Image default
Επιχειρήσεις

Ναυάγιο στις συνομιλίες με τη Veolia λέει η Suez, θα αντισταθεί στην “εχθρική εξαγορά”

Η Suez δήλωσε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απόπειρα εξαγοράς από την ανταγωνίστρια εταιρεία Veolia Environnement ως εχθρική, ακυρώνοντας τις όποιες ελπίδες ότι οι πρόσφατες συζητήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε ένα φιλικό γάμο μεταξύ των δυο γαλλικών γιγάντων.

«Η πρόταση που έγινε, ιδίως το πρώτο βήμα για την αγορά μεριδίου 29,9% της Suez από την Engie, παραμένει εχθρική», έγραψε ο πρόεδρος του Suez Φιλίπ Βαρέν σε σημερινή επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Veolia Αντουάν Φρερό.

Η προτεινόμενη αγορά του μεριδίου αυτού για 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα για τη Veolia, η οποία θέλει να αποκτήσει ολόκληρη την εταιρεία νερού και να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο γίγαντα στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Αυτή η φιλοδοξία προκάλεσε ανησυχία στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 24% της Engie SA και έχει πει ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για συμφωνία.

Η εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών Ardian SAS εργάζεται επίσης για μια προσφορά για μερίδιο Engie, το οποίο έχει την υποστήριξη της Suez.

Οι ομάδες της Ardian εργάζονται το Σαββατοκύριακο σε μια «ενδεικτική» προσφορά που θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες, ανέφερε η Le Journal du Dimanche την Κυριακή, επικαλούμενη τον Ματίας Μπούργκαρτ, επικεφαλής υποδομών της Ardian. Θα χρειαστούν επιπλέον έξι εβδομάδες για να καταλήξει η εταιρεία μια οριστική τιμή, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Εκπρόσωπος της Engie δήλωσε την Κυριακή ότι η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να λάβει απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της στο Σουέζ έως τις 5 Οκτωβρίου.

Η Veolia, η οποία στις 30 Σεπτεμβρίου αύξησε την προσφορά της σε 18 ευρώ ανά μετοχή από 15,5 ευρώ, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι «δεσμεύεται» να μην ξεκινήσει μια εχθρική διαδικασία εξαγοράς της Σουέζ μετά την απόκτηση του μεριδίου από την Engie.

Χαρακτήρισε τις συζητήσεις της με τη διοίκηση της Suez ως «εποικοδομητικές» και είπε ότι παρείχε την εγγύηση για ότι η εξαγορά δε θα είναι εχθρική, όπως ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της Engie ως προϋπόθεση για να εξετάσει αν θα της πουλήσει το πακέτο.

Η Suez, σε ξεχωριστή δήλωση την Κυριακή, χαρακτήρισε το δελτίο τύπου της Veolia «παραπλανητικό» και είπε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών είχαν αποτύχει.

Στην επιστολή του προς τον Φρερό, ο Βαρέν είπε ότι η Suez «έδειξε καλή πίστη και εργάστηκε σκληρά για να βρει μια λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από όλους», αλλά η πρόταση της Veolia δεν ήταν αντίστοιχη.

Ο Βαρέν συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Veolia και τον Πρόεδρο της Engie Ζαν-Πιέρ Κλαμαντιέ για δείπνο την Πέμπτη για να συζητήσουν την προσφορά εξαγοράς της Veolia, ανέφερε το Σάββατο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Βαρέν είπε επίσης στο Σάββατο ότι η κατάσταση με τη Veolia «άλλαξε» και ότι εργαζόταν για να δει αν το σχέδιο εξαγοράς θα μπορούσε να γίνει «αποδεκτό».

Ο Κλαμαντιέ της Engie κλίνει προς αποδοχή της ενισχυμένης προσφοράς 18 ευρώ ανά μετοχή του Suez για το μερίδιο που προσφέρει η Veolia, ενώ παραμένει ασαφές εάν το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την ολοκλήρωση της συναλλαγής Engie – Veolia, καθώς δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλιο.

Σχετικα αρθρα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών “τέλειωσε” τα πενταψήφια της VEOO

admin

Google: 1εκ δολάρια χρηματοδότηση για την Ελλάδα, μέσω του Google.org

admin

Επίλεκτος: Τη Δευτέρα 23/3 συνεχίζεται η Γενική Συνέλευση

admin

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από την Εθνική Τράπεζα

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Εντυπωσιακή αύξηση παραγωγής – κερδοφορίας – 81,6 εκατ. τα κέρδη π.φ το 2019

admin

Handelsblatt: Το καλοκαίρι της απογοήτευσης

admin

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ

admin

Καραμολέγκος: Αγοραστής – μυστήριο για το 9,5% μετά την αποχώρηση Νένδου

admin

Συνεργασία Lamda Hellix με την China Telecom

admin

Πτώση πωλήσεων και EBITDA για τα ΚΑΕ

admin

ΑΔΜΗΕ: Χωρίς δικαίωμα προσωρινού μερίσματος οι μετοχές από 24 Αυγούστου

admin

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ

admin

Καταγγελίες καταναλωτών: Στην κορυφή e-shops, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και τράπεζες

admin

Ρωσία: Ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για κλινικές δοκιμές

admin

Citi: Τιμή-στόχος τα 10 ευρώ για τη μετοχή της Mytilineos

admin

Cosmote: Εκτίναξη σε τηλεφωνία και data την περίοδο του Πάσχα

admin

ΟΠΑΠ: Επιστρέφει σε μετόχους επιπλέον €0,005

admin

Η AΜΒΥΞ αποκλειστικός συνεργάτης της Molson Coors Brewing Company στην Ελλάδα

admin