Image default
Τράπεζες

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Ορατές οι πρώτες επιπτώσεις του covid-19

Οι πρώτες ενδείξεις για την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο covid-19 αποτυπώνονται στα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) για το β’ τρίμηνο του έτους.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της οι δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών διατηρήθηκαν σε  καλά επίπεδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι, η κρίση αρχίζει να επηρεάζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Με το κόστος κινδύνου να έχει αυξηθεί, η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου ακολούθησε πτωτική πορεία.

Συγκεκριμένα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης σε 14,7%, ανακτώντας τις μισές απώλειες που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο. Η άνοδος των δεικτών κεφαλαίου υποστηρίχθηκε από τη μείωση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (Risk Weight Assets- RWAs), η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων, σε ρυθμιστικά μέτρα όπως οι αλλαγές στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο δείκτης μόχλευσης συρρικνώθηκε ελαφρώς, από 5,2% το α’ τρίμηνο σε 5,1%, λόγω της αύξησης του συνολικού ενεργητικού. Η πτωτική τάση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, παρά την αύξηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, δείχνει επίσης ότι οι συντελεστές στάθμισης των νέων ανοιγμάτων τείνουν να είναι χαμηλότεροι, όπως για παράδειγμα για καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες και εγγυημένα δάνεια, στοιχεία που ήταν οι βασικοί παράγοντες για την αύξηση των δανείων το β’ τρίμηνο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) σταμάτησαν την πολυετή πτωτική τους τάση, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, λόγω της αύξησης των συνολικών δανείων και προκαταβολών, ο δείκτης NPL παρέμεινε περίπου σταθερός. Ο δείκτης ρυθμίσεων αυξήθηκε ελαφρώς από 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο σε 2%. Ο αντίκτυπος της αύξησης των ανοιγμάτων μετριάστηκε λόγω της αύξησης των συνολικών δανείων. Το κόστος κινδύνου παρέμεινε επίσης αυξημένο κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Το μερίδιο των δανείων του Σταδίου 2 αυξήθηκε από 7% το πρώτο τρίμηνο σε 8,2% το δεύτερο τρίμηνο. Στο μέλλον, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνει ο βασικός κίνδυνος εν μέσω της κρίσης που σχετίζεται με το Covid-19, επισημαίνει η ΕΒΑ.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) μειώθηκε περαιτέρω σε 0,5% από 1,3% το α’ τρίμηνο. Ενώ οι αυξημένες προβλέψεις ήταν ο βασικός μοχλός της συρρίκνωσης της κερδοφορίας, μειωμένα ήταν επίσης τα καθαρά έσοδα από τόκους καθώς και τα έσοδα από προμήθειες. Ο λόγος κόστους προς έσοδα (CIR) μειώθηκε σημαντικά από 71,8% σε 66,7%. Οι αυξημένες προβλέψεις πιθανότατα θα αποτελέσουν το βασικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών, με τις απομειώσεις λόγω Covid-19 να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο.

Τα έσοδα ενδέχεται επίσης να παραμείνουν υπό πίεση, καθοδηγούμενα από το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου και τον νέο δανεισμό με κρατική εγγύηση, το οποίο πιθανώς χορηγείται με χαμηλότερα επιτόκια από ό, τι παρόμοια μη εγγυημένα δάνεια. Η αναζωπύρωση του κόστους παραπτώματος αποτελεί μόνιμο κίνδυνο, κυρίως σε περιόδους κρίσης. Οι τράπεζες ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που σχετίζονται με το κόστος αναδιάρθρωσης ή την ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογία, πληροφορική και επικοινωνία (ΤΠΕ), στοχεύοντας στην ενίσχυση της  ψηφιακής τραπεζικής.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Τελειώνει η «μάχη» για το project Neptune

admin

Τράπεζες: Αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων στα NPEs

admin

Τράπεζες: «Χρειάζεται σκληρή δουλειά η μείωση των NPEs»

admin

Στην Copernicus το 75% της εταιρείας διαχείρισης δανείων της A&M στην Ελλάδα

admin

Στα €94 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα εικόνα μετά την ολοκλήρωση του deal με Intrum

admin

ΕΕΤ: Οι χρεώσεις των τραπεζών στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Wells Fargo: Βουτιά 55% στα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019

admin

Εθνική Τράπεζα: Στις 31/7 η ΓΣ για αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

admin

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών

admin

Citigroup: Οι τιμές-στόχοι για ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

JP Morgan: Πολλά υποσχόμενος ο Ηρακλής για τις τράπεζες

admin

Μειώνονται τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια

admin

PwC:Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενόψει μοναδικών, στα χρονικά, αλλαγών

admin

Eurobank: Γιατί υποχωρεί ο τζίρος στο λιανεμπόριο

admin

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Το αρνητικό euribor μειώνει τις δόσεις των δανείων

admin

Καταργεί την προμήθεια επανέκδοσης PIN χρεωστικών καρτών η Eurobank

admin