Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Από το χείλος της χρεοκοπίας στο success story – Οι 14 μήνες που άλλαξαν την πορεία της

Όταν το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση παραλάμβανε την ΔΕΗ γνώριζε ότι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αποτελεί το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία. Δεκατέσσερις μήνες μετά η Επιχείρηση όχι μόνο δεν απέφυγε τον κίνδυνο της κατάρρευσης  αλλά αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα επιτυχημένου επιχειρηματικού μετασχηματισμού αφού κατάφερε να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και να βάλει τα θεμέλια για την δημιουργία μιας νέας σύγχρονης επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας διεθνούς εμβέλειας.

Όπως δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής κουλτούρας της ΔΕΗ, η εταιρεία αποτελεί ένα αθόρυβο success story που αποδεικνύει πώς μια κρατική εταιρεία μπορεί από τις ζημιές  και τα χρέη να γυρίσει στη λειτουργική κερδοφορία όταν έχει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και τους κατάλληλους ανθρώπους.

Και φάνηκε ότι η εταιρεία διαθέτει και από τα δύο σε συνδυασμό φυσικά με την πολιτική βούληση να αλλάξουν καθεστωτικές νοοτροπίες. Η επιλογή του νεόκοπου μάνατζερ κ. Γιώργου Στάσση από την Ιταλική ENEL στο τιμόνι της εταιρείας έδωσε το σήμα της μεγάλης στροφής της επιχείρησης στην πράσινη ανάπτυξη, την οποία επιβεβαίωσε και χθες η διοίκηση ξεδιπλώνοντας τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Από  μερίδιο 3% στον τομέα των ΑΠΕ, στόχος είναι να φτάσει κοντά στο 20% το 2024 και να ξεπεράσει το 1 γιγαβάτ έως το 2023 μέσα από μία δεξαμενή έργων δυναμικότητας 6 γιγαβάτ.

Στις αρχές του 2019, σημείωσε ο κ. Στάσσης, ο ορκωτός ελεγκτής είχε προειδοποιήσει για πρόβλημα  βιωσιμότητας της εταιρείας. Σήμερα η ΔΕΗ εξυγιαίνεται. Περπατά γερά στα πόδια της.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε ζημίες 318,4 εκατ. ευρώ αλλά φέτος εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 51,2 εκατ. ευρώ και η μετοχή της, η οποία είχε απαξιωθεί πλήρως, σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού, με ενίσχυση της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Η νέα ΔΕΗ εξασφαλίζει παράλληλα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας».

Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, το 2017 η παραγωγή της εταιρείας από λιγνίτη ήταν 31 τεραβατώρες και 10 τεραβατώρες το 2019. Το 2020 η λιγνιτική παραγωγή εκτιμάται ότι θα κλείσει στις 5,5 τεραβατώρες, ενέργεια που  αντιστοιχεί μόλις στο 10% της κατανάλωσης της χώρας. Για να φτάσει όμως η ΔΕΗ σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να γίνουν αποφασιστικά βήματα και γενναίες μεταρρυθμίσεις.

«Το ζήτημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί αμέσως γιατί η αρνητική πορεία της ΔΕΗ θα σήμαινε κατάρρευση της χώρας» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας τα έκτακτα μέτρα διάσωσης της ΔΕΗ: την επιλογή της νέας διοίκησης, την αύξηση των τιμολογίων, την απαλλαγή από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου που έδινε στην διοίκηση όλα τα  περιθώρια να κινηθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα από ευέλικτες διαδικασίες στον τομέα των προμηθειών, στις προσλήψεις  στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, στην άρση της μονιμότητας και φυσικά το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου για την ανανέωση του προσωπικού.

Αυτή η αλλαγή τους τελευταίους 14 μήνες αποτυπώνεται στην ίδια την ΔΕΗ. Χάρη στις νέες κινήσεις είναι οριακά κερδοφόρα, εκτοπίζοντας σταδιακά τον λιγνίτη από το ενεργειακό της μείγμα και επενδύοντας μεθοδικά και οργανωμένα στις ΑΠΕ γίνεται ξανά ανταγωνιστική. Ήδη, έχουν σφραγιστεί οι μονάδες 1 και 2 στο Αμύνταιο, ο προγραμματισμός της απολιγνιτοποίησης έρχεται όλο και πιο μπροστά καθώς θα επισπευστεί το σφράγισμα κατά 6 μήνες και για την Μεγαλόπολη 3 και η ΔΕΗ συμμαχεί με διεθνή μεγαθήρια, όπως η Γερμανική RWE στο δρόμο για την κατάκτηση των ΑΠΕ.

Το νέο λογότυπο της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε χθες σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην πορεία των 70 ετών της επιχείρησης ηλεκτρισμού και θα συνοδευτεί και με τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας αλλά και μεγάλες επενδύσεις στα έξυπνα δίκτυα και την ηλεκτροκίνηση με την εγκατάσταση άμεσα 1.000 φορτιστών και 10.000 το επόμενο διάστημα.

Όπως ανακοινώθηκε από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου προσφέρεται δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες της εταιρείας με διπλασιασμό της έκπτωσης συνέπειας από 5 ευρώ στα 10 ευρώ.

Επιπλέον θα παρέχεται  έκπτωση 8% στους ευάλωτους καταναλωτές και αντίστοιχη έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις  με καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες. Ταυτόχρονα, διπλασιάζεται και η έκπτωση όσων λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό e- bill, ενώ η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται δωρεάν σε ένα νέο νούμερο, το 800.900.1000 .

Την ίδια στιγμή αλλάζουν πρόσωπο και τα 24 καταστήματα σε όλη τη χώρα της εταιρείας, τα οποία  θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 8 το βράδυ ενώ σε 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού χωρίς αναμονή.

Το ταξίδι της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση  έχει ακόμη πολύ δρόμο αλλά η προσπάθεια αναγέννησής της που ξεκίνησε πριν 14 μήνες, θα συνεχιστεί και η ΔΕΗ θα γίνει πρότυπο σύγχρονης εταιρείας διεθνούς εμβέλειας.

Σχετικα αρθρα

Διάκριση για Μινεττα Ασφαλιστική στα European Business Awards

admin

ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Εξασφάλισε συμμετοχή σε τέσσερα νέα έργα ενεργειακών υποδομών και ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 483 εκατ. ευρώ

admin

Vodafone: Νέα εποχή στην κινητή, απελευθερώνοντας τα data στα νέα εμπορικά της προγράμματα

admin

Cosmote: Απεριόριστα data στο κινητό από Black Friday μέχρι και Cyber Monday

admin

Profile: Προχωρά σε πώληση του 4,96% μέσω private placement

admin

Folli Follie: Ματαιώθηκε η Γενική Συνέλευση της 31ης Ιανουαρίου 2020

admin

Lufthansa και Turkish Airlines βάζουν «λουκέτο» στη θυγατρική τους SunExpress Germany

admin

Η ακτινογραφία των μικροπιστώσεων – Ο θεσμός που «γεννά» success stories

admin

Αύξηση τζίρου και ζημιές για την Aegean στο εξάμηνο

admin

EUROXX Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ: Μη διανομή μερίσματος λόγω ζημιών στη χρήση 2019

admin

Κλειστές ελέω κορωνοϊου 205.984 επιχειρήσεις, με 1.063.098 εργαζόμενους

admin

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της Νίκας

admin

Θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό; Mε ένα κλικ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης -ΣΕΤΕ για τον τουρισμό

admin

Audiovisual: Πενταετές πλάνο και στο… βάθος placement

admin

Μεγάλο project στις ζωοτροφές εξετάζει η Λανακάμ

admin

Λεκκός (Πειραιώς): Αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση των εξαγωγών

admin

Ξεκίνησαν οι εργασίες σε Αττική και Ηράκλειο για τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης

admin