Image default
Πρώτο Θέμα

Covid-19: Νοσοκομεία γεμίζουν, μπαρ κλείνουν – Η Ευρώπη σε συναγερμό

Την ώρα που ο κορονοϊός πλήττει εντονότερα μεγαλύτερες ηλικίες και πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, έχοντας αυξήσει το αποτύπωμά του στην Ευρώπη, από το καλοκαίρι κι έπειτα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να επιβάλλουν νέα μέτρα προστασίας.

Με εξαίρεση τρεις -Κύπρος, Φινλανδία και Νορβηγία- όλες έχουν φτάσει στο επίπεδο του συναγερμού, σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο ορίζει ως χώρες σε υψηλό κίνδυνο, αυτές που αναφέρουν πάνω από 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε έναν μέσο όρο επτά ημερών.

Η πιο πρόσφατη έκθεση του ECDC, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, επεσήμανε επίσης το αυξανόμενο ποσοστό θανάτων λόγω κορονοϊού στην Ευρώπη και εντόπισε συνεχείς αυξήσεις περιπτώσεων σε 27 χώρες, πολλές από τις οποίες αναφέρουν περισσότερες νέες μολύνσεις από ό,τι την άνοιξη (αν και οι καλύτερες μέθοδοι ανίχνευσης σε σχέση με τότε παίζουν σημαντικό ρόλο).

Μεταξύ των χωρών που σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ανέφερε 22.179 κρούσματα και 158 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας τη δεύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, ενώ η Μαδρίτη έχει εισέλθει σε μερικό lockdown, απαγορεύοντας τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς την πόλη, καθώς η Ισπανία αναφέρει σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Η πρωτεύουσα της Γαλλίας, η οποία εισήλθε σε καθεστώς “μέγιστης προειδοποίησης” τη Δευτέρα καθώς το 30% των κλινών έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία είναι πλήρη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των μπαρ και των καφέ του Παρισιού, ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα αυστηρότερων περιορισμών, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 σε κλίνες έκτακτης ανάγκης αυξήθηκε στο 40% την Τρίτη.

Οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το Παρίσι και υπολείπονται μόνο της Μαδρίτης όσο αφορά τις κατά κεφαλή μολύνσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, ανακοίνωσαν επίσης ότι κλείνουν μπαρ και καφετέριες στην πόλη για ένα μήνα, την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και της Σκωτίας, εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών.

Ενώ η Γαλλία, η Ισπανία, η Τσεχική Δημοκρατία και το ΗΒ αναφέρουν υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κατά μέσο όρο από ό,τι κατά τη διάρκεια της άνοιξης που η έξαρση βρισκόταν στο ζενίθ, η κρίση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο ήταν μέχρι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν ότι οι αυξανόμενες λοιμώξεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να διαχέονται σε ηλικιωμένους πληθυσμούς, θα μπορούσαν σύντομα να επαναφέρουν τα νοσοκομεία στο όριό του ή και πέραν αυτού.

“Ο εχθρός δεν έχει νικήσει ακόμη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε το περασμένο Σαββατοκύριακο, καλώντας τους Ιταλούς να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουν την επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα. Η Ιταλία, όντας αρχικά το κέντρο διασποράς της πανδημίας, ήταν και η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενεργοποίησε ένα εθνικό lockdown τον Μάρτιο.

Σχετικα αρθρα

Tα μεγέθη των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών το 2012 επιδεινώθηκαν…

admin

Μπορεί τελικά να μην υπάρχει άλλη επιλογή από τη Μέρκελ

admin

DW: ΗΠΑ και Β. Κορέα μπλοφάρουν

admin

Απόβαση εισηγμένων σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

admin

Η Μέρκελ τα ρισκάρει όλα καθώς η διεθνής αναγνώριση μετατρέπεται σε κομματική οργή

admin

Εάν ο Draghi χειραγωγεί νομίσματα, το ίδιο κάνει και ο Trump

admin

Πώς οι κεφαλαιαγορές μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη

admin

Σε χαμηλά επίπεδα οι οικονομικές προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών

admin

ΕΥΑΘ made in France και… bonus η ATTICA BANK

admin

DW: Αισιοδοξία στο Βερολίνο ενόψει του Eurogroup

admin

Έρευνα: Οι ψηφιακά ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέτυχαν 50% υψηλότερο τζίρο στην πανδημία

admin

Bloomberg: Όσο ανεβαίνει το € θα πέφτουν οι μετοχές – Τι λένε οι γκουρού της αγοράς

admin

Πόσο εύρωστη είναι η τουρκική οικονομία;

admin

Μια … επανεξέταση του JFK

admin

Η Γραφειοκρατική Οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί άλλαξε ο Πούτιν;

admin

ΔΝΤ: τα νούμερα του ελληνικού χρέους δε βγαίνουν

admin

Θύμα της δημιουργικής ασάφειας και οι αποκρατικοποιήσεις

admin