Image default
Οικονομία

Αφορολόγητο : «Χρυσές» αποδείξεις θα µετρούν διπλά για να µειωθεί η φοροδιαφυγή

Πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και την περιστολή της φοροδιαφυγής με όπλο τις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πολλές από τις οποίες θα μετράνε διπλά για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, πρόκειται να καταθέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου από τις αρχές του νέου έτους να αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το νέο σύστημα συλλογής

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στη λίστα που ετοιμάζεται και θα σταλεί άμεσα στην ΕΕ περίοπτη θέση θα έχει ένα νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων όπου θα παρέχονται επιπλέον κίνητρα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων να τις ζητούν από κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα, πέραν του ότι θα μετρούν διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου, θα μειώνουν κατά ένα ποσοστό το δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου και άρα θα του εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου.Το ποσοστό της μείωσης από το εισόδημα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα μπορούσε να φθάσει σε ποσοστό ακόμα και 20-25%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν για παράδειγμα κάποιος επισκεφθεί έναν γιατρό και λάβει απόδειξη 100 ευρώ, το 25% αυτής της απόδειξης, δηλαδή 25 ευρώ, θα μειώσει το δηλωθέν εισόδημά του. Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει εισόδημα που φορολογείται με τον νέο ανώτατο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή με 44%, τότε θα απολαύσει μείωση φόρου κατά 11 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών να δημιουργήσει ένα επιπλέον κίνητρο στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις, ώστε να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Και σπίτια στη νέα φορολοταρία

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων και η πρόταση βάσει της οποίας αν κάποιος συγκεντρώνει αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, αυτές να λαμβάνονται υπόψη στη νέα φορολοταρία που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία πέρα από μεγάλα χρηματικά ποσά που θα κληρώνει κάθε μήνα θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπερτυχερό να κερδίζει κάθε τρεις μήνες και ένα σπίτι που σήμερα ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Οσον αφορά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, το σχέδιο θα περιλαμβάνει τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, αγρότες και επαγγελματίες (εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι) αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ

admin

Βρετανία: Στο στόχαστρο ο Μπόρις Τζόνσον για τις πολυτελείς διακοπές του στην Καραϊβική

admin

Πέτσας : Σε 12-24 δόσεις οι φορολογικές υποχρεώσεις που αναστάλθηκαν

admin

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων

admin

«Χαστούκι» από το Ευρωκοινοβούλιο: Απέρριψε τον Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Κορονοϊός Γερμανία: Ο αντίκτυπος στην οικονομία θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τρίτο τρίμηνο

admin

Σταϊκούρας: Σειρά επενδυτικών επαφών στη Νέα Υόρκη

admin

Πότε χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης οι ασφαλιστικές οφειλές – Η απόφαση Βρούτση

admin

Κ. Χατζηδάκης για EastMed: Συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και την πρόοδο της περιοχής

admin

Αντικειμενικές αξίες… φωτιά σε 3.000 περιοχές

admin

Μικτές διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα: Ύφεση 9% τo 2020 – Ανάκαμψη 6% το 2021

admin

Κατώτατος μισθός : Πόσο και πότε θα αυξηθεί

admin

Χρηματιστήριο : Εκρηκτική άνοδος της τάξης του 7,06% στις τιμές των μετοχών

admin

Νεο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 10ετους ομολόγου

admin

ΕΚΤ: Τι θα φέρει το ντεμπούτο της Λαγκάρντ 

admin

ΤτΕ: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως e-ταυτοποίηση νέων πελατών

admin

Γιατί κάποιοι δε θέλουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ;

admin