλώσεις που έμειναν μετέωρες λόγω τεχνικών δυσχερειών οδηγήθηκε τελικά η υπόθεση της τακτοποίησης των μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων της κατηγορίας 5.

Υπό την πίεση του όγκου των αιτήσεων και των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι μηχανικοί για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) να δοθεί μικρή πίστωση χρόνου για να εξυπηρετηθούν όσοι δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία.

Μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος:

1   Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες ημέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

2   Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

3   Το υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΦΚΑ

admin

ΟΑΕΔ: Νέο πιλοτικό πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας ανέργων -Με έμφαση στις γυναίκες

admin

Οι επόμενες φοροελαφρύνσεις: Σκληρό παζάρι με τους Θεσμούς -Πάνω από 3,7% το περσινό πλεόνασμα

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Με βέτο απειλεί ο Όρμπαν αν συνδεθεί με τον σεβασμό του κράτους δικαίου

admin

Προϋπολογισμός : Βουτιά στις εισπράξεις φόρων έφερε το lockdown, τρύπα στα έσοδα 17% το α΄εξάμηνο

admin

Uber: Βαθύ μαχαίρι στις θέσεις εργασίας

admin

Ιράν: Προσφεύγει στο ΔΝΤ λόγω Covid-19, για πρώτη φορά από το ’60

admin

Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για πλήρη άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο

admin

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι [πίνακες]

admin

Σε συμφωνία «πρώτης φάσης» κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα για το εμπόριο

admin

Κοροναϊός : Η πανδημία μεγαλώνει το χάσμα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών στη Γερμανία

admin

Σε ρύθμιση δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ το δεύτερο 6μηνο του 2019

admin

Κοροναϊός : Ποιες αλλαγές έρχονται από Δευτέρα στις ανέπαφες συναλλαγές

admin

Bed Bath & Beyond: Κόβει 2.800 θέσεις εργασίας για να κρατηθεί ζωντανή

admin

Με πτώση ξεκίνησε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο -1,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

admin

Σε αναβρασμό η αγορά των φαρμακευτικών

admin

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν 87 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι ζητούν από την ΕΕ 30 οργανώσεις

admin