Image default
Ευρώπη

«Δεύτερη ευκαιρία» στη χρήση αντικειμένων το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Καστοριάς – Χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG

Παρουσία του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Εμμανουήλ Γραφάκου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) Καστοριάς, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Το ΚΕΥ αποτελεί μία νέα εγκατάσταση της ΔΙΑΔΥΜΑ και του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας που σκοπό έχει την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση αυτών.

Το έργο με προϋπολογισμό 354.600 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg στα πλαίσια της δράσης WASTE REACT στο οποίο συμμετέχουν από την Ελληνική Πλευρά η Περιφέρεια Ηπείρου (ως Επικεφαλής εταίρος),  η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και το ΕΚΕΤΑ και από τη πλευρά της Αλβανίας οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Αυλώνας και Μπεράτ.

H ΔΙΑΔΥΜΑ, είναι μια διαχρονικά καινοτόμα διαδημοτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων,  συμμετέχει σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Η συνεχής συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, της επιτρέπει να πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, στην διαχείριση των αποβλήτων, έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο για την ποιότητα ζωής. Τον μεγάλο στόχο έθεσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ Παναγιώτης Πλακεντάς, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων: «Με σύμμαχο τους πολίτες τις υπηρεσίες, και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές, μπορούμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα και η Περιφέρεια μας, που είναι γνωστό ότι πρωτοπορεί όλα αυτά τα χρόνια, να πρωτοπορήσει για άλλη μια φορά στη διαχείριση των αποβλήτων».

Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τους Δήμους Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου ενώ μέσα από την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι διασυνδεδεμένη με τις λοιπές εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ.  Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό της Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), προβλέπεται η κατασκευή 5 Κέντρων Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, στην Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Εορδαία και την Κοζάνη.

Το ΚΕΥ είναι η πρώτη εγκατάσταση του ΟΣΔΑ που θα φέρει σε άμεση και καθημερινή επαφή την ΔΙΑΔΥΜΑ με τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αποτελέσει ένα χώρο οπού θα υπάρχει προσέλευση και αλληλεπίδραση των πολιτών, προκειμένου μέσα από μία ιδιότυπη ανταλλαγή αντικειμένων να προλαμβάνεται η παραγωγή αποβλήτων και να δίνεται στα αντικείμενα αυτά μία δεύτερη ευκαιρία. Επίσης είναι σχεδιασμένο να  αποτελέσει ένα χώρο ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα αναφορικά με την πρόληψη και την διαχείριση των αποβλήτων.

Πως λειτουργεί

Το ΚΕΥ περιλαμβάνει ένα κλειστό χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων ειδικά διαμορφωμένο με ράφια, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν υλικά όπως βιβλία, οικιακά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαλιά, παιχνίδια, ποδήλατα, ηλεκτρικές συσκευές,  βιβλία, οικιακά σκεύη, και οτιδήποτε άλλο υλικό προερχόμενο από οικιακή χρήση μπορεί να επαναξιοποιηθεί. Όσα από αυτά τα υλικά χρειάζονται επιδιόρθωση πριν την επανάχρηση, θα επιδιορθώνονται με τη μέριμνα των στελεχών του ΚΕΥ. Ακολούθως, αυτά τα υλικά, θα διατίθενται προς επανάχρηση σε ενδιαφερόμενους πολίτες.

Το σύστημα συλλογής και διάθεσης, θα υποστηρίζεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα «κουμπώνει» μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα καταγράφεται το υλικό και τα χαρακτηριστικά του, ο πολίτης που το παρέδωσε, και ο πολίτης που το παρέλαβε, εάν βρεθεί αποδέκτης. Η πλατφόρμα θα είναι κοινή για όλα τα ΚΕΥ της Δυτικής Μακεδονίας, οπότε κατά συνέπεια, τα Κέντρα θα είναι διασυνδεδεμένα κάνοντας την ψηφιακή αναζήτηση υλικών «εύκολη υπόθεση».

«Δεύτερη ευκαιρία» στη χρήση αντικειμένων


Το όφελος που προκύπτει για τους πολίτες αλλά και το περιβάλλον είναι τεράστιο. Κατ” αρχάς, η πλατφόρμα επιτρέπει να γίνεται διαχείριση των αποβλήτων πριν την συλλογή, συνεπώς η λειτουργία της  θα μειώσει τα παραγόμενα απορρίμματα στην περιοχή και θα συμβάλλει στη σταδιακή μείωση των αποβλήτων, και κυρίως θα τους δώσει αξία αφού θα επαναχρησιμοποιηθούν. Άρα μιλάμε πρωτίστως για μείωση των ποσοτήτων των αποβλήτων.

Πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους, το έργο θα έχει σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, καθώς μέσω της διαδικασίας επανάχρησης, άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν καινούριες – για παράδειγμα – συσκευές, θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους χρησιμοποιώντας παλιές, χωρίς να καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο.

Σημειώνεται επίσης, πως από την λειτουργία των 5 ΚΕΥ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 7 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι εγκαταστάσεις τους θα λειτουργούν ως χώρος ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα αναφορικά με την πρόληψη και την διαχείριση των αποβλήτων.

Στην τελετή των εγκαινίων, παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γραφάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Η διαχείριση των αποβλήτων, πριν την συλλογή, έχει δύο πολύ σημαντικά στάδια. Την Πρόληψη και την Επαναχρησιμοποίηση. Η λειτουργία του ΚΕΥ θα μειώσει τα παραγόμενα απορρίμματα στην περιοχή και θα συμβάλλει στη σταδιακή αλλαγή κουλτούρας των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων μας. Στόχος όλων μας είναι να εξαντλούμε τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και να εκτρέπουμε τα απορρίμματά μας από την ταφή».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εορδαϊκός Παλμός και το e-ptolemeos.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Με «μπουτίκ» προϊόντα θα μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική

admin

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να προετοιμάζεται για έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία

admin

Προς κλείσιμο των συνόρων με επιπλέον χώρες η Ουγγαρία

admin

Προμηθέας και δωρεάν ηλιακή ενέργεια

admin

Ανάσχεση στα σύνορα σε όσους πρόσφυγες – μετανάστες προέρχονται από Ιράν, Αφγανιστάν προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, λόγω κορωνοϊού

admin

Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για Αύγουστο-Σεπτέμβριο

admin

Νέο Κοινοτικό Πλαίσιο 2021-2027 – Εξειδικευμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

admin

Σχοινάς: Αν οι Ευρωπαίοι δεν βρούμε λύσεις, θα μας τις επιβάλουν άλλοι

admin

Αντίο, σερ Τόμας Σον Κόνερι – η EurActiv.gr αποχαιρετά έναν αγαπημένο του κινηματογράφου, έναν μεγάλο της τέχνης…

admin

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία ζητούν μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού

admin

Η Λαγκάρντ για την πολιτική διάσταση του ευρώ και τη συμβολή Σόιμπλε

admin

Η Δανία «κόβει» τις ιχθυοκαλλιέργειες για περιβαλλοντικούς λόγους – πιθανή ευκαιρία για τη Ελλάδα

admin

Σκάλκος: νομοθετικές αλλαγές για επιτάχυνση του ΕΣΠΑ – Πατούλης: πρόβλημα η γραφειοκρατία

admin

«Έπεσαν» οι υπογραφές με κοινοπραξία TOTAL-ENI για το οικόπεδο 7

admin

Ε.Ε.: Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους να βρουν λύση στη Συρία

admin

Η γαλλική Αριστερά αναζητεί σωσίβιο στις διαδηλώσεις για τις συντάξεις

admin

SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέος στόχος 55% μείωσης εκπομπών για την ΕΕ – Πιο φιλόδοξα έργα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

admin

Όρους για τη συγκατάθεσή του στο Ταμείο Ανάκαμψης έθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος

admin