Image default
Οικονομία

Αναδρομικά συνταξιούχων : Τι θα πάρουν οι δικαιούχοι

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους καθώς την Τρίτη – εκτός απροόπτου – ψηφίζεται στη Βουλή η σχετική διάταξη.

Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι πολύπλοκες τεχνικές εργασίες, που θα καταστήσουν δυνατή την πίστωση αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ μαζί με τις τρέχουσες συντάξεις.

Συνολικά 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα δουν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου συνολικά 1,4 δισ. ευρώ. Σε όλους θα επιστραφούν τα αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου, εκείνοι που είχαν σύνταξη άνω των 1300 ευρώ, θα λάβουν περιορισμένα ποσά σε σχέση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που λάμβαναν ίδια σύνταξη, καθώς θα τους επιστραφεί μόνο μία περικοπή που είχε δεχτεί η σύνταξή τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 1541 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 3878 ευρώ, ενώ συνταξιούχος του δημοσίου με σύνταξη 1595 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 3092 ευρώ. Η διαφορά ορίζεται στα 786 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές. Ωστόσο από την αρχή θα υπάρχει κράτηση υπέρ υγείας, ενώ θα φορολογηθούν κανονικά, και οι φορολογούμενοι θα τα πρέπει να τα συμπεριλάβουν στην φορολογική τους δήλωση, με συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αντίστοιχα έτη των αναδρομικών.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν για το θέμα η Μαρία Βουργάνα, οικονομική συντάκτρια της εφημερίδας «Τα Νέα» και ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος.

Εξηγώντας γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Μπούρλος ανέφερε ότι «Το Ελεγκτικό Συνέδριο που κρίνει τα θέματα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, έκρινε συνταγματική την περικοπή του νόμου 4051. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση, στηριζόμενη σε αυτή τη διαφορετική αντιμετώπιση, προχώρησαν έτσι. Ενώ στον ιδιωτικό τομέα το ΣτΕ έχει βάλει έναν φραγμό από τον οποίο προκύπτει το εντεκάμηνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει βάλει κανένα φραγμό εντεκαμήνου. Κατά την εκτίμησή μου, η νομοθετική ρύθμιση αυτή στην ουσία δεν συνιστά συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, όσο μια πολιτική απόφαση απόδοσης των αναδρομικών και στο δημόσιο».

«Υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι λίγες οι κατηγορίες που παίρνουν δύο συντάξεις. Το υπουργείο θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να αντιμετωπίσει το θέμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το πώς θα δουν οι συνταξιούχοι το τι παίρνουν, ο κ. Μπούρλος είπε ότι «Βλέποντας την εκκαθάριση της μηνιαίας σύνταξης, ξεκινάει με το αρχικό ποσό, και μετά ακολουθούν οι περικοπές. Στις περικοπές αυτές υπάρχει και η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση»

Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά

«Οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα ποσά, χωρίς να παρακρατηθεί φόρος 20% που συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις αναδρομικών. Θα έρθουν όμως του χρόνου οι συνταξιούχοι και θα δουν ότι στη φορολογική τους δήλωση θα έχει εμφανιστεί το ποσό αυτό. Θα έχουν λοιπόν τη δυνατότητα να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να σπάσουν το ποσό που θα εισπράξουν σε δύο έτη, 2015 και 2016», ανέφερε η κ. Βουργάνα.

«Είναι μικτά ποσά, δεν παρακρατείται φόρος κατά την καταβολή, έχουν όμως την κράτηση ασθένειας που είναι 4% για κάποια χρονική περίοδο και 6% για κάποια άλλη», πρόσθεσε ο κ. Μπούρλος.

Παραμένουν σε εκκρεμότητα χιλιάδες δίκες

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένουν χιλιάδες δίκες στις οποίες ενδέχεται να επιδικαστούν μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επιπλέον ποσά θα καταβληθούν μόνο σε όσους έχουν προσφύγει.

Επιπλέον, ως το τέλος του έτους αναμένονται προσφυγές για τη διακοπή της παραγραφής απ’ όσους συνταξιούχους διεκδικούν Δώρα κι επικουρικές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Ιδιοκτήτες απειλούν ενοικιαστές με εξώσεις αν καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο

admin

Παρατείνονται για 6 μήνες οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

admin

Πώς η πανδημία αλλάζει τις συνήθειές μας και την κατανάλωση

admin

Κοροναϊος : Πυρετός συσκέψεων πριν το κρισιμότερο Eurogroup για την ενότητα της Ευρώπης

admin

Airbnb : Μεγάλη ανάκαμψη της ζήτησης – Με ποια κριτήρια κινούνται οι καταναλωτές

admin

Συνήγορος Καταναλωτή : Παραπομπή δύο e-shops για επιβολή προστίμων

admin

Το Παρίσι θέλει αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και το 2021

admin

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικό επιτόκιο δανείσθηκε το Δημόσιο

admin

Cumhuriyet : Προς ιδιωτικοποίηση η ΤΡΑΟ

admin

Οι αλλαγές που φέρνει για εργαζόμενους και εργοδότες νέο ν/σ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Η υψηλή ανάπτυξη στους επτά στόχους του ΥΠΟΙΚ για το 2020

admin

Deutsche Bank: Σε προ Covid εποχή η παγκόσμια ανάπτυξη έως τα μέσα 2021

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Χάθηκαν» 10 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε μέρες

admin

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Πρόταση-βόμβα από τον ΣΕΒ για «δανεισμό εργαζομένων» ανάβει φωτιές

admin

Ο Αλέξανδρος Πατεράκης είναι ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΗ

admin

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα ειδοποιητήρια με μειώσεις στον φόρο

admin

Επιταχύνεται η εξέταση εκκρεμών πολεοδομικών υποθέσεων

admin