Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η Ιταλία στα όρια του οικονομικού πανικού

Η Ιταλία αρχίζει να σχεδιάζει για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της εάν η πανδημία του κοροναϊού επιδεινωθεί σημαντικά.

Στην χειρότερη περίπτωση, η ιταλική κυβέρνηση βλέπει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να πέφτει 10,5% φέτος και να επεκτείνεται μόνο 1,8% το 2021, σύμφωνα με ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στην κατοχή του -.

Το σενάριο βασίζεται σε μια μελέτη της Oxford Economics για να περιγράψει τον αντίκτυπο μιας ανανεωμένης επιδημίας ιών στην παγκόσμια οικονομία.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Giuseppe Conte υπέγραψε το προσχεδιο προϋπολογισμού αργά τη Δευτέρα. Το βασικό σενάριό της προβλέπει ότι η οικονομία θα επεκταθεί 5,1% το 2021, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί σε 6% όταν ληφθούν υπόψη τα κίνητρα της κυβέρνησης.

Η διοίκηση της Ρώμης προβλέπει σταδιακή μείωση του λόγου του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τα επόμενα χρόνια, με στόχο το 151,2% το 2023, σύμφωνα με το έγγραφο που ενέκρινε η κυβέρνηση.

Αυτό αναμένεται να πέσει κάτω από το επίπεδο προ πανδημίας έως το τέλος της δεκαετίας,όπως εκτιμάται.

Η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια νέα αύξηση στα επίπεδα νοσηλείας και να αναγκαστεί να επιβάλει περιορισμούς που θα επέστρεφαν την οικονομία σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με το έγγραφο. Σε αυτό το σενάριο, η μαζική διανομή εμβολίων δεν θα ξεκινήσει μέχρι το δεύτερο μισό του 2021.

«Με ένα άλλο lockdown, η οικονομική συρρίκνωση θα μπορούσε εύκολα να είναι 15%», δήλωσε ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG Markets.

Οι προοπτικές θέτουν τις βάσεις για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2021, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο έως το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση του Conte αγωνίζεται να σώσει μια οικονομία που πλήττεται από την πανδημία και ένα αυστηρό εθνικό κλείδωμα καθώς προετοιμάζει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της επανεμφάνισης λοιμώξεων.

Η κυβέρνηση θέτει επίσης στόχο να μειώσει το έλλειμμα της Ιταλίας στο 3% του ΑΕΠ έως το 2023, αφού το είδε στο 10,8% φέτος.

Η Ιταλία πρόκειται να λάβει έως και 209 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Οικονομικών Roberto Gualtieri δεσμεύθηκε να αποκαλύψει έναν «σημαντικό» μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωση του χρέους της χώρας, που ανήλθε στο 134,7% στα τέλη του 2019.

Σχετικα αρθρα

Προσεχώς εκτίναξη στην αγορά των έξυπνων φορετών συσκευών

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με πτώση 0,29%

admin

Εγκρίθηκε κονδύλι 31,5 εκατ. ευρώ για το επίδομα στέγασης

admin

Οι Αμερικανοί επενδύουν πολλά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

admin

Η πασιφιστική Γερμανία αψηφά την εθνικιστική παλίρροια της Ευρώπης

admin

Μακρόν όπως… Ομπάμα

admin

ΙΟΒΕ : Βουτιά δέκα μονάδων στις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία τον Μάιο

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Επιδοτήσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα – Τα ποσά που εξετάζει η κυβέρνηση

admin

Βουλή: Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης η μη διενέργεια δαπάνης

admin

Με νέα πτώση έκλεισε το ΧΑ

admin

Πτώση 3.8% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας τον Ιούνιο του 2020 συγκριτικά με το ΄19

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Τα 10 κλειδιά για γλιτώσετε πρόστιμα και επιβαρύνσεις

admin

Πτώση 0,41% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρηματιστήριο: Μικρά «ανάσα» μετά την ελεύθερη πτώση της Πέμπτης

admin

Handelsblatt: Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία

admin

Ανάκαμψη, αναθεώρηση και αναδιανομή

admin

Στα ύψη τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρωζώνη

admin