Image default
Οικονομία

Γιατί η Τουρκία «σταματά» να αγοράζει ελληνικά προϊόντα

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, κατά τους τελευταίους μήνες, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα προστίθεται και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τελευταίο -χρονικά- χτύπημα αποτελεί και η συνεχής απαξίωση της τουρκικής λίρας, η οποία -από την πλευρά της- έχει ως αποτέλεσμα την δραματική συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της γειτονικής χώρας.

Όλα αυτά έχουν αυτομάτως οδηγήσει στη σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, κάτι το οποίο διαφαίνεται και στα στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα μ’ αυτά, η Τουρκία έχει υποχωρεί στην 5η θέση -από 2η προηγούμενως- ως προς την απορρόφηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

«Το κυριότερο οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε κυρίως ως αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η ελαχιστοποίηση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων» τονίζεται, χαρακτηριστικά, σε σχετική ενημέρωση του Επιμελητηρίου.

Η λίρα παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κινούμενη στις 7,7748 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, έχασε το 11% της αξίας της, ενώ από την αρχή του 2020 έχει απολέσει πάνω από το 25%.

Σε μια προσπάθεια ανακοπής των πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα, η Άγκυρα έχει δαπανήσει μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, αξίας έως και 220 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το πρόβλημα ρευστότητας θα είναι τόσο μεγάλο, ώστε να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ ή να λάβει σκληρά μέτρα κεφαλαιακών περιορισμών.

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, έχουν επιπτώσεις και στο εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας, όπως και στο ισοζύγιο Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο το 2016 ανερχόταν στα 4,52 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, τα 2,85 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν ελληνικές εξαγωγές και το 1,69 δισεκατομμύριο ευρώ τουρκικές εξαγωγές.

Το 2019, όμως, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν στο 1,97 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 κατρακύλησαν περαιτέρω, υποχωρώντας στα 790 εκατομμύρια ευρώ. Ήτοι μια πτώση της τάξης των 750 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με πέρυσι και 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ σε σχέση με το 2016. 

Αντίστοιχη κάμψη παρατηρήθηκε και στις εισαγωγές από την Τουρκία, οι οποίες από 1,69 δισεκατομμύριο ευρώ το 2016 διολίσθησαν στο πρώτο επτάμηνο του 2020 μόλις στα 870 εκατομμύρια ευρώ. 

Σχετικα αρθρα

Αχτσιόγλου στο MEGA: Βρισκόμαστε μπροστά σε κύμα έκρηξης της ανεργίας

admin

Ακίνητα: Πόσο επηρέασε η πανδημία τις τιμές των ενοικίων – Ποιες περιοχές καταγράφουν αύξηση

admin

Ιταλία : Πάνω από επτά εκατομμύρια νοικοκυριά «τα φέρνουν βόλτα» χάρη στη σύνταξη του παππού

admin

ΔΕΗ : Τι προβλέπει το business plan της Επιχείρησης

admin

«Φρέναρε» η ελληνική αγορά αυτοκινήτου

admin

Διακανονισµός-ανάσα για τους οφειλέτες -Nέες ρυθµίσεις οφειλών στα Ταµεία

admin

ΥΠΟΙΚ: Στο 1,629 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα

admin

Γεωργιάδης : Επιχειρηματικά δάνεια έως 25% του τζίρου

admin

Κίνα: Επεκτείνει την απαγόρευση των ομαδικών τουριστικών ταξιδιών

admin

Φόροι : Πληρωμή ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος μέχρι 30 Οκτωβρίου

admin

ΑΑΔΕ: 71.000 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο

admin

Τηλεργασία : Μέχρι πότε παρατείνεται το μέτρο – Ποιους αφορά

admin

«Κλειδωμένα» παραμένουν δύο στα τρία ξενοδοχεία

admin

10 χρόνια πίσω γυρίζει την οικονομία ο κοροναϊός – Τι λένε οι ειδικοί

admin

Τράπεζα Πειραιώς : Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

admin

ΕΝΦΙΑ : Πώς θα διορθώσετε τα λάθη σας χωρίς πρόστιμο

admin

Οι 10 πιο σημαντικές μεταβολές της ελληνικής κοινωνίας στη δεκαετία 2010-2019

admin

Έρχεται ο νέος «Τειρεσίας» για όλα τα χρέη

admin