Image default
Επιχειρήσεις

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέος γύρος αποζημιώσεων από την κοινοπραξία υπό την Άκτωρ

Δεν σταματά να διεκδικεί αποζημιώσεις για το μετρό Θεσσαλονίκης ο Άκτωρας, καθώς το πάγωμα του έργου με αφορμή την αλλαγή σχεδιασμού για την κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου συνεχίζει να αποτελεί αιτία για την διεκδίκηση claims.

Λίγους μήνες μετά το τελευταίο αίτημα για αποζημιώσεις συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ και τα χρήματα που έλαβε συνολικού ύψους 8,1 εκατ. ευρώ και 5,4 εκατ. ευρώ για την κύρια γραμμή και την Καλαμαριά στα τέλη Ιουλίου, η κοινοπραξία του έργου επανήλθε τον προηγούμενο μήνα και με νέο «λογαριασμό», επικαλούμενη και πάλι τις καθυστερήσεις στην κατασκευή της Βενιζέλου για την περίοδο από αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Με τρεις διαδοχικές επιστολές, ο ανάδοχος (κοινοπραξία Ακτωρ – SALINI IMPREGILO – HITACHI Rail STS), προβάλλει θετικές ζημιές συνολικού ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκε με νεότερους υπολογισμούς στα 6 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει κοινοπραξία στην Αττικό Μετρό για το εξεταζόμενο διάστημα, οι συνολικές δαπάνες για αμοιβές προσωπικού, κόστη λειτουργίας εργοταξίου, εξοπλισμού, προμήθειες εγγυητικών επιστολών και ασφαλιστήρια συμβόλαια ήταν άνω των 18,6 εκατ.

Όμως η Αττικό Μετρό ψαλίδισε το αίτημα, εκτιμώντας ότι από τις διεκδικήσεις της κοινοπραξίας και την αξιολόγηση των στοιχείων που προσκομίστηκαν, προκύπτουν αποζημιώσεις ύψους 4,7 εκατ. μέσα στις οποίες ενσωματώνονται οι θετικές ζημιές του αναδόχου από εργασίες που δεν υλοποιήθηκαν με αποκλειστική ευθύνη της Αττικό Μετρό. Πρόκειται για καθυστερήσεις στο σχεδιασμό των σταθμών «Αγία Σοφία» και «Βενιζέλου».

To μετρό Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία «τρέχει» να προλάβει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για παράδοση του έργου τον Απρίλιο του 2023.

Τον τελευταίο όμως χρόνο ελάχιστες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί για την πρόοδο του έργου, που αντιμετωπίζει τις οικονομικές δυσκολίες του αναδόχου αλλά και την αλλαγή σχεδιασμού, η οποία έχει ανοίξει ένα νέο γύρο δικαστικών προσφυγών με αφορμή τον αρχαιολογικό πλούτο που αποκάλυψαν οι ανασκαφές.

Το ΣτΕ αναμένεται να συνεκδικάσει και τις τρεις προσφυγές που έχουν υποβληθεί κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Μάλιστα κατόπιν αιτήματος της Αττικό Μετρό η εκδίκαση της υπόθεσης, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου από τις αρχές Δεκεμβρίου που είχε αρχικά οριστεί, στην προσπάθεια της εταιρείας να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Σχετικα αρθρα

Η EY και η SailPoint βοηθούν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις ψηφιακές ταυτότητες στον εργασιακό χώρο

admin

Trump International Hotel: Γιατί κινδυνεύει με χρεoκοπία το ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ

admin

IRI: Στα 1,683 δισ. ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ σε δώδεκα εβδομάδες

admin

Delivery και take away: Τι θα ισχύει από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου

admin

Καλλιτσάντσης: Οι επενδύσεις πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς

admin

Έτσι θα είναι το 2021 το πρώτο «Moxy» της Αθήνας στο «Σαρόγλειο Μέγαρο» στην Ομόνοια

admin

Εξι υποψήφιοι για το ΣΔΙΤ οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου

admin

ΣΙΔΜΑ: Περιορίστηκαν οι προ φόρων ζημιές το α’ εξάμηνο

admin

Ελλάκτωρ: Αρχική συμφωνία για αναχρηματοδότηση δανεισμού

admin

Σύμβαση 1,9 εκατ. με το Υπ. Οικονομικών υπέγραψαν Q&R και Profile

admin

Αλουμύλ: Διευκρινίσεις για την απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ

admin

Νέος ηλιακός σταθμός από τη METKA EGN στη Χιλή

admin

EY: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τον Ελληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς»

admin

Space Hellas: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ με τη Νέα Δημοκρατία

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Γ.Τσίπρας: Λύση κρατικής ενίσχυσης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Εκτίναξη κερδών και αύξηση μεριδίων αγοράς στο α’ εξάμηνο

admin

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΦΠΑ στην εστίαση 7% από 19%! -Επιδόματα μέχρι τέλους 2020 σε αναστολές συμβάσεων – 3μηνη παράταση ανεργίας- Επίδομα για υπολογιστές στα παιδιά

admin