Image default
BLOOMBERG

Ισπανία: Εξετάζει επέκταση της κρατικής επιδότησης μισθών και το 2021

Η Ισπανία είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το πρόγραμμά της μετά τον Ιανουάριο, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, στην πιο ξεκάθαρη δήλωση σχετικά με το μέλλον της μισθολογικής πολιτικής.

«Είμαστε έτοιμοι να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Εσκρίβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο - News, μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει το μέτρο ενίσχυσης έως τις 31 Ιανουαρίου. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο».

Η επέκταση του προγράμματος μπορεί να προστατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο, σε μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ  η οποία «χτυπήθηκε» ανελέητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

O Εσκρίβα δήλωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά αυτήν τη στιγμή περίπου 685.000 εργαζόμενους, τα δύο τρίτα των οποίων δεν επέστρεψαν στη δουλειά μετά την επιβολή καραντίνας τον περασμένο Μάρτιο. Δεν αποκλείεται, ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη προχωρούν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να «δαμάσουν» το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.

Τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας αποτέλεσε πυλώνας της οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε η Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στην αποφυγή κατάρρευσης στην αγορά εργασίας.

Ενώ τα μέτρα αυτά αρχικά προορίζονταν να είναι προσωρινά, η συνέχεια της υγειονομικής κρίσης ανάγκασε κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, να επεκτείνουν την ενίσχυση.

Στη κορύφωση της πανδημίας την άνοιξη, το πρόγραμμα προστάτευε περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ισπανία, ωστόσο, το πρόγραμμα εξακολουθεί να μην δύναται να αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας.

Ο Εσκρίβα αναγνώρισε την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά είπε ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τα συνδικάτα και τους εργοδότες σχετικά με τις κοινωνικές εισφορές που πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση.

Το νέο σχέδιο προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας.

«Αυτοί είναι οι τομείς που πρέπει να υποστηριχθούν, επειδή είναι αυτοί που επηρεάστηκαν δραματικά», ενώ επιβεβαίωσε πως  το νέο πρόγραμμα θα αποφύγει να στηρίξει εταιρείες «ζόμπι» που δεν πρόκειται να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, η κυβέρνηση θα καλύψει το 85% των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε τομείς που πλήττονται σκληρά και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 75% για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, ενώ θα συνεχιστεί η επιδότηση των μισθών των υπαλλήλων κατά 70%.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν για περίπου 400.000 εργαζομένους, με την κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα μετά τις 31 Ιανουαρίου, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν ανακάμψει οικονομικά πριν από το Πάσχα οπότε και ξεκινά η τουριστική περίοδος της Ισπανίας.

Σχετικα αρθρα

Crypto Deal: Η Galaxy του Novogratz αγοράζει την πλατφόρμα BitGo έναντι 1,2 δισ. δολάρια

admin

Χωρίς τέλος η μανία για το Dogecoin – «Η φούσκα θα έπρεπε να έχει σκάσει» λένε αναλυτές

admin

Σε διπλή ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης

admin

Super deal για τη Nestle: Εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής βιταμινών Bountiful έναντι 5,75 δισ. δολαρίων

admin

Μάχη της CVC Capital Partners με Κινέζα tycoon για την «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα» του Άντι Γουόρχολ

admin

Credit Suisse: Η αγωγή σε δισεκατομμυριούχο για τη διαρροή εγγράφου και η απάτη του πρώην τραπεζίτη

admin

Η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς Λεπέν σε mainstream τρομάζει τον Μακρόν και την ΕΕ

admin

Euronext: Στόχος η συγκέντρωση 2 εκατ. δολαρίων για την χρηματοδότηση της εξαγοράς του Borsa Italiana

admin

Πρόστιμα 34 εκατ. δολαρίων σε τρεις τράπεζες από την ΕΕ για τη δημιουργία καρτέλ στην αγορά ομολόγων

admin

Toyota: Ρεκόρ πωλήσεων τον Μάρτιο, ανακάμπτει η ζήτηση για αυτοκίνητα

admin

Deutsche Bank: Το ισχυρότερο τρίμηνο της επταετίας για την τράπεζα – Αναβαθμίζει τις ετήσιες προβλέψεις της

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα υποβάλλει στις Βρυξέλλες το σχέδιο αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin