Image default
Επιχειρήσεις

Αποκαλυπτήρια για τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Δείτε LIVE

Αυτή την ώρα  στο μουσείο της Ακρόπολης γίνονται τα «αποκαλυπτήρια» της σημαντικής σε μέγεθος αλλά και σημασίας επένδυση στην οποία θα προβεί ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft στη χώρα μας. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith αλλά και τον επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόση Μιχαλόπουλο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure. Το συγκεκριμένο data center που θα δημιουργηθεί στην Αττική αναμένεται να έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1 δισ ευρώ.

Παράλληλα με την επένδυση ενδεχομένως να υπάρξει και ανακοίνωση για μία γενικότερη πρωτοβουλία για την περαιτέρω προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Και αυτό καθώς στην πρόσκληση για τη σημερινή εκδήλωση υπάρχει το λογότυπο «grforgrowth» με υπότιτλο «Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους».

Εξάλλου οι δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας αλλά και της χώρας συνολικά αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των πρότζεκτς που θα προταθούν απ’ την ελληνική κυβέρνηση ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες

Σε κάθε περίπτωση για την επένδυση που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft κρατούσαν επί μήνες. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή έως τώρα, στο παρά ένα των ανακοινώσεων, συνδέεται με το γεγονός ότι υπήρχε ρήτρα εχεμύθειας για τις διαβουλεύσεις.

Από ελληνικής πλευράς το κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις είχε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Επίσης ο υπ. Ψηφιακού Μετασχηματισμού Κυριάκος Πιερακκάκης και ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης εργάστηκαν σημαντικά ώστε να «ευθυγραμμιστεί» η ελληνική πλευρά με βασικούς όρους που έθεσε η αμερικανική πολυεθνική.

Εξάλλου η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες κινήσεις που βελτιώνουν την εικόνα της ως προς την αντιμετώπιση των πνευματικών δικαιωμάτων όπως ο διαγωνισμός για την προμήθεια αδειών λογισμικού της εταιρίας Microsoft, για την κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα η Ελλάδα φέτος διαγράφηκε από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» που τηρούν οι ΗΠΑ και περιλαμβάνει τις χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό στο δημόσιο.

«Μάχη» για τις cloud υπηρεσίες

Επίσης η επιλογή της Ελλάδας από τη Microsoft εκτιμάται πως συνδέεται και με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι το cloud θα είναι η προτιμητέα υποδομή για να «τρέχουν» οι εφαρμογές των φορέων του ευρύτερου Δημοσίου και να αποθηκεύονται τα δεδομένα τους (cloud first policy).

Πέραν όμως του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πλέον ετοιμάζεται για την μεγάλη αλλαγή το cloud κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Microsoft, η Amazon Web Services (AWS), έχει επενδύσει ήδη στη δημιουργία εξειδικευμένου κόμβου (Amazon CloudFront Edge) στην Αθήνα και ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα.

Άλλες δύο επενδύσεις φέτος της Microsoft

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η τρίτη επένδυση στην οποία θα προβεί φέτος στη χώρα μας η Microsoft. Τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Smith στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αξιοποίηση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR).

Τρεις μήνες μετά η πολυεθνική ανακοίνωνε την εξαγορά της Softomotive, μίας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με σημαντική παρουσία στην Αθήνα. Το τίμημα δεν είχε ανακοινωθεί με τις πληροφορίες, όμως, να κάνουν λόγο για 150 εκατ. δολάρια. Η Softomotive διατηρεί στην Αθήνα ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τον τομέα του robotics process automation (RPA) με 100 εργαζόμενους περίπου, το οποίο η Microsoft είχε δηλώσει ότι θα αναπτύξει ώστε να το καταστήσει κέντρο ανάπτυξης RPA.

 

 

Σχετικα αρθρα

FG Europe: Με ποσοστό 97,54% η Silaner μετά τη Δημόσια Πρόταση

admin

Στις 20 Φεβρουαρίου η ΓΣ της Folli Follie

admin

Aπoχωρεί από την Beat o ιδρυτής της Νίκος Δρανδάκης

admin

ΓΕΚ–Τέρνα: Πάνω από 700 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 2,8-2,75%

admin

ΕΤΕ: «Τρέχει» διαγωνισμός για πώληση NPLs 400 εκατ. στην Κύπρο

admin

Intracom Defense: Νέα προμήθεια WiSPR για το γερμανικό στρατό

admin

Flexopack: Στα €3,49 εκατ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Airbus: «Κόβει» 15.000 θέσεις εργασίας μέχρι το καλοκαίρι του 2021

admin

Oμιλος Υγεία: Η πρώτη νοσοκομειακή μονάδα που θα διαθέτει Cell & Gene Therapies

admin

Η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί την ηγετική της θέση στην ασφαλιστική αγορά

admin

Manchester United: Καλείται να επιστρέψει 15 εκατ. λίρες από τηλεοπτικά δικαιώματα 

admin

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ενώνει δυνάμεις με την ΜΕΒΓΑΛ

admin

Σελόντα: Ελαβε πιστοποίηση «Fish from Greece»

admin

Διακρίθηκε ως κοινωνικά υπεύθυνος Οργανισμός η Ευρωπαϊκή Πίστη

admin

Ρωσία: Μόνο τα φαρμακεία θα πωλούν μάσκες και είδη προστασίας, αποφάσισε η κυβέρνηση

admin

Εργο οδοφωτισμού για τον Δήμο Βόλου ανέλαβε η Mytilineos

admin

Johnson & Johnson: Καλύτερα του αναμενομένου έσοδα και κέρδη στο α΄ τρίμηνο

admin

Επένδυση €1,2 εκατ. στην Convert Group από το Uni.Fund

admin