Image default
Οικονομία

Ορατότης μηδέν στον χειμερινό τουρισμό

--

Με το βλέμμα στην Αττική και τους λοιμωξιολόγους πορεύονται οι Έλληνες ξενοδόχοι που διαχειρίζονται ξενοδοχεία σε χειμερινούς προορισμούς. Ένα lockdown στην Αττική ανάλογα με το πότε θα γίνει θα επηρεάσει πολλαπλώς τους προορισμούς που περιμένουν κυρίως Αθηναίους για να κάνουν «ταμείο» στην πιο δύσκολη και κυρίως αβέβαιη σεζόν που έχουν ζήσει ποτέ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ένα lockdown στην Αττική στην αρχή της σεζόν και μια υποχώρηση στη συνέχεια της πανδημίας μαζί με την ανάκληση του lockdown θα ενισχύσει τις τάσεις «απόδρασης» από το κλεινόν άστυ. Αντιθέτως μια πανδημία στην καρδιά της χειμερινής σεζόν θα ισοδυναμεί με καταστροφή για μια σειρά κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς.

Προς το παρόν, πάντως, οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις αναφορικά με τη χειμερινή σεζόν. Δειλά-δειλά κάτι πάει να καταγραφεί, αλλά όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και ειδικότερα στην Αττική. «Μας απασχολεί η πορεία του covid-19 στην Αθήνα, γιατί από εκεί προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών», μας επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Καλάβρυτα


Πάντως, προσθέτει ο κ. Δαφαλιάς, κάποια τηλεφωνήματα αναφορικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων γίνονται, αλλά καθαρά σε διερευνητικό επίπεδο.

Ο κ. Δαφαλιάς, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση του ξενοδοχειακού κλάδου, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα, όμως ίσως το καλύτερο θα ήταν να δώσει μία εφάπαξ αποζημίωση, με βάση τις απώλειες τζίρου που είχαν οι μονάδες, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών με τους αγρότες. Σε πολλά από τα προγράμματα, όπως π.χ. το ΤΕΠΙΧ, πολλές μονάδες δεν μπήκαν γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Η εφάπαξ αποζημίωση και οι επιδοτήσεις εισφορών ίσως θα ήταν δύο περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα, σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς.

Αρκαδία


 «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη για τη χειμερινή περίοδο, αναφέρει στη «Ν» και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κώστας Μαρινάκος. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς το άνοιγμα της σεζόν από το τέλος Οκτωβρίου καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την επιστημονική απάντηση, αν υπάρξει, κατά του κορωνοϊού. Η Πελοπόννησος πάντως τη θερινή περίοδο στηρίχθηκε πολύ στους Έλληνες τουρίστες, προσθέτει ο κ. Μαρινάκος και με την ιδιότητα του προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου. Ελπίζουμε ότι ο Έλληνας θα μας στηρίξει και τη χειμερινή σεζόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη θερινή περίοδο η μείωση του τζίρου του τουρισμού στην Πελοπόννησο έφτασε το 70%, ενώ από τις 1.000 ξενοδοχειακές μονάδες λειτούργησαν οι 700. Κατακόρυφη πτώση είχαμε και στις θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 15.000, ενώ τα προηγούμενα έτη ανέρχονταν σε 25.000.

Πήλιο


Όσο υπάρχει ανησυχία, η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Για το Πήλιο είναι ακόμη πολύ νωρίς να κάνουμε λόγο για ζήτηση εν όψει του χειμώνα, προσθέτει. Μεμονωμένοι επισκέπτες καταγράφονται αλλά είναι λίγοι, σημειώνει. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν ο προορισμός ετοιμάζει κάποιες προωθητικές ενέργειες ή προσφορές προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστικός, ο κ. Ζαφείρης απαντά ότι πολλά ετοιμάζονται, ωστόσο θα εκτελεστούν εφόσον διαπιστώσουμε ότι αξίζει ο κόπος. Διαφορετικά θα «καούν», προσθέτει. Η απάντηση αυτή είναι ενδεικτική της αβεβαιότητας που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο αναφορικά με την πορεία της χειμερινής περιόδου λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής χαρακτηρίζει ως θετικά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ή υλοποιηθεί μέχρι τώρα, αλλά ζητά πιο μόνιμες ρυθμίσεις. «Είναι καλό που η κυβέρνηση σπρώχνει προς τα πίσω με περιοδικές ρυθμίσεις τις οφειλές μας, όμως τώρα θα πρέπει να ληφθούν πιο μόνιμα μέτρα για να έχει καθαρή ορατότητα και ο ξενοδόχος» σημειώνει.

Δράμα


Για τον νομό Δράμας η ορατότητα για τη χειμερινή περίοδο είναι περιορισμένη, καθώς πολλά πράγματα είναι ακόμη «στον αέρα». Δεν γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσει φέτος η «Ονειρούπολη», όπως επίσης αν θα λειτουργήσει και πώς το χιονοδρομικό κέντρο. Συνεπώς ό,τι και να πούμε είναι προκινδυνευμένο, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας, μεταφέροντας και αυτός την ανησυχία του για μία πολύ αρνητική χρονιά.

Οι ξενοδόχοι και γενικότερα ο τουριστικός τομέας ζητά την κυβερνητική στήριξη τουλάχιστον μέχρι την αρχή της άνοιξης, τονίζει ο κ. Καλλίας, προσθέτοντας ότι οι μονάδες 12μηνης λειτουργίας στην περιφέρεια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς ούτε συνέδρια θα γίνουν ούτε εμπορικοί αντιπρόσωποι πραγματοποιούν πλέον επισκέψεις, ούτε Έλληνες του τριημέρου έχουμε.  

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: Η επιστροφή της ναπολιτάνικης Καμόρας

admin

Σημαντική επιτάχυνση στην έκδοση οικοδομικών αδειών φέρνει η e-poleodomia

admin

Νέες τιμές στα φάρμακα χωρίς αυξήσεις αλλά με μειώσεις

admin

Αυτά είναι τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους – Δείτε αναλυτικά

admin

Ιταλία : Μείωση του ΑΕΠ έως 13% βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης – «Ευκαιρία» το Ταμείο ανάκαμψης

admin

Μάριο Σεντένο : Δύσκολη η κατάσταση στην Ευρωζώνη – Βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση

admin

H Τράπεζα της Ελλάδος ενισχύει με 779 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του κράτους

admin

Ημέρα της Γης και κοροναϊός: Πιέσεις για αντιμετώπιση του σοκ με «πράσινη ανάκαμψη»

admin

Η Κομισιόν στέλνει ηχηρά μηνύματα για την οικονομία

admin

ΕΛΠΕ: Ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις με υψηλή κερδοφορία το β΄τρίμηνο

admin

Πανδημία κοροναϊού στα χρηματιστήρια – Βυθίστηκε και η Wall Street

admin

Τουρισμός : Στην «εντατική» με ζημίες 10 δισ. ευρώ

admin

WSJ: Πώς η Ελλάδα έγινε η «φωτεινή εξαίρεση» της μεταποίησης

admin

Η επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας στην οικονομία αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη

admin

Wall Street : Άλμα άνω του 9% έφερε το διάγγελμα Τραμπ

admin

Brexit : Η ΕΕ εκκινεί νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας

admin

Τελευταία ευκαιρία αξιοποίησης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας

admin

Ψηφιοποιείται η φορολογική ενημερότητα για τις πληρωμές από το Δημόσιο -Με απόφαση Πιερρακάκη

admin