Image default
Οικονομία

Οι κερδισμένοι και οι… χαμένοι του 2021 – Ποιοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα, δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό χτύπημα από την κρίση της πανδημίας είναι οι κερδισμένοι του προϋπολογισμού του 2021. Αντίθετα, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι βγαίνουν αλώβητοι από την επέλαση του κορωνοϊού δεν έχουν να περιμένουν κάτι από τον νέο προϋπολογισμό, όπως και οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν φέτος αναδρομικά ποσά συντάξεων.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 ενσωματώνονται οι προσωρινές μειώσεις φόρων και οι ελαφρύνσεις, όπως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που συνολικά φθάνουν σε 2,7 δισ. ευρώ. Ενσωματώνονται ακόμα αυξημένες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα στα 2,5 δισ. ευρώ με αύξηση 2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Τα φορολογικά έσοδα θα βυθιστούν φέτος στα 44,594 δισ. ευρώ (έναντι στόχου για 52,165 δισ. ευρώ) αλλά για το 2021 εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν αισθητά φτάνοντας στα 49,546 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ από τη μια χρονιά στην άλλη προβλέπεται ότι θα επέλθει ενώ θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2021 οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών και η αναστολή για ένα έτος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα  φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος φόρους 10 δισ. ευρώ (τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019) ενώ για το 2021 προβλέπεται ότι θα καταβάλουν 10,474 δισ. ευρώ. Τα νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος 2,8 δισ. ευρώ έναντι 4,48 δισ. ευρώ το 2019 και για το 2021 προβλέπεται ότι θα καταβάλουν 3,564 δισ. ευρώ. Οσο για την έμμεση φορολογία, θα αποφέρει 27,5 δισ. ευρώ το 2021 έναντι 23,9 δισ. ευρώ το 2020 λόγω της προσδοκίας για την αύξηση της κατανάλωσης.

Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων χωρίζονται σε 59 κατηγορίες μέτρων και ανέρχονται συνολικά σε 24,156 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 21,468 δισ. ευρώ αφορούν το 2020 και 2,688 δισ. ευρώ αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

Οι παρεμβάσεις

Ειδικά για το 2021 οι παρεμβάσεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφορούν:

1. Τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με δημοσιονομικό κόστος 816 εκατ. ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο 36,7% από 39,7%. Το ψαλίδισμα των εισφορών σημαίνει αύξηση του καθαρού εισοδήματος για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και μείωση του κόστους για τους εργοδότες.

2. Την αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος για τον προϋπολογισμό 767 εκατ. ευρώ. Το επόμενο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης καθώς θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης και τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα που προβλέπει φορολογικό συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης ενώ το όφελος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα είναι διπλό, αφού από τον πρώτο μήνα του 2021 οι κρατήσεις στις αποδοχές τους θα είναι μικρότερες λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, που αφορά την επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, με κόστος 280 εκατ. ευρώ για το 2021. Συνολικά για 9 μήνες το κράτος θα επιδοτεί τη μηναία δόση δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα με το ποσοστό της επιδότησης να φθάνει έως και 90% και ανώτατο ποσό τα 600 ευρώ.

4. Την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία έως τον Απρίλιο του 2021 και την αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, με συνολικό κόστος 113 εκατ. ευρώ για το 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις που ενδιαφέρουν όλους

admin

Υπ. Εργασίας: 12 εκατ. ευρώ για παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιστώνονται σήμερα 111,4 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

admin

Τουρκία : Η Άγκυρα εξαιρεί από την υποχρέωση έκδοσης βίζας χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία

admin

Πτωχευτικός νόμος : Οι 12 αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο – Από πότε θα εφαρμοστεί

admin

Ε.Ε.: Η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ και τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις

admin

ΟΟΣΑ : Περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ύψους 10 τρισ. ευρώ «ήρθαν στο φως» το 2019

admin

Η φάρμα με τους servers στη Βόρεια Αττική

admin

Πακέτο-μαμούθ 130 δισ. για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας

admin

Αγορές: «Game changer» η νοσηλεία του Τραμπ

admin

Πρόσκληση σε 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ

admin

Χρηματιστήριο: Πιέσεις μετά την ένταση Ιράν-ΗΠΑ

admin

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής

admin

Αυτά τα καύσιμα θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα το 2050

admin

Αυξημένος 0,3% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

admin

Παρατείνεται η υποβολή της δήλωσης εργοδοτών στην «ΕΡΓΑΝΗ»

admin

ΕΒΕΠ : Ζητά παράταση έως το τέλος του 2020 στην υποχρεωτική αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών

admin

Bloomberg: Τα «ατού» που δίνει στην Ελλάδα η επιτυχής διαχείρισης της πανδημίας

admin