Image default
Επιχειρήσεις

Ευρωβουλευτές ρωτούν με επιστολή τους: Amazon μας κατασκοπεύεις;

Επιστολή στον ιδρυτή και CEO της Amazon Τζεφ Μπέζος έστειλαν ευρωβουλευτές, με την οποία ρωτούν εάν η εταιρεία του προσλαμβάνει μυστικούς πράκτορες για να κατασκοπεύουν πολιτικούς, συνδικαλιστές και μέλη του προσωπικού της.

Η επιστολή συντάχθηκε από την Γαλλίδα Λεϊλά Σαϊμπί και υπογράφηκε από 36 ευρωβουλευτές (μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) από ολόκληρη την ΕΕ, κυρίως από αριστερά και πράσινα κόμματα.

«Αναρωτιόμαστε για τις προθέσεις σας με μεγάλη ανησυχία: η παρακολούθηση της Amazon στοχεύει σκόπιμα σε συνδικαλιστές, σε εργαζόμενούς της, καθώς και πολιτικούς (συμπεριλαμβανομένων και εμάς), οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ασκήσουν κριτική για τις δραστηριότητες της εταιρείας;» αναφέρεται στην επιστολή.

Η επιστολή συντάχθηκε αφότου η Amazon, διέγραψε αγγελία για 2 θέσεις εργασίας «αναλυτών πληροφοριών», με γνώσεις της γαλλικής και ισπανικής γλώσσας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αντικείμενο ήταν η παρακολούθηση διαφόρων απειλών για την Amazon, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων και των «εχθρικών πολιτικών ηγετών».

«Ανησυχούμε για το εάν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, καθώς και οι τοπικοί, εθνικοί ή Ευρωπαίοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, επηρεάζονται από αυτήν την προσέγγιση για την« παρακολούθηση απειλών», η οποία αποσκοπεί στην καταστολή της συλλογικής δράσης και της οργάνωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων», υπογραμμίζει η επιστολή.

Εάν τελικά έχουν προσληφθεί, οι αναλυτές θα συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τυχόν εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την Amazon και θα αναφέρουν τα δεδομένα σε ανώτερα στελέχη σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Οι αγγελίες εργασίας ανέφεραν ότι οι αναλυτές θα αναλάβουν τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με «ευαίσθητα θέματα που είναι εξαιρετικά εμπιστευτικά, συμπεριλαμβανομένων των οργανωμένων εργατικών απειλών κατά της εταιρείας», τη «χρηματοδότηση και δραστηριότητες που συνδέονται με εταιρικές εκστρατείες (εσωτερικές και εξωτερικές) κατά της Amazon», καθώς και ενημερώσεις για «δυναμικές καταστάσεις», όπως διαμαρτυρίες, γεωπολιτικές κρίσεις και άλλα θέματα «ευαίσθητα για τους ανθρώπινους πόρους και τις σχέσεις των εργαζομένων».

Οι ρόλοι, που απευθύνονται σε υποψήφιους με στρατιωτική εμπειρία ή σε αρχές επιβολής του νόμου, θα έχουν και οι δύο τη βάση τους στο Φοίνιξ της Αριζόνα και οι προσλήψεις θα αποτελούσαν μέρος του Παγκόσμιου Προγράμματος Πληροφοριών της Amazon.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon είπε στο CNBC: «Η θέση εργασίας δεν είναι ακριβής περιγραφή του ρόλου – έγινε λάθος και έκτοτε διορθώθηκε».

Η Amazon επεσήμανε ότι δεν θέλει το προσωπικό της να «κατασκοπεύει» ομάδες τρίτων. Αντιθέτως, η εταιρεία είπε ότι θέλει οι αναλυτές να εξετάζουν διαθέσιμες προς το κοινό πληροφορίες για να κατανοήει το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί.

Την περασμένη εβδομάδα, τα συνδικάτα ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να ερευνήσει εάν η παρακολούθηση των εργαζομένων από την Amazon είναι νόμιμη.

Οι εργασιακές πρακτικές της Amazon έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Τον Μάρτιο, οι εντάσεις ξεκίνησαν μεταξύ της Amazon και των εργαζομένων στις αποθήκες, με τους υπαλλήλους που ισχυρίζονται ότι η εταιρεία δεν τους προστάτευε από τον κορωνοϊό.

Η εταιρεία δέχθηκε περαιτέρω κριτική, όταν τον Απρίλιο απέλυσε τρεις υπαλλήλους που άσκησαν κριτικής για τις εργασιακές πρακτικές της. Η Amazon είπε ότι απέλυσε τους υπαλλήλους διότι παραβίασαν τις εσωτερικές πολιτικές της.  Πριν από την πανδημία, αντιμετώπισε κριτική από πολιτικούς και υπαλλήλους σχετικά με τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων στις αποθήκες και των υπαλλήλων.

Σχετικα αρθρα

TUI: Επανεκκίνηση με 30% λιγότερα και ακριβότερα «πακέτα» – Από Ιούλιο «πουλάει» ελληνικούς προορισμούς

admin

PwC: Στην Ελλάδα το SAP Center of Excellence

admin

Trastor: Εξαγορά της «Δωρίδα Κτηματική» έναντι €9,5 εκατ.

admin

Papaki: Εκτόξευση έως 129% σε κατοχυρώσεις domain για e-shop

admin

Τρικυμία στο λιμάνι με το master plan του ΟΛΠ

admin

Συμβιβασμός Αττικής Οδού – υπ. Υποδομών για τα διόδια

admin

ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα διακανονισμών για αγρότες – Προκαταβολή 20% και 24 δόσεις στο 11770

admin

MLS: Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι συνελεύσεις των ομολογιούχων

admin

Logismos: Σε επίπεδα 2019 οι προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών

admin

ΕΥΑΘ: Ετοιμάζει επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία

admin

Τι έδειξαν οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε φαρμακαποθήκες

admin

CNL Capital: Η πορεία του χαρτοφυλακίου εν μέσω της πανδημίας

admin

Ιράν: 125 νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό

admin

Έτσι θα ανοίξουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ – Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας

admin

Reuters: Κοντά σε deal με JP Morgan η ΔΕΗ για απλήρωτους λογαριασμούς

admin

Inform Λύκος: Σημαντική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας

admin

Στη Royal Sugar μισθώθηκαν τα εργοστάσια της ΕΒΖ

admin

Επέκταση της συνεργασίας IDE και RAYTHEON για τους Patriot

admin