Image default
Επιχειρήσεις

Ποιοι αυξάνουν τις προσλήψεις παρά τη λαίλαπα της πανδημίας

Οι όροι και οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει δραματικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστεί (αρκετές εξ αυτών οριστικά), ενώ πολλοί άλλοι εργαζόμενοι βιώνουν σοβαρές ανατροπές σε ό,τι είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα να κάνουν ως εργαζόμενοι.

Η αλλαγή στις απαιτήσεις και οι διαφορετικοί τρόποι εργασίας (πχ. τηλεργασία) άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου εργασιακού τοπίου και τα στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων δίνουν τις προβλέψεις τους για το πού θα υπάρξουν ευκαιρίες.

Σε νέα της έκθεση για το εργατικό δυναμικό στη μετά-κορωνοϊό εποχή, η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company διεξήγαγε έρευνα με τη συμμετοχή 800 κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών από όλο τον κόσμο, σχετικά με το σε ποιους τομείς σχεδιάζουν να αυξήσουν τις προσλήψεις μετά την πανδημία.

Οι απαντήσεις προέρχονται από ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ινδία και ηνωμένο Βασίλειο και οι προτεραιότητες που περιγράφονται είναι κοινές: Υγεία και ασφάλεια, τεχνολογία και ευέλικτη εργασία.

Αυξανόμενες ευκαιρίες απασχόλησης

Πάνω από 4 στους 5 εργοδότες (ποσοστό 83%) ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να προσλάβουν σε θέσεις των τομέων υγείας και ασφάλειας τους επόμενους μήνες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Οι περισσότερες θέσεις σε αυτές τις κατηγορίες πχ για την παρακολούθηση τήρησης αποστάσεων ή καθαρισμού έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί και γίνονται από ρομπότ.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προσλάβουν περισσότερους επαγγελματίες στους τομείς τεχνολογίας και αυτοματισμού. Οι πιο περιζήτητοι τομείς εξειδίκευσης περιλάμβαναν τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη (35%), την ψηφιακή εμπειρία πελατών (26%), το διαδίκτυο των πραγμάτων (24%) και το cloud (19%).

Η αύξηση αντικατοπτρίζει την ταχεία ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 85% των εταιρειών επιτάχυνε την ψηφιοποίησή τους και το 67% ενίσχυσε τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη λόγω της κρίσης.

Αυξανόμενη ζήτηση για free lancers

Το μεταβαλλόμενο τοπίο στις θέσεις εργασίας πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για ένα πιο ευέλικτο ή προσωρινό εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διαπίστωσε αύξηση της ζήτησης για συμβασιούχους ή ανεξάρτητους εργαζομένους.

Επτά στα 10 (70%) στελέχη δήλωσαν ότι θα προσλάβουν περισσότερους συμβασιούχους και προσωρινούς εργαζόμενους εντός των επόμενων δύο ετών, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Η τηλεργασία συνεχίζει να αυξάνεται

Η ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας προκάλεσε επίσης μια μετατόπιση στις αντιλήψεις των στελεχών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 15% των στελεχών αναφέρει ότι το 1/10 του εργατικού δυναμικού τους θα μπορούσε να εργαστεί εξ αποστάσεως δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα – πριν την πανδημία το ίδιο υποστήριζε το 8% των στελεχών.

Ο αριθμός των εργοδοτών που εμφανίζονται πρόθυμοι να προσλάβουν κόσμο ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ωστόσο, αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία (20%) και με χαμηλότερο ρυθμό στην Κίνα (4%). Όσο για την επέκταση των πολιτικών τηλεργασίας πέραν των δύο ημερών την εβδομάδα ήταν λιγότερο δημοφιλής στους εργοδότες, ελκυστική μόλις για το 7%.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η έρευνα της McKinsey, για τις ΗΠΑ πένω από το 60% των εργαζομένων δεν μόρεί να εργαστεί εξ αποστάσεως. Όπως αναφέρει επίσης «σε λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, το  ποσοστό των εργαζομένων που δεν μπορεί να δουλέψει με τηλεργασία, αυξάνεται ακόμα περισσότερο».

Σχετικα αρθρα

Ζωηρό ενδιαφέρον από Βέλγιο-Ισραήλ για τις νέες ελληνικές ταυτότητες

admin

Πτώση κατά 21,9% στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου λόγω Κίνας

admin

Πολλαπλασιασμός δικτύου ATM από την Attica Bank

admin

Κορωνοϊός: Συλλήψεις και πρόστιμα για παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων

admin

Στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας εντάσσεται η Nova

admin

Πάουελ: Επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη μόλις ελεγχθεί η πανδημία

admin

Interlife: Με κέρδη 24,9 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2019

admin

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο ΔΣ της Coca‑Cola HBC!

admin

Μπαίνουν μπουλντόζες στο Πάτρα – Πύργος για να αυξήσουν το επίπεδο της οδικής ασφάλειας

admin

Trastor: Ως ενδιάμεση χρηματοδότηση εν όψει της ΑΜΚ θα λειτουργήσει το ΜΟΔ

admin

ΟΛΘ: Επτά υποψήφιοι για την επέκταση του 6ου προβλήτα

admin

Υγεία: Συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

admin

Άβαξ: Η έκθεση του ΔΣ για την αύξηση κεφαλαίου έως 20 εκατ. ευρώ

admin

Κτήμα Λαζαρίδη: Η Γ.Σ. αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος

admin

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Σημείο Εξυπηρέτησης κωφών επισκεπτών

admin

Βρετανία: Η κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για το Πάσχα

admin

Ο «Δημόκριτος» στους 3 φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προώθησης της Επιχειρηματικότητας

admin

Edison: Δίνει τιμή έως €12,5 για την μετοχή της Μυτιληναίος

admin