Image default
Ευρώπη

Covid-19: H Επιτροπή εγκρίνει τρίτη σύμβαση για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τρίτη σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen της Johnson & Johnson.

Η σύμβαση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη, αμέσως μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19, να αγοράσουν εμβόλια για 200 εκατομμύρια άτομα. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια για επιπλέον 200 εκατομμύρια άτομα.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την AstraZeneca και με την Sanofi-GSK και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία διερευνητικές συνομιλίες με τις εταιρείες CureVac, BioNTech-Pfizer και Moderna.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Καθώς συνεχίζεται η ανησυχητική εξάπλωση του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί εμβόλιο, και μάλιστα γρήγορα. Με χαροποιεί το γεγονός ότι μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Johnson & Johnson για την αγορά εμβολίων για 200 εκατομμύρια άτομα. Πρόκειται για την τρίτη σύμβαση που υπογράφουμε με φαρμακευτική εταιρεία. Στόχος μας είναι να προμηθεύσουμε τους πολίτες της ΕΕ με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια αμέσως μόλις βρεθούν.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής μας για τα εμβόλια. Σήμερα [σ.σ. χθες] υπογράψαμε την τρίτη συμφωνία μας για αγορά εμβολίων, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των υποψήφιων εμβολίων και, κατά συνέπεια, τις πιθανότητες να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού. Θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες, και εξακολουθούμε με αποφασιστικότητα να αναζητούμε ένα επιτυχές και ασφαλές εμβόλιο για την καταπολέμηση αυτής της θανατηφόρας πανδημίας.»

Το υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19 αξιοποιεί την τεχνολογική πλατφόρμα AdVac ®, η οποία χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ανάπτυξη και την παρασκευή του πρόσφατα εγκριθέντος εμβολίου της Janssen κατά του ιού Έμπολα, καθώς και των υποψήφιων εμβολίων κατά των ιών Zika, RSV και HIV. Το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται ήδη στη φάση III των κλινικών δοκιμών.

Η απόφαση της Επιτροπής να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας στην ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα που της επιτρέπει να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Κοινή γραμμή στήριξης Ελλάδας και Κύπρου από Μέρκελ – Μακρόν στην Αν. Μεσόγειο

admin

Γερμανία-Πράσινοι: Δραματική εκλογή ηγεσίας ΚΟ

admin

Εκλογές στην Πολωνία: Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τη σχέση Βαρσοβίας-ΕΕ

admin

Μεγάλες οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές τον Μάιο

admin

Κυρώσεις: η Επιτροπή επεκτείνει περαιτέρω το καθοδηγητικό σημείωμα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σχετικά με τον covid-19

admin

Η πραγματική απειλή για τον φιλελευθερισμό θα έρθει μετά τον Τραμπ

admin

Γιούνκερ: Οι Γερμανοί δεν ήταν οι πιο σκληροί απέναντι στην Ελλάδα

admin

«Ξεκλείδωσε» η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική – εκδόθηκαν οι άδειες εγκατάστασης σε Σκουριές, Ολυμπιάδα

admin

Αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Παλιάς Πόλης των Χανίων

admin

Με κυβέρνηση ισχνής πλειοψηφίας η Ισπανία από σήμερα

admin

Μέρκελ: Με την ομπρέλα ΟΗΕ η επιστροφή προσφύγων στη Συρία

admin

Birdife Europe: Να διατεθεί στη φιλική προς τη φύση γεωργία το 25% των πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

admin

Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας: Το καινοτόμο έργο που άλλαξε τη ζωή του πολίτη με τη βοήθεια της ΕΕ

admin

Ο Αλέξης Τσίπρας για άρθρο των FT και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ

admin

Βάζουν μπροστά τις κυρώσεις για τον Nord Stream οι ΗΠΑ – Η γερμανική στάση

admin

Η Tesla πήγε Βερολίνο λόγω Brexit

admin

Φόρος στα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά: ναι στην Ισπανία, η ΕΕ το εξετάζει

admin

Νέο αίτημα Τζιτζικώστα για δράση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

admin