Image default
BLOOMBERG

Ισπανία: Εξετάζει επέκταση της κρατικής επιδότησης μισθών και το 2021

Η Ισπανία είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το πρόγραμμά της μετά τον Ιανουάριο, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, στην πιο ξεκάθαρη δήλωση σχετικά με το μέλλον της μισθολογικής πολιτικής.

«Είμαστε έτοιμοι να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Εσκρίβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο - News, μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει το μέτρο ενίσχυσης έως τις 31 Ιανουαρίου. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο».

Η επέκταση του προγράμματος μπορεί να προστατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο, σε μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ  η οποία «χτυπήθηκε» ανελέητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

O Εσκρίβα δήλωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά αυτήν τη στιγμή περίπου 685.000 εργαζόμενους, τα δύο τρίτα των οποίων δεν επέστρεψαν στη δουλειά μετά την επιβολή καραντίνας τον περασμένο Μάρτιο. Δεν αποκλείεται, ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη προχωρούν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να «δαμάσουν» το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.

Τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας αποτέλεσε πυλώνας της οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε η Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στην αποφυγή κατάρρευσης στην αγορά εργασίας.

Ενώ τα μέτρα αυτά αρχικά προορίζονταν να είναι προσωρινά, η συνέχεια της υγειονομικής κρίσης ανάγκασε κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, να επεκτείνουν την ενίσχυση.

Στη κορύφωση της πανδημίας την άνοιξη, το πρόγραμμα προστάτευε περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ισπανία, ωστόσο, το πρόγραμμα εξακολουθεί να μην δύναται να αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας.

Ο Εσκρίβα αναγνώρισε την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά είπε ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τα συνδικάτα και τους εργοδότες σχετικά με τις κοινωνικές εισφορές που πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση.

Το νέο σχέδιο προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας.

«Αυτοί είναι οι τομείς που πρέπει να υποστηριχθούν, επειδή είναι αυτοί που επηρεάστηκαν δραματικά», ενώ επιβεβαίωσε πως  το νέο πρόγραμμα θα αποφύγει να στηρίξει εταιρείες «ζόμπι» που δεν πρόκειται να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, η κυβέρνηση θα καλύψει το 85% των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε τομείς που πλήττονται σκληρά και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 75% για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, ενώ θα συνεχιστεί η επιδότηση των μισθών των υπαλλήλων κατά 70%.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν για περίπου 400.000 εργαζομένους, με την κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα μετά τις 31 Ιανουαρίου, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν ανακάμψει οικονομικά πριν από το Πάσχα οπότε και ξεκινά η τουριστική περίοδος της Ισπανίας.

Σχετικα αρθρα

Πώς έχασε 21 δισ. δολάρια το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων του κόσμου

admin

Απτόητος ο Elon Musk: Κέρδισε 8 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Amancio Ortega: Ο ιδρυτής των Zara δημιούργησε μία αυτοκρατορία 17,2 δισ. δολαρίων στην αγορά ακινήτων

admin

Η σημασία της μάσκας στην μετάδοση του ιού μέσα από το παράδειγμα των Starbucks

admin

British Airways: Προχωρά σε δημοπρασία της συλλογής έργων τέχνης της, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων

admin

Αγοραστική φρενίτιδα από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας που θέλει να ανταγωνιστεί την Amazon

admin

Bernard Arnault: Το μυστικό πίσω από τη νέα επιχειρηματική κίνηση του πλουσιότερου ανθρώπου της Ευρώπης

admin

David Solomon: Γιατί ο CEO της Goldman Sachs πουλά την έπαυλη του στο Άσπεν

admin

Πάνω από 1,6 τρισ. δολάρια και 7.500 εργαζόμενοι έχουν φύγει από τη Βρετανία λόγω Brexit

admin

Καταρρέουν τα ενοίκια στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου

admin

Η αεροπορική εταιρεία που βγήκε κερδισμένη εν μέσω πανδημίας

admin

Πάνω από τα 2.000 δολάρια επιστρέφει ο χρυσός

admin

Απτόητος ο χρυσός βαδίζει προς τα 2.000 δολάρια

admin

Η διαδρομή ενός εμπόρου τέχνης από τη λαμπερή ζωή και τα ιδιωτικά αεροπλάνα στις αγροτικές φυλακές

admin

Σε 100.000 προσλήψεις προχωρά η Amazon

admin

H Lansdowne κλείνει το βασικό hedge fund της και αποχωρεί από το short selling

admin

AstraZeneca: Στο στάδιο της τελικής δοκιμής φάρμακο αντισωμάτων κατά του Covid-19

admin

British Airways: Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας

admin