Image default
Πολιτική

Καταδίκη της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή – «Κορεό» από τον ΣΥΡΙΖΑ – Δείτε βίντεο

Ομόθυμη καταδίκη της Χρυσής Αυγής και ευχή να υπάρξει δίκαιη και αποφασιστική καταδίκη της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης εξέφρασε η Βουλή ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης της τελικής δικαστικής απόφασης.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελ. Λύσης και ΜεΡΑ25 εξέπεμψαν ισχυρό μήνυμα καταδίκης του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, του φασισμού και του αντισημιτισμού και επιβεβαίωσαν πως με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συγκροτούν μέτωπο απέναντι σε κάθε απειλή της Δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία για το καταδικαστικό μήνυμα ανήκει στον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ αμέσως μετά το τέλος της τοποθέτησής του, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχημάτισαν την φράση «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ» με υψωμένες κάρτες.

Καταδίκη Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Τσακαλώτος: Πρέπει αύριο να αποδοθεί Δικαιοσύνη

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε: «Αύριο δεν είναι μια κανονική ήμερα. Αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, στην Ευρώπη, παγκοσμίως. Θα πούνε κάτι πως η νομοθετική εξουσία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη δικαστική. Υπάρχουν μέρες που δε μπορεί να σιωπά κανείς. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Πρέπει αύριο να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι μετανάστες που σε όλη την Ευρώπη είναι θύματα ναζιστικής, εγκληματικής δράσης. Πρέπει να δικαιωθούν και ο Δανιήλ Αλαλούφ, ο Ζακ Βεντούρα και οι άλλοι 6 βουλευτές που έχουμε το μνημείο έξω από την Ολομέλεια, οι 8 Εβραίοι βουλευτές που χάσανε τη ζωή τους στο Άουσβιτς και στα άλλα κρεματόρια των ναζιστών. Όπως πρέπει να δικαιωθούν και όλοι αυτοί που φορέσανε κίτρινο αστέρι, όλοι αυτοί που φορέσανε κόκκινο τρίγωνο ή ροζ τρίγωνο. Αύριο δεν είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Όλη η Ευρώπη μας κοιτάει. Μας κοιτάει για να δώσουμε ένα χτύπημα στο ναζισμό και είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες εδώ μέσα θέλουν να δοθεί ένα χτύπημα στο ναζισμό γιατί όλοι και όλες λέμε “Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός” και ποτέ δε μπορούμε να σιωπάμε σε μια τέτοια συγκυρία».

Λιβανός: Υπάρχει τείχος Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό – Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Σπήλιος Λιβανός είπε «καταδικάζουμε κάθε μορφή φασισμού. Καταδικάσαμε και πολεμήσαμε μέσα και έξω από την Βουλή το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής με όλους τους τρόπους. Όταν η ΝΔ με ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει για να οδηγήσει τους εγκληματίες στην φυλακή. Στήριξε την δικαιοσύνη για να συνεχίσει το έργο της. Είμαστε όλος ο δημοκρατικός κόσμος μαζί. Τείχος δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό και ναζισμό. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε την ΧΑ όχι μόνο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις επιθέσεις σε έλληνες και μετανάστες και στο ΠΑΜΕ. Την καταδικάζουμε για την γενεσιουργό της θέση να δολοφονήσει την Δημοκρατία. Θα είμαστε στον κοινό αγώνα κατά του φασισμού και υπέρ της Δημοκρατίας».

Λοβέρδος: Έχουμε πίστη στην Δικαιοσύνη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε πως «ο όρος Δημοκρατικό Τόξο κατοχυρώθηκε από την Βουλή το 2012 με πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου». Ο ίδιος σημείωσε σε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις βγαίνουν στα Δικαστήρια και όχι από τα πολιτικά κόμματα και τα κοινοβούλια. Με πίστη στην Δικαιοσύνη αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα. Δεν θέλουμε ως κοινοβούλιο να επηρεάσουμε τους δικαστές για τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι θα κρίνουν με βάση τους δικούς τους κανόνες».

Παφίλης: Οποιαδήποτε άλλη απόφαση πλην αυστηρής καταδίκης θα είναι απαράδεκτη

Την λαϊκή απαίτηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Είναι λαϊκή απαίτηση οι ναζί εγκληματίες να μπουν στην φυλακή και να καταδικαστούν με ανώτατες ποινές και όχι με την απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως που αθωώνει την ΧΑ υιοθετώντας την επιχειρηματολογία τους λες και είναι στέλεχος της» είπε για να τονίσει ότι «Ολοι θα είμαστε στο Δικαστήριο αύριο με τεράστια κινητοποίηση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα είναι απαράδεκτη και θα την αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Χήτας: Να αφουγκραστεί την κοινωνία η Δικαιοσύνη

«Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε το τέλος μιας πολύ σκοτεινής περιόδου. Με μεγάλη χαρά περιμένουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία και να παραδειγματιστούμε όλοι. Και η κοινωνία που έχει ένα κομμάτι της ευθύνης καθώς την έβαλε στην Βουλή και γτοπολιτικό σύστημα που οδήγησε ένα μέρος του κόσμου να ψηφίσει την Χρυσή Αυγή. Και η δικαιοσύνη είναι κομμάτι της κοινωνίας την οποία πρέπει να αφουγκράζεται. Δεν μπορεί να μην δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο σε αυτούς που υμνούν τον φασισμό» είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης.

Μπακαδήμα: Εκφράζουμε την βούληση του λαού

Την ανάγκη συγκρότησης «Τείχους Δημοκρατίας» επισήμανε και η εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα. «Πρέπει όλοι να δημιουργήσουμε τείχος που θα κρατά εκτός την ΧΑ και κάθε άλλο παρόμοιο μόρφωμα. Αύριο θα είμαστε όλοι εκεί όχι γιατί θέλουμε να επηρεάσουμε την Δικαιοσύνη αλλά γιατί ως εκπρόσωποι του λαού οφείλουμε να εκφράσουμε την βούλησή του».

Ζαββός: η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε φαινόμενο φασισμού και αντισημιτισμού

Τέλος, από την πλευρά της κυβέρνησης ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός υπογράμμισε «η αναφορά του κ. Τσακαλώτου αγγίζει σημαντικές ευαίσθητες χορδές για όσους ζήσαμε στο πετσί μας και τον φασισμό και γνωρίζουμε τι σημαίνει. Η κυβέρνηση καταδικάζει και το φαινόμενο φασισμού, ναζισμού και του αντισημιτισμού. Σε μια Δημοκρατία υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Το κοινοβούλιο εδώ που χτυπά η καρδία της Δημοκρατίας στέλνει τα μηνύματά του και αυτό αποτελεί υποχρέωσή του. Όμως η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα καθώς έτσι εξασφαλίζεται η ευνομούμενη πολιτεία. Η υπόθεση της καταπολέμησης φασισμού απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση».

Ειδήσεις σήμερα: Γεωργιάδης: «Δεν θα κλείσει η εστίαση στην Αττική»Τι φέρνει στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

ΔΕΗ: Οι 14 μήνες που άλλαξαν την πορεία προς την χρεοκοπία και οδήγησαν στο success story

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Στην Ευρώπη με θεωρούν τον πιο Ευρωπαίο Έλληνα, στην Ελλάδα τον πιο Έλληνα Ευρωπαίο

admin

Αναγνωρίστηκε ο «καρατέκα» του ΠΑΜΕ που χτύπησε αστυνομικό των ΜΑΤ

admin

Τσιάρας για τη βλασφημία των θείων: Θέλουμε να διαφυλάξουμε τις ελευθερίες των πολιτών

admin

ΚΙΝΑΛ: Εθνική απαίτηση η οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

admin

Αντώνης Λιβάνης: Η εθνική αντίσταση, οι επιχειρήσεις και η φιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου

admin

Διαψεύδει η Αθήνα τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα – Τι απαντά σε Στόλτενμπεργκ

admin

Το σαρδάμ του Τσίπρα για «εκλογές στο τέλος της δεκαετίας»

admin

Χαρακόπουλος: «Η Εκκλησία, αρμός διατήρησης της εθνικής συνείδησης»

admin

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Η προσπάθεια συνεχίζεται

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Καλά ξεμπερδέματα με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών

admin

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Στοίχημα η συνεργασία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

admin

Times: Το παιχνίδι της Τουρκίας είναι θανατηφόρο και ο Τζόνσον το γνωρίζει καλά

admin

Κορωνοϊος-Μαξίμου: Τη Δευτέρα το ολοκληρωμένο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας

admin

Όταν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ φώναζε… το 2019 ότι ο Ποινικός Κώδικας ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

admin

Τσίπρας: «Θα βρεθούμε σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης»

admin

Live – Μητσοτάκης: «Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης»

admin

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Τρίτο προσχέδιο κατέθεσε ο Μισέλ

admin

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την οικονομία

admin